UNSKO-SANSKI KANTON

Zastupnici Evropskog parlamenta u posjeti USK

Objavljeno

na datum

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona primio je danas delegaciju Parlamentarnog odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE Committee).

Delegacija boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini kako bi ispitala migrantsku situaciju i položaj migranata u našoj zemlji, s naglaskom na ranjive kategorije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Eurozastupnici, na čelu sa Sylvie Guillaume, obavili su već niz terenskih posjeta i sastanaka u BiH, a posebno ih je zanimala situacija na području Unsko-sanskog kantona.

U razgovoru sa članovima delegacije premijer Ružnić informisao ih je o problemima sa kojima je suočen USK nakon priliva velikog broja migranata u ovaj dio BiH, u pokušaju da pređu granicu sa susjednom Hrvatskom.

Migrantskom krizom u BiH se počelo upravljati tek nakon što je uspostavljena kvalitetna koordinacija svih nadležnih institucija i profesionalnog uključivanja državnog ministarstva sigurnosti koje je i nadležno za oblast ilegalnih migracija, nakon što je dvije godine Unsko-sanski kanton sam nosio većinu tereta migrantske krize u BiH. Unatoč svim problemima uspjeli smo i postaviti standarde u zaštiti ranjivih populacija i sistem obrazovanja djece u pokretu, istaknuo je premijer USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici EP su posjetiti i privremene prihvatne centre za migrante u Unsko-sanskom kantonu te planiraju održati sastanke s predstavnicima Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima, kao i međunarodnih organizacija kako bi stekli uvid u cjelokupnu situaciju
zbog daljeg rada Parlamentarnog odbora za građanske slobode na ažuriranju pravila o azilu i migracijama.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version