Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Tragedija kod Jajca: Tijela dvojice mladića od 19 godina izvučena iz Plive

Objavljeno

na datum

Jezero i Šipovo zavijeni su u crno nakon tragedije u kojoj su nastradala dvojica devetnaestogodišnjaka D.P. iz Jezera i N.B. Šipova kada su automobilom sletjeli u rijeku Plivu.

Nezvanično, nastradali mladići živjeli su u blizini, ali jedan je administrativno imao prebivalište u Šipovu jer ih je dijelila samo rijeka prenose Nezavisne.

Njihov nestanak prijavljen je danas policiji, a nađeni su oko 15.30 u golfu s kojim su i sletjeli u rijeku Plivu u Jezeru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako nezvanično saznajemo mladići su se nakon završetka radnog vremena, iz kafića u Jezeru zajedno uputili kući.

Kako je rekao naš izvor, jedan od nestalih mladića bio je te večeri u kafiću a drugi je došao pri kraju radnog vremena kako bi zajedno išli kućama.

“Kako nisu stigli kući, alarmirana je policija te je započela potraga od mjesta odakle su otišli”, rekao je izvor “Nezavisnih”.

Kako saznajemo tragovi vozila od jezeru Đol, doveli su do pronalaska vozila s tijelima u vodi koje je izvučeno iz korita rijeke Plive, a za mladićima su tragali i ronioci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, policijskoj stanici Jezero oko 08.15 časova prijavljeno je da su D.P. i N.B oko 02.30 časova, automobilom golf uputili iz jednog kafe bara u Jezeru u pravcu mjesta Čerkazovići, opština Jezero.

“Putnički automobil kojim su se navedena lica udaljila pronađen je u koritu rijeke Plive, u mjestu Čerkazovići, opština Jezero. U potragu za navedenim licima su bili uključeni policijski službenici Policijske uprave Mrkonjić Grad, kao i Jedinica žandarmerije Mrkonjić Grad, i službenici SAJ MUP-a Republike srpske (ronilački tim)”, naveli su iz PU Mrkonjić Grad.

Kako je za “Nezavisne novine” rekla Snežana Ružičić, načelnica Jezera, ovo je velika tragedija za opštinu.

“To su naša djeca, koja su išla u našu školu. To su naši mladići od 19 godina. Pretužno je, nemam riječi”, rekla je Ružičićeva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekla, nisu joj poznate okolnosti pod kojima se desila tragedija i to će utvrditi istražni organi, ali je ovo preveliki gubitak jer su ugašena dva mlada života.

I mještani Šipova u suzama su danas čekali informacije dok se tragalo za mladićima, nadajući se da se crne slutnje neće obistiniti, ali nažalost pronalazak njihovih tijela potvrdio je ono čega su se najviše plašili.

“Šta reći, nadali smo se da neće biti ono najgore. Prevelika je ovo tuga”, rekao je naš sagovornik iz Šipova.

O ovom događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka po čijem se nalogu preduzimaju sve dalje mjere i radnje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu