Connect with us

MAGAZIN

VIDEO – “Čudno zvuči Željko Bebek prvi put u svom rodnom gradu”

Objavljeno

na datum

Prvi pjevač Bijelog dugmeta, onaj koji svoje hitove izvodi već 50 godina, a koji je posljednji put nastupao u rodnom Sarajevu prije 17 godina sa grupom Bijelo dugme – uskoro će održati prvi samostalni koncert u glavnom gradu BiH. Željko Bebek bio je gost Novog dana na N1.

“Čudno zvuči Željko Bebek po prvi put u svom rodnom gradu. Najčešće sam u Sarajevu nastupao sa svojom grupom Bijelo dugme, i tada sam samo bio Bebek iz Dugmeta. Zato ovo nazivam prvim solističkim nastupom, dolazim sa svojom grupom koja broji šest članova – biranih profesionalnih svirača”, objašnjava nam legendarni Bebek, najavljujući nam koncert u Sarajevu.

U toj rock grupi koja će počastiti i sarajevsku publiku je ujedno i Željkov sin Zvonimir, kojemu je ovo također prvi nastup u očevom rodnom gradu. Zvonimir je gitarista, a sa ocem je i zapjevao na njegovom posljednjem albumu ‘Mali oblak ljubavi’.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi osjećamo veliko ushićenje i zadovoljstvo prije svega što smo u Sarajevu nakon dugo, a onda i zato što smo u vezi sa svim građanima koje srećemo na potezu od Katedrale do Baščaršije”, priča sa osmijehom Bebek.

Otac i sin Bebek ponose se i zajedničkom pjesmom ‘Kakav otac, takav sin’.

“Ona nam je došla kao iznenađenje, sjedili smo jedan dan sa producentom koji nam je saopštio da imamo duete. Onda je tata rekao da više ne želi duete jer ih je imao sa svim poznatim, a onda mu je producent rekao – ima još jedan s kojim nisi”, prisjeća se mladi Zvonimir u studiju N1.

Željko Bebek dodaje da su obojica ‘inficirani muzikom’. Također, obojica uživaju i u vremenu kojeg provedu u glavnom gradu BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moj komšiluk je osnova zbog koje dolazim u Sarajevo. Oni su direktan poticaj, dolazim više puta godišnje. Moja djeca su i kao mali rado dolazili. Zvone čak zna i preuzimati sarajevski žargon. On se ponosi da je Sarajlija”, poručio je emotivni Bebek.

Otac i sin nastupit će u sarajevskom BKC-u 13. augusta, a prethodit će koncert u Međugorju, 12. augusta, gdje će Željko Bebek nastupiti u Herceg Etno Selu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAGAZIN

Počinje sezona krpelja: Kako ga pravilno izvući iz kože

Objavljeno

na datum

Administator

Sezona krpelja traje od aprila do septembra, a važno je unaprijed znati kako ga pravilno izvući iz kože ukoliko se susretnete s ovim problemom.

Stručnjaci navode kako je najbolji način zaštite od krpelja nošenje duge odjeće tokom boravka u prirodi te nanošenje repelenata. Iako krpelji mogu djelovati bezazleno, uvijek trebate biti na oprezu.

Zarazne bolesti koje prenose krpelji su krpeljni meningoencefalitis – upalna bolest centralnog nervnog sistema, čija klinička slika može ići od obične prehlade do teških upala mozga, kongo-krimska hemoragijska groznica – zarazna bolest koja se veoma rijetko javlja na našem području, ali dovodi do teškog poremećaja u zgrušavanju krvi, te izaziva teška krvarenja, što za posljedicu može imati smrt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također mogu prenijeti i rikecioze koje mogu izazvati teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama ili lajmsku bolest koja napada cijelu organizam, a naročito kožu, nervni sistem, zglobove i srce.

Osobe koje primijete zakačenog krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficiranom pincetom, tako što se insekt uzme lagano u predjelu glave, tj. što bliže koži te se izvuče blagim, ravnomjernim povlačenjem od kože bez ikakvog uvrtanja, pazeći pri tom da se izvuče cijeli insekt, bez oštećenja kože te bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata, naveli su ranije iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U slučaju da se ne ukloni glava ili usni aparat insekta, treba ga pokušati izvući pincetom bez oštećenja kože, a ako ne uspijete, ipak se javiti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Bitno je pregledati mjesto ugriza, dezinficirati ga te još jednom provjeriti da li je sve izvučeno iz kože.

Ako se pojavi oteklina ili neka druga kožna promjena, na mjestu ugriza trebalo bi primjeniti neki protualergijski lijek. Antimikrobna zaštita poslije uboda krpelja u pravilu se određuje kod nadležnog ljekara na osnovu pratećih simptoma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ne preporučuje se drugi način uklanjanja krpelja, posebno ne metode spaljivanja šibicom, gnječenjem krpelja, premazivanja nekom kremom, mastima ili uljima, jer su neučinkovite i često kontraproduktivne i opasne po zdravlje.

Nastavi čitati

MAGAZIN

Glumac koji je zbog Vučića napustio Srbiju proslavio mjesec dana rada na baušteli: Uveče legnem miran

Objavljeno

na datum

Administator

Ammar Mešić, srbijanski glumac koji je nakon kritikovanja Aleksandra Vučića dobio otkaz, proslavio je mjesec dana rada na baušteli.

“Evo danas proslavljam mjesec dana bauštelisanja. Čak i ovi moji što me znaju su prognozirali dvije nedjelje da ću se zadržati, ali malo ste se za-ebali. Pored, normalno, napornog fizičkog rada, ranog ustajanja, organizovanja, upoznao sam divne nove kolege, ljude, prijatelje. Potpuno novi, drugačiji, zanimljiviji život”, započeo je.

Pratiteljima je poručio da je donošenje odluka samo na njima, bez obzira na to koliko ih ušutkivali i tražili od njih moguće i nemoguće.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ko radi, ne boji se gladi. Vjerujem da je ovo samo epizoda u mom životu iz koje ću naučiti i iz koje učim dosta toga, ali sam najsretniji kad uveče legnem miran i zadovoljan jer znam da nikome ne dugujem, dobro, malo drugarima Stevi i Olji (ali ‘ajd), da su mi odluke ispravne, da nikoga nisam ponizio, uvrijedio… Eto… Svašta bih još napisao, ali ima vremena… P. S. Imam čak vremena i za fotke, da se brinu pojedinci”, zaključio je.

Podsjećamo, Mešić je ranije objavio da je izbačen iz serije “Igra sudbine” zato što je kritikovao Vučića te podržao proteste Srbija protiv nasilja. On se zajedno s kolegama našao u propagandnom snimak u kojem je stavljena meta na čelo umjetnicima koji su podržali spomenute proteste.

“Volio bih da živim u zemlji u kojoj nikome neće biti ugroženo pravo na sopstveno mišljenje, dostojanstvo, lični integritet i egzistenciju zbog ličnih i političkih stavova”, između ostalog je naveo ranije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

MAGAZIN

Kusturica: Mnogo će potoka poteći s Bjelava i bara u Hrasnom nestati dok se ne pojavi talenat kao Sidran

Objavljeno

na datum

Administator

Reditelj Emir Kusturica oglasio se povodom vijesti o smrti Abdulaha Sidrana te je poručio da, iako je Sidran njega davno sahranio, on izražava žaljenje zbog njegove smrti.

U izjavi za Srnu, Emir Kusturica je poručio da je Sidran bio veliki talenat.

“Mislim da će mnogo potoka poteći sa Bjelava, bujičnih voda sa Vratnika, mnogo će bara u Hrasnom nastati i nestati, mnogo će vode proteći, mnogo kiša pasti, i mnogo zima i ljeta proći dok se ne pojavi takav talenat kao što je bio Abdulah Sidran”, poručio je Kusturica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Odnos Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice decenijama predstavlja jedan od onih o kojima se gotovo svakodnevno pričalo, a iako su prije agresije na BiH imali izuzetno dobru saradnju te su sarađivali na ostvarenjima “Otac na službenom putu” i “Dolly Bell”, gotovo u potpunosti su prekinuli odnos nakon dešavanja tokom 90-ih. godina.

U velikom intervjuu za beogradski Nedeljnik Sidran je ranije naglasio kako je za njega Kusturica bivši prijatelj.

“Ta osoba je jedan od najtragičnijih likova među svim našim eksjugoslavenskim stvaraocima i kulturnim poslenicima. Jeste li vi registrovali da je ovdje, u narodu, kreirana jedna prekrasna urbana legenda? Naš Emir Kusturica je, prema toj priči, poginuo gore na Zlatištu. I mi, njegovi prijatelji, kako kazuje ta legenda, redovno idemo na mjesto pogibije, na granici između entiteta, na poklonjenje. Poginuo je kao komandant diverzantskog odreda Felini. A da ono što se tamo, u Beogradu, pojavilo kao taj naš poginuli Sarajlija, da je to Milošević poslao ljude na teren da pronađu nekoga ko liči na stvarnog Emira K.”, rekao je tada Sidran.

Kusturica je ranije komentirao odnos sa Sidranom te je upravo govorio i o Sidranovim tezama da je “pravi Emir poginuo na Zlatištu”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sarajevski pjesnik, duhovni beskućnik, Abdulah Sidran, napisao je da se Emir Kusturica pretvorio u Panteliju. Šta drugo može da piše čovjek koji se naočigled svoga naroda pretvara u bojler koji i gore i dole rđa a curi i pišti na sve strane. Svaki čas se iščekuje da Akademik svečano eksplodira. Kako bojleru i dolikuje?! Šta drugo da radi nego da zamišlja kako se drugi likovi iz njegovog života pretvaraju u nešto drugo. Ne moraju se listati knjige iz psihoanalize da bi se došlo do srži Sidranovih g… To se traži po kontejnerima velikih pjesnika gdje je čovek bojler čeprkao čitav život tražeći inspiraciju… Lista osoba kojima Sidran duguje novac je poduga i da bi dugovanja bila otpisana Sidran mijenja biografije svojih savremenika”, poručio je tada Kusturica.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu