MAGAZIN

Kako provjeriti je li vam neko “provalio” u profil na Facebooku?

Objavljeno

na datum

Prevaranti često koriste profile na društvenim mrežama kako bi širili zlonamjerne softvere, dezinformacije, prijevare… Nažalost, možda nećete shvatiti da neko koristi vaš profil dok ne bude prekasno.

Osobni podaci kao što su broj socijalnog osiguranja i bankovni podaci izuzetno su važni hakerima i prevarantima, ali oni mogu iskoristiti i razne informacije koje dobrovoljno ostavljate na društvenim mrežama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zato biste trebali biti proaktivni. Komando objašnjava kako možete uočiti jesu li neki čudni ili nepoznati uređaji prijavljeni na vaš profil na Facebooku.

Prati se aktivnost vašeg računa

Svaki put kada se prijavite na uslugu ili račun, aktivnost se na neki način prijavljuje i prati, a to uključuje informacije kao što su IP adresa, naziv uređaja ili lokacija. Možda ćete čak dobiti i e-mail u kojem se spominje nova prijava ili pokušaj prijave. Upravo zbog toga je važno omogućiti dvostruku provjeru autentičnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Facebook je relativno dobar u praćenju toga koji uređaji pristupaju vašem računu i kada. Dobit ćete obavijest iz aplikacije i e-mail o svim novim upozorenjima za prijavu, ali to je pod pretpostavkom da su upozorenja ispravno postavljena.

Kako vidjeti uređaje koji su prijavljeni na vaš račun

Postoji još jedan način zahvaljujući kojemu možete provjeriti je li vam neko ‘provalio’ na profil, odnosno pristupa li neko drugi vašem Facebook računu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Evo kako to možete provjeriti:

– Prijavite se na Facebook.

– Kliknite na tri crtice u gornjem desnom kutu i kliknite na postavke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Kliknite na opciju Privatnost ili Lozinka i sigurnost.

Pojavit će se odjeljak pod nazivom Gdje ste prijavljeni. Prikazuje dva uređaja koji su se posljednji prijavili i njihove približne lokacije. Kada kliknete na opciju Vidi više, popis se proširuje.

Pažljivo pregledajte cijeli popis prijava i ako primijetite neku neobičnu prijavu, odnosno nepoznat uređaj i lokaciju, kliknite na tri točkice s desne strane pokraj navedenog uređaja i odaberite opciju Odjava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da otkrijete neke nepoznate uređaje, nakon što se odjavite s njih, savjetuje se i promjena lozinke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version