Connect with us

SVIJET

Evropska unija najavljuje žestok udar na rusku ekonomiju

Objavljeno

na datum

Šef Evropskog vijeća Charles Michel saopćio je kako je EU danas zvanično usvojila šesti paket sankcija koje su usmjerene na pojedince i organizacije kako u Rusiji tako i u Bjelorusiji.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell izjavio je kako današnjim paketom sankcija EU želi dodatno ograničiti sposobnosti Kremlja koje se tiču finansiranja rata u Ukrajini.

“Zabranjujemo uvoz ruske nafte u EU i time smanjujemo ogroman izvor prihoda za Rusiju. Isključujemo više ključnih ruskih banaka iz međunarodnog sistema SWIFT i sankcionišemo one koji su odgovorni za zločine koji su se desili u Buči i Mariupolju”, rekao je Borrell.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šta sve sadrži šesti paket sankcija?

Kada je riječ o sankcijama koje se tiču nafte, EU je odlučila zabraniti kupovinu, uvoz i transfer sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije u EU.

“Postepeno ukidanje ruske nafte trajat će od 6 mjeseci za sirovu naftu do 8 mjesci za ostale naftne derivate. Privremeni izuzetak od ove mjere predviđen je za one zemlje članice EU koje zbog svoje geografske situacije pate od specifične zavisnosti od ruskih zaliha”, navodi se.

U kontekstu SWIFT sistema, EU će dosadašnje zabrane proširiti na još tri ruske banke uključujući najveću rusku banku Sberbank, Kreditnu banku iz Moskve te Rusku poljoprivrednu banku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o medijima, EU će obustaviti aktivnosti emitovanja za još tri ruske medijske kuće uključujući RTR Planeta, Rusija 24 i TV Center International.

“Ruska vlada je koristila ove strukture kao instrumente za manipulaciju informacijama i promoviranje dezinformacija o invaziji na Ukrajinu, uključujući propagandu s ciljem destabilizacije susjednih zemalja”, navodi se.

Ostale mjere

U zaključku dokumenta navodi se kako se šesti paket sankcija odnosi i na konsultantske usluge.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“EU će zabraniti pružanje računovodstvenih, konsultantskih usluga te usluga koje se tiču odnosa s javnošću”, ističe se u dokumentu.

Također, EU će u okviru novog paketa sankcija proširiti listu osoba i kompanija na koje se odnose ograničenja izvoza robe i tehnologije dvostruke namjene.

“EU će proširiti listu dobara i tehnologija koje mogu doprinijeti tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i sigurnosnog sektora. To će uključivati 80 hemikalija koje se mogu koristiti za proizvodnju hemijskog oružja”, naglašavaju iz EU.

Na kraju, šesti paket sankcija uključivat će i sankcije pojedincima za koje se tvrdi da su učestvovali u ratnim zločinima u Buči i Mariupolju bilo direktno ili podržavanjem aktivnosti ruske vojske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Evropska unija je nepokolebljiva u svojoj opredijeljenosti da pomogne Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoodbranu od ruske agresije te izgradi mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnosti”, zaključuje se u saopćenju Evropskog vijeća.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Nizozemska će dobiti vladu radikalne desnice koja traži i strože uslove za prijem u EU

Objavljeno

na datum

Administator

Radikalni desničar Geert Wilders je saopćio da je postignut dogovor o formiranju nove nizozemske vlade.

Poručio je da se danas, kako je konstatovao, stvara historija te je najavio konferenciju za medije na kojoj će biti objavljeno više informacija o novoj vladi. Naime, novu vladu će činiti Wildersova Stranka za slobodu (PVV), populistička stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) i dvije stranke desnog centra.

Poznat je program rada oko kojeg su se spomenute stranke usaglasile. Program čini deset tačaka, a među kojima je ona koja se odnosi na pitanja zbog kojih je Wilders u fokusu domaće i svjetske javnosti. Dakako, riječ je o tački koja se odnosi na kontrolu azila i migracija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako dogovoreno da se ograniči svaki oblik migracija u Nizozemskoj, što će značiti i momentalno uvođenje privremenog zakona za borbu protiv, kako je navedeno, akutnog priliva azilanata. Osim toga, dogovoreno je da se osnaži granična kontrola i nadzor, kao i to da će Nizozemska biti članica Evropske unije s najstrožim zahtjevima za prijem u članstvo u Uniji.

Formiranje nove nizozemske vlade je uslijedilo pola godine nakon parlamentarnih izbora na kojima je Wildersova stranka bila uvjerljiva pobjednica. Međutim, proces formiranja vlade nije bio toliko lak koliko se očekivalo da će biti. Naprotiv. Tako će ova država dobiti vlast radikalnih stranaka, i to nakon 14 godina mandata premijera desnog centra Marka Ruttea.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Drugi po veličini švedski grad želi zabraniti kupovinu robe iz Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Upravno tijelo švedskog grada Geteborga, drugog po veličini u toj zemlji, želi prestati da kupuje robu iz Izraela.

Koalicija koja uključuje Švedsku socijaldemokratsku partiju, stranku ljevice i stranku zelenih, koji imaju većinu u upravnom općinskom odboru, predložila je da grad postepeno obustavi sve kupovine robe koja potiče iz zemalja koje su ilegalno okupirale druge zemlje.

“Izrael provodi ilegalnu okupaciju Zapadne obale koja se samo pogoršala u sjeni široko rasprostranjenog ubijanja civila u Gazi”, naveo je Jonas Attenius, predsjednik općinskog odbora Geteborga u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da njihov novac od poreza ne bi trebao ići “za finansijsku podršku okupacionim snagama.”

Prijedlog bi također utjecao na kupovinu iz Rusije i Maroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Crni dan za IDF u Gazi: Izraelski tenk pucao na vlastite vojnike, više poginulih i ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Dva tenka izraelske vojske ubila su pet svojih vojnika i ranila još sedam u incidentu tzv. prijateljske vatre u srijedu kada su pucali na istureni štab IDF-a u Jabalyi u sjevernoj Gazi.

IDF je saopćio je da su tenkovi bili pod velikim pritiskom zbog desetaka napada u tom području.

Naređeno je da se svi otvori na tenkovima, uključujući nadstrešnicu na vrhu, drže zatvorenima kako bi se izbjegla bilo kakva rupa ili ranjivost na RPG napade. To je ograničilo vidljivost tenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tenkovska jedinica 202 je integrirana u bataljon Haredi, a vojnici su rekli da su vidjeli potencijalnu prijetnju kako izlazi iz štaba bataljona, koji je bio udaljen samo 10-20 metara od njih.

Nije jasno kako nisu prepoznali da se radi zapravo o štabu njihovog bataljona.

IDF je u četvrtak objavio imena petorice vojnika koji su ubijeni u napadu u sjevernom Pojasu Gaze u srijedu:

Narednik Roy Beit Yaakov, 22, iz Elija, narednik Daniel Chemu, 20, iz Tiberije, narednik Ilan Cohen, 20, iz Karmiela, zastavnik Gilad Arye Boim, 22, iz Karnei Shomrona, i zastavnik Betzlel David Shashuah, 21, iz Tel Aviva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu