Connect with us

SVIJET

Amerika zaprijetila Sjevernoj Koreji “snažnim odgovorom” ukoliko testira nuklearno oružje

Objavljeno

na datum

Sjeverna Koreja će se suočiti sa “snažnim odgovorom” ukoliko obavi nuklearni test, poruka je iz SAD-a nakon što je Pyongyang tokom vikenda ispalio balističke projektile, a na šta su Washington i Seoul odgovorili istom mjerom.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman se sastala s južnokorejskim kolegom te je poručila da će svaki nuklearni test značiti kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, a također je upozorila na “masivnu” reakciju međunarodne zajednice.

“Uslijedio bi brz i snažan odgovor na takav test. Cijeli svijet će odgovoriti na čvrst i jasan način. Mi smo spremni”, izjavila je Sherman.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ona nije otkrila detalje, a njeni komentari dolaze samo dan nakon što je Pyongyang ispalio balističke projektile u okean. To je ukupno osamnaesti test naoružanja u 2022. godini. Ovaj potez Pyongyanga je isprovocirao SAD i Južnu Koreju koje su također ispalile projektile. Seoul tvrdi da test demonstrira mogućnost za “brz i precizan” odgovor u slučaju napada Sjeverne Koreje.

Japan djeluje zajedno s Pentagonom te je također testirao projektile za koje je rekao da su saveznici pokazali “sposobnost brzog odgovora”.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je izrazio zabrinutost da bi Sjeverna Koreja mogla testirati svoju sedmu nuklearnu bombu u narednim danima.

“Na ovo smo upozoravali već neko vrijeme. Uvjeravam vas da smo se spremali za to i da smo razgovarali o tome sa saveznicima i partnerima”, kazao je Price.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Koliko je poznato, Pyongyang je posljednji put obavio nuklearni test 2017. godine tokom mandata američkog presjednika Donalda Trumpa, a prije moratorija koji je sam sebi uveo. Balistički testovi su zaustavljeni, a time su i pauzirane vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje. Ipak, testiranja su nastavljena nastavkom održavanja vježbi.

Novoizabrani južnokorejski predsjednik Yoon Suk-Yeol i njegov američki kolega Joe Biden dogovorili su povećanje intenziteta vojnih vježbi koje predstavlja odgovor u svrhu “odbijanja” Sjeverne Koreje, a Biden je ponudio dodatnu “stratešku pomoć” Seoulu. Na južnokorejskom tlu se već nalazi 30.000 američkih vojnika.

Yoonov prethodnik Moon Jae-in je težio miru sa Sjevernom Korejom, Trump je pokušavao postići dogovor s Pyongyangom, ali trajno smirivanje neprijateljstva ipak nije postignuto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Od izraelskih raketa ovog jutra već stradalo osam Palestinaca, od toga dvoje djece

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je u petak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah, grad na jugu Gaze, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Odvojeno od toga, dvoje djece je ubijeno u zračnim napadima na grad Gaza na sjeveru, objavila je novinska agencija, citirajući Fadela Naima, doktora iz bolnice Al-Ahli.

Jutros je oružani sukob u Pojasu Gaze nastavljen nakon sedmodnevnog primirja. Prvo je dogovoreno da primirje traje četiri dana, pa je produženo dva puta, prvi put na dva i drugi put na jedan dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Katar i Egipat su se zalagali za nastavak primirja, ali do toga ipak nije došlo.

“Hamas je prekršio operativnu pauzu i, osim toga, pucao prema izraelskoj teritoriji”, naveo je IDF u saopćenju ovog jutra.

Tokom sedmodnevnog primirja Hamas je iz zarobljeništva pustio više od 100 talaca, a vjeruje se da ih je ostavio još oko 140.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Kineski predsjednik poziva na realizaciju nezavisne države Palestine na osnovu plana iz 1967.

Objavljeno

na datum

Administator

Kineski predsjednik Xi Jinping je naglašavajući “zajedničku sigurnost” pozvao na ostvarenje legitimne nezavisne države Palestine.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, oglasio se i Xi Jinping.

“Gorke lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskog sukoba u potpunosti pokazuju da se samo podržavanjem koncepta zajedničke sigurnosti može postići održiva sigurnost”, kazao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kineski lider pozvao je međunarodnu zajednicu “da poduzme hitne mjere za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba”.

“Palestinsko pitanje je u središtu pitanja Bliskog istoka, a srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u dugotrajnoj realizaciji legitimnog nacionalnog prava palestinskog naroda na uspostavu nezavisne države”, napisao je Xi u pisanom poruci UN-u.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prenese svoje odgovornosti i uloži sve napore kako bi omogućio prekid vatre, osigurao sigurnost civila i zaustavio humanitarnu katastrofu.

Ponavljajući kinesko stajalište o palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima, Xi je rekao da se pravo palestinskog naroda na državnost i opstanak te njihovo pravo na povratak treba vratiti što je prije moguće.

“Jedini održivi način da se riješi palestinsko pitanje leži u uspostavi nezavisne palestinske države koja uživa puni suverenitet na temelju granica iz 1967. i s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, dodao je Xi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu