Connect with us

SVIJET

VIDEO – Rusija priznala da koristi strašno novo oružje u Ukrajini: Kao ogromni bacač plamena

Objavljeno

na datum

TOS-2 Tosočka

Ruska vojska u regiji Harkiv koristi svoje najnovije višecijevne bacače raketa, oružje koje se može opisati kao “ogromni bacač plamena”.

Prema riječima visokog dužnosnika ruske vojske, koje je rekao za rusku agenciju TASS, radi se o raketi TOS-2 Tosočka koja je termobarična odnosno vakuumska raketa.

Ona stvara ogromne eksplozije zapaljenjem plina prilikom detonacije, pri čemu isisava kisik iz pogođenog područja, prenosi BBC.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Ukrajina je prošle sedmice optužila Rusiju da su njene snage, na šesti dan invazije, na ukrajinskom tlu iskoristile termobarično oružje, poznato i kao vakuumska bomba.

“Danas su upotrijebili vakuumsku bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom”, rekla je prošle sedmice ambasadorica Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama Oksana Markarova novinarima nakon što je izašla sa sastanka s američkim kongresnicima u Washingtonu.

Rusija je ranije potvrdila da koristi rakete tipa TOS-1 Soncepjok (plamteće sunce, op.a.) protiv ukrajinskih meta u Donbasu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Orban tvrdi da se Evropa sprema za obračun s Rusijom: “To su manevri Zapada za ulazak u rat”

Objavljeno

na datum

Administator

Strahovi da će Rusija napasti bilo koju članicu NATO-a su neutemeljeni, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da je rat u Ukrajini koji traje već treću godinu pokazao granice ruskih sposobnosti.

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini od ruske invazije punog opsega u februaru 2022. Budimpešta također nastoji odustati od dugoročnog plana NATO-a za pomoć Ukrajini, sa svojim ministrom vanjskih poslova nazivajući to “ludom misijom”.

Nacionalist Orban, na vlasti od 2010., izgradio je svoju kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeći mjesec na dnevnom redu izbjegavanja dubljeg uplitanja u sukob, rekavši da bi glasanje moglo odrediti tok rata i mira u Europi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat s Ukrajincima”, rekao je Orban u intervjuu za radio Kossuth.

“Da su Rusi bili dovoljno jaki da se u jednom potezu pobiju s Ukrajincima, već bi to učinili”, smatra Orban.

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko premašuju one Ukrajine, stoga je malo bjerovatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja napasti NATO.

“Ne smatram logičnim da Rusija, koja ne može pobijediti ni Ukrajinu, odjednom dođe i proguta cijeli zapadni svijet. Šanse za ovo su izuzetno male”, rekao je Orban.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Orban je rekao da smatra spominjanje ruske prijetnje uvodom u dublje uplitanje Zapada u ukrajinski rat.

“Izjave evropskih političara govore o pripremama za rat s Rusijom, o čemu svjedoče stalne riječi o navodnim planovima Ruske Federacije za napad na zemlje NATO-a”, smatra Orban.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona zaoštrili su se zbog otezanja Mađarske oko ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u, kao i zbog Orbanovih toplih veza s Moskvom uprkos ratu u Ukrajini.

“Vjerovatnoća da će neko – ne radi se samo o Rusiji, nego o bilo kome – danas odlučiti napasti neku državu NATO-a je izuzetno mala. Stoga ja ova pozivanja na ‘rusku prijetnju’ više tumačim kao manevre Zapada a Evropa da se pripremi za ulazak u rat”, rekao je Orban.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Međunarodni sud pravde danas donosi presudu, Izraelu prijeti nova politička izolacija

Objavljeno

na datum

Administator

Očekuje se da će Međunarodni sud pravde danas u 15:00 sati donijeti novu presudu o izraelskim napadima na Gazu i načinu vođenja rata.

Južna Afrika je prošle sedmice zatražila od Međunarodnog suda pravde, koji se nalazi u Hagu da naredi zaustavljanje izraelske ofanzive u Gazi, a posebno u području Rafaha, rekavši da je to neophodno kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Odluke suda su u prošlosti ignorisane zbog toga što najviše pravno tijelo UN-a nema načina da izvrši svoje odluke, ali one imaju međunarodnu težinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Presuda protiv Izraela mogla bi povećati njegovu političku izolaciju, iako njegovi zvaničnici kažu da će prkositi svakom naređenju i neće prestati s borbama i napadima na Pojas Gaze.

Izrael se posljednjih dana suočio sa sve većim problemima na međunarodnoj sceni.

U srijedu, nakon što su Irska, Norveška i Španija rekle da će priznati palestinsku državnost, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je zabrinutost zbog izolacije Izraela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Brazil: Vozač Lamborghinija udario autom pljačkaša koji mu je ukrao Rolex, kamere sve snimile

Objavljeno

na datum

Administator

U brazilskom gradu Sao Paulu desila se rijetko viđena scena.

Video prikazuje snimak koji je vrlo brzo postao viralan i na kojem se vidi kako se vozač odlučuje na osvetu pljačkašu koji mu je uzeo sat.

Može se vidjeti kako se lopov na motociklu približava luksuznom sportskom autu koji je zaustavljen na crvenom svjetlu te mu uzima sat.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zatim vozač kreće autom prema pljačkašu, pokušavajući ga zaustaviti te udara vozilom u njega.

Lopov je preživio te bježi s mjesta nesreće, a kako mediji navode, za sobom je ostavio motor, mobitel i pištolj te je tako idenfikovan.

Osumnjičeni nije bio kod kuće kada ga je policija tražila te je još uvijek na slobodi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu