Connect with us

CAZIN

Cazin: Komšije napravile kuću 90-postotnom invalidu Emilu Hadžiću

Objavljeno

na datum

Donedavno je Emil Hadžić iz Gornje Barske živio u iznimno teškim uvjetima što je bio razlog da njegove komšije pokrenu akciju za izgradnju nove kuće. Akcija je uspješno okončana i Emil sada ima uvjete za život dostojan čovjeka.

Ključevi od nove kuće a u njoj svi neophodni uvjeti za život dostojan čovjeka donedavno su Emilu Hadžiću iz Gornje Barske bili samo san. Život ga nije mazio – odrastanje bez roditeljske brige i ljubavi, školovanje u kojem je bio uspješan, a potom teška bolest koja mu je donijela 90-postotni invaliditet.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Emilu a i dobrim ljudima koji su dali podršku akciji puno je pomogao i Emilov dajdža Bećo Bašić. Opterećen Emilovom sudbinom, sretan zbog nove kuće koja će mu osigurati uvjete dostojne čovjeka. Među onima koji su akciju organizirali i koordinirali su i Mustafa Hadžić i Said Nuhanović, te tadašnji povjerenik MZ Skokovi Elvir Gabeljić. Danas – svi ponosni zbog uspješno okončane akcije.

Zahvaljujući Safetu i Šehizi Nuhanović, koji trenutno rade u Norveškoj i koji su među prvima učestvovali u akciji, te brojnim drugim ljudima dobre volje, Emil sada ima kvalitetnije uvjete za život.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CAZIN

Stari grad Ostrožac je čuvar krajiške historije nad smaragdnom Unom

Objavljeno

na datum

Administator

U Cazinu postoji sedam starih gradova, neprocjenjive kulturne vrijednosti, a jedan se izdvaja – Stari grad Ostrožac.

Oni su ostavština naroda koji su živjeli na ovim prostorima stoljećima prije nas. Velika su to bogatstva u kulturnom, turističkom i historijskom pogledu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kad biste pitali Cazinjane i Cazinjanke, a sigurno i mnoge turiste koji su pohodili ovaj kraj, jedan se spomenik izdvaja posebno: Stari grad Ostrožac. Zidine srednjevjekovnog grada nadograđene su u turskom periodu, a završene dolaskom Austrougara na ove prostore.

Ovi posljednji napravili su i dvorac, danas jedini takav u BiH – dvorac Lotara von Berksa, koji se nalazi unutar zidina ovog nacionalnog spomenika.

I ne, nije to sve, ovaj prostor krije još jednu zanimljivost. Riječ je, naravno, o Koloniji skulptora “Ostrožac”, manifestaciji staroj 55 godina koja je “iznjedrila” preko 150 monumentalnih skulptura isklesanih u kamenu bihacitu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ova kiparska djela čine Park skulptura pod vedrim nebom, jedinstven na prostoru jugoistočne Evrope. Skulpture su, po odluci Komisije za nacionalne spomeike BiH, sastavni i neotuđivi dio ovog spomenika.

Da je zub vremena, kao i ratna dešavanja, ostavio traga na zidinama ovog spomenika jasno je vidljivo obilaskom ovog lokaliteta.

Dvorac Lotara von Berksa posebno je oštećen i nije u potpunosti pristupačan. Međutim, u razgovoru sa direktorom JU „Centar za kulturu i turizam“ Cazin, Erminom Beganovićem, pod čijom upravom se nalazi ovaj spomenik, saznali smo i da se na uređenju, saniranju i projektovanjuuradilo mnogo proteklih godina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Naime, više od 70 posto vanjskog dijela zidina je sanirano, ojačano i fugirano u proteklih desetak godina. Urađena je i potpuna projektna dokumentacija za rekonstrukciju dvorca Lotara von Berksa, čija je procedura trajala više od dvije godine i koja je koštala preko 80 hiljada KM“, rekao nam je direktor Beganović.

Dodaje i to da su sanaciju i uređenje Starog grada Ostrožac pomagali sa svih nivoa vlasti, ali su to još uvijek nedostatna sredstva, sporadična i gotovo neiskoristiva u slučaju spomenika ovakvog kapaciteta. Smatra da je odavno bilo vrijeme da se spomenici ove vrste uključe u razvojne planove države i da budu sistemski potpomognuti do potpune sancije i konzervacije.

Ali i pored toga, ovaj spomenik ne prestaje oduševljavati turiste. Čini se da svakim novim dolaskom možete otkriti neku novu dimenziju i saznati neku novu priču, vezanu za historiju nastanka i izgradnje ovog prekrasnog kompleksa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodatna vrijednost posjete Cazinu i prekrasnom dvorcu na Ostrošcu jesu mnogobrojne kulturne manifestacije koje se ovdje realiziraju, naročito u ljetnom periodu.

Dešavaju se unutar zidina i veliki koncerti, izložbe, predstave, predavanja, vjenčanja, kao i ekskurzije iz svih krajeva naše zemlje. Nisu rijetke ni organizirane posjete turista iz Slovenije, Austrije, Hrvatske…

“Omogućuje nam to da budemo optimistični u našim planovima za naredni period kada je Stari grad Ostrožac u pitanju. Radimo na prikupljanju sredstava za projektovanje ostalog dijela ovog spomenika, što će nam omogućiti da se priključimo i nekim evropskim fondovima za fnansiranje ovakve vrste projekata. Ono što je za nas bitno jeste da Stari grad Ostrožac živi kroz svoje aktivnosti kojih je iz dana u dan sve više što svakako utiče i na dodatnu promociju ovog neprocjenjivog bisera u BiH”, zaključio je direktor Beganović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CAZIN

Ogrešević: Zabraniti Dritanu Abazoviću da se više ikada pojavi u Potočarima

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević saopćio je da izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici.

Smatra da je Abazović ovo izgovorio na mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da je svjesno zanemario suštinu, a to je da je “više od osam hiljada ljudi ubijeno zato što su bili muslimani, Bošnjaci, a ne zato što su bili – neki ljudi”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Genocid je skup krivičnih djela izvršenih s namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Upravo ove kvalifikacije su dokazane u Sudu u Hagu. Šta se krije iza ovih izjava Abazovića, koje su direktno negiranje genocida i uvreda žrtvama na mjestu koje je simbol stradanja Bošnjaka, pokazat će vrijeme i dalje političko djelovanje Abazovića. Zasad je jasno da je on današnji skup u Potočarima iskoristio za svoje političko djelovanje u Crnoj Gori. Dotad, pozivam sve nadležne da Dritanu Abazoviću zabrane da se više ikada pojavi u Potočarima”, navodi se u reakciji Ogreševića, saopćio je NES BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CAZIN

Potvrđena optužnica protiv Šišić Sedina, direktora JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin

Objavljeno

na datum

Administator

Općinski sud u Cazinu je svojim rješenjem od 14.06.2022. godine potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv Šišić Sedina, direktora JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Optuženom Šišiću se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je kao direktor JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin iskoristio svoj službeni položaj tako što je protivno općim aktima preduzeća, kojima je regulisana obaveza javnog oglašavanja upražnjenog radnog mjesta prilikom zapošljavanja radnika, kao i posebni uslovi koje zahtjeva određeno radno mjesto, protupravno zaposlio lica E.A., R.B. i H.S., odnosno sa istima zaključio ugovore o radu na određeno vrijeme bez prethodnog provođenja javnog oglašavanja, dok H.S. pored navedenog nije ispunjavao ni posebne uslove radnog mjesta, kojim radnjama je navedenim licima pribavio korist u vidu protupravnog zapošljavanja u JKP ”Čistoća” d.o.o. Cazin i svih prava i privilegija koje proizlaze iz takvog radnog odnosa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Općinskog suda u Bihaću, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu