SPORT

Musa: Uživao sam igrajući za Breogan, ime mog novog kluba saznat ćete uskoro

Objavljeno

na datum

Bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa iza sebe ima najsupješniju sezonu u karijeri koja je okrunjena titulom najkorisnijeg igrača (MVP) španske Endesa lige.

Bh. reprezentativac je sezonu u dresu Breogana završio sa najvišim indeksom korisnosti (23,1) te prosjekom od 20,1 poena, najboljim u cijeloj ligi. Musa je također ostvarivao 5,1 skokova, 3,1 asistenciju i 1,1 ukradenu loptu po susretu. Osim toga, na vrhu je liste Endesa lige po broju pretrpljenih prekršaja (6,5) i izvedenih slobodnih bacanja (6,0) po susretu.

Musa ovih dana boravi u Sarajevu, a u intervjuu je govorio o okončanoj sezoni i izboru za najkorisnijeg igrača lige. Istakao je da je uživao igrajući za Breogan, te najavio utakmice bh. reprezentacije početkom jula, ali i Eurobasket u septembru ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na početku je naglasio kako nije očekivao da će biti izabran za MVP-a španske lige.

”Naravno, na početku sezone nisam očekivao tu nagradu. Želio sam da odigram što bolje, ali ovakav ishod nisam mogao zamisliti. Ovo je najveća nagrada koju jedan individualni igrač može ostvariti. Ja sam je dobio sa 22 godine, što je ogroman uspjeh. Puno veći nego da sam je dobio sa, recimo, 28 ili 29 godina. Dakako, klub mi je omogućio da pokažem svoje kvalitete na terenu i van njega. Zahvalan sam gradu Lugu, klubu Breoganu i svim saigračima. Omogućili su mi da se predstavim u najboljem svjetlu i zauvijek će ostati u mom srcu. Bez dvojbe, bit ću veliki fan Breogana u budućnosti”, istakao je Musa.

Dodaje kako nije znao da je proglašen za MVP-a lige, a njegov brat Dženis je polovinom maja u tajnosti avionom stigao u Lugo kako bi mu uručio trofej.

”Što se tiče samog dočeka, uručenja nagrade i organizacije – to je pokazalo kako je Lugo kao jedna velika porodica. Moj brat je doputovao u Španiju i zaista su sve organizovali bez mog znanja. Bilo je izuzetno emotivno i to je pokazalo da ja pripadam Lugu, i zahvalan sam da sam izvan BiH našao još jednu porodicu”, kazao je bh. reprezentativac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će uskoro potpisati za novi klub.

”Što se tiče odabira novog kluba, rano je govoriti o tome. Došao sam u BiH s namjerom da unaprijedim svoju igru, da radim koliko god je to moguće, da budem sa reprezentacijom. Opet bih se zahvalio Breoganu što mi je omogućio da pokažem sve što znam. Okrećem se novom izazovu, a uskoro ćete saznati koji je to novi klub”, poručio je Musa.

Prokomentarisao je i činjenicu da je u MVP anketi dobio nevjerovatnu podršku iz Bosne i Hercegovine.

”Po mojim, ali i procjenama organizatora, iz BiH je stiglo najviše glasova za mene. Kada država stoji iza mene, a ovdje se pokazalo da stoji – to je velika čast. To mi dosta laska. Također, iza mene su stali i navijači iz Španije. Kada se spoje ovakve dvije košarkaške velesile, dobijete ovakav ishod. Zahvalan sam svima što su glasali za mene i omogućili mi da budem MVP španske lige”, istakao je Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bh. reprezentacija početkom jula igra dvije posljednje utakmice prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2023. godine. Protivnici su Češka i Bugarska, a lider bh. tima s dosta optimizma očekuje te dvoboje.

”Što se tiče reprezentacije, napravili smo dva kiksa protiv Litvanije koja je bila favorizovana. Ipak, mogli smo dobiti bar jednu od te dvije utakmice. Nismo uspjeli i sada se okrećemo Češkoj i Bugarskoj, sa kojima igramo u julu. Po mojim procjenama, ali i mišljenju stručnog štaba i saigrača, imamo kvalitet da pobijedimo u oba meča. Težit ćemo da prođemo u naredni krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. To nam je glavni cilj, a nakon toga ćemo razmišljati o Evropskom prvenstvu”, poručuje Džanan.

Eurobasket će se održati od 1. do 18. septembra 2022. godine, a košarkaška reprezentacija BiH će igrati u grupi s Njemačkom, Litvanijom, Francuskom, Slovenijom i Mađarskom. Musa podvlači kako će on i saigrači igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti.

”Dogovorili smo se da prvo razmišljamo o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, pa tek onda o Eurobasketu. No, ne možemo da se ne dotaknemo toga da je grupa izuzetno teška. Ne trebamo pričati van terena, nego na terenu. Sigurno ćemo se boriti na svakoj utakmici. Želimo osvjetlati obraz svim bh. građanima, ali i nama samima”, zaključio je Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version