Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

U pripremi propis kojim se građevinskim firmama iz FBiH zabranjuje rad u RS

Objavljeno

na datum

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić kazala je kako pripremaju informaciju koju će predočiti Vladi RS, a prema kojoj bi se izradio propis za zabranu rada građevinskim firmama iz Federacije Bosne i Hercegovine na području Republike Srpske. Ovo je, kako je rekla, odgovor na ranije donesenu odluku Vlade FBiH kojom se onemogućava rad firmama iz RS u FBiH.

Golić je ovo rekla odgovarajući na pitanje delegata Narodne skupštine RS Spomenke Stevanović “šta će učiniti resorno ministarstvo s obzirom da je Vlada FBiH donijela propis kojim se onemogućava firmama registrovanim u RS da u FBiH mogu dobiti ovlaštenja/licence za rad u FBiH čime im je onemogućen pristup na tržištu FBiH”.

“Kakav je stav resornog ministarstva i da li razmišljate o uvođenju recipročnih i sličnih mjera u RS?”, upitala je Stevanović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Golić je istakla kako je problem aktuelan manje od mjesec dana i optužila Vladu FBiH kako “dijeli državu BiH”, a da sve kritike “idu prema RS”.

“Znate da je BiH jedinstveno tržište. Šta se dešava? Oni se zatvaraju na teritoriju FBiH, ne dozvoljavaju pravnim subjektima da posluju na teritoriji FBiH. Do koje mjere to ide da inžinjer ne može dobiti licencu ukoliko ne položi stručni ispit u FBiH. Ne priznaju stručni ispit iz RS. Po našim propisima, njihov inžinjer ne može dobiti licencu u RS”, kazala je Golić.

Poziv građanima FBiH

Istakla je kako su “ovo uradili ispod žita”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Spremni smo da idemo na reciprocitet, da i mi zabranimo po istom principu. Pozivam sve građane i poslanike iz FBiH da upute prema Ustavom sudu zahtjev za ocjenu ustanovi. Ovo što radi Vlada FBiH je da pravi državu u okviru BiH”, poručila je.

Podsjetimo, ovaj pravilnik koji je donijela Vlada FBiH je stupio na snagu 31.3. ove godine, kada se donijela Uredba o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju, kojom je propisano da se uz zahtjev za izdavanje ovlaštenja fizičkog lica, što je uslov za dobijanje ovlaštenja pravnog lica, dostavlja i ovjerena kopija uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na području FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu