Connect with us

SVIJET

VIDEO – Emotivno obraćanje Bidena nakon masakra u Teksasu: Za ime Boga, kao da su na bojnom polju

Objavljeno

na datum

SAD

Predsjednik SAD-a Joe Biden oglasio se nakon pucnjave u osnovnoj školi u južnom Teksasu gdje je 18-godišnji Salvador Ramos ubio 19 djece i dvoje odraslih te je naglasio kako se nadao da se nikada neće morati oglašavati o ovakvim događajima.
Komentirajući dešavanja u Teksasu, Biden je rekao kako se u Sjedinjenim Američkim Državama dogodio još jedan masakr.

“Prelijepi učenici drugog, trećeg, četvrtog razreda. Koliko još male djece koja su svjedočila tome šta se dogodilo, vidjeli prijatelje kako umiru. Pa kao da su na bojnom polju za ime Boga”, rekao je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Masovna pucnjava se dogodila u trenutku kada se Joe Biden vraćao iz Azije.

“Ono što me pogodilo tokom 17-satnog leta je to što se ovakve masovne pucnjave rijetko dešavaju bilo gdje drugo u svijetu. Zašto? Oni također imaju probleme s mentalnim zdravljem, izgubljene ljude, ali ovakve masovne pucnjave se nikada ne dešavaju s takvom učestalošću kao u Americi. Zašto? Zašto smo voljni da živimo s ovim?”, poručio je Biden.

Na kraju obraćanja, Biden je naglasio kako mu je dosta ovakvih događaja i da država mora djelovati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kao nacija moramo se zapitati. Kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti lobiju s oružjem? Kada ćemo, za ime Boga, učiniti ono što svi znamo da treba učiniti”, rekao je američki predsjednik.

Također, naglasio je kako je prošlo 3.448 dana otkako je naoružani napadač 2012. godine također izvršio masakr u osnovnoj školi i ubio 26 ljudi, uključujući i 20 učenika prvog razreda.

Od tada, kako je rekao, prijavljeno je više od 900 incidenata koji su povezani s pucnjavama u školama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U zaključku, Biden je pozvao Kongres SAD-a da usvoji zdravorazumske zakone o oružju.

“Ne možemo spriječiti svaku tragediju, ali znamo da mjere ograničenja oružja djeluju i imaju pozitivan utjecaj. Ideja da 18-godišnji dječak može ući u prodavnicu i kupiti puške je pogrešna”, poručio je na kraju obraćanja američki predsjednik Joe Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Maršom mira u Dortmundu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

U njemačkom gradu Dortmundu danas je održan Marš mira kojim je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Ove godine je iz Dortmunda poslat apel njemačkim političarima da izrade i usvoje rezolucije o Srebrenici i da više rade na stabilnosti BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Molimo vas učinite sve da genocid u Srebrenici napokon uđe u udžbenike i da se Srebrenica nikada više ne ponovi, posebno sada u Ukrajini“, poruka je koja je danas poslata iz Dortmunda na adresu njemačkih političara.

“Sada je prilika da se postigne društveni i politički koncenzus o tome da se ne poriču historijske činjenice da je u Srebrenici izvršen genocid“, kaže Amir Aletić iz udruženja Amanet e.V.NRW.

Sabine Poschmann, zastupnica SPD-a u njemačkom parlamentu je ponovila zahtjev da Srbija prizna genocid u Srebrenici i istakla da se trenutno vidi da Rusija pokušava utjecati na situaciju u BiH što ne donosi stabilnosti zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Radit ćemo na tome da BiH dobije kandidatski status i da što prije postane punopravna članica EU. Dio naše rezolucije je da Bundestag jasno kaže da se mora prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid”, izjavila je Poschmannova

Maršu mira je prisustvovao i veoma dirljiv govor održao Hasan Hasanovic koji je preživio genocid u Srebrenici i mrtvog brata nosio više od 20 kilometara jer nije želio da njegovo tijelo ostane, kako kaže, na okupiranij teritoriji.

“Imam osjećaj da se Srebrenica ubrzano zaboravlja. Moje lično mišljenje je, ako zaboravimo, da će se, ne daj Bože, ponoviti i da bi moglo biti mnogo gore”, kaže Hasan.

U Dortmundu se okupilo oko 1.500 onih koji žele da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Današnji skup u Dortmundu je također jedna vrsta skretanja pažnje na BiH i poruka njemačkim parlamentarcima pred kojim je rezolucija o BiH, koja bi trebala biti usvojena još prije ljetne pauze, ali i EU da Bosni i Hercegovina što prije dodijeli kandidatski status i omogući da zemlja konačno bude država koju neće napuštati građani, posebno mladi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Prepolovio se teretni brod sa 30 članova posade u Južnom kineskom moru, potraga za nestalim

Objavljeno

na datum

Administator

Nastavljaju se spasilački napori u subotu nakon što se teretni brod sa 30 članova posade prepolovio u Južnom kineskom moru usred tajfuna Chabe, pišu kineski mediji.

Spasilačke ekipe do sada su spasile tri člana posade sa broda koji je tonuo 300 kilometara zapadno od područja Hong Konga, koje Kina naziva svojom posebnom administrativnom regijom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Brod “Fujing001”, koji je plovio pod kineskom zastavom, zatražio je pomoć rano ujutro u subotu kad se tajfun spustio.

Na videosnimku spašavanja vidi se kako je jedan član posade izvučen pomoću konopca na helikopter dok je brod tonuo pod njim.

Operacije spašavanja bile su otežane zbog valova do 10 metara i vidljivosti manjoj od 500 metara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u Hong Kongu podigle su upozorenje na tajfun u četvrtak baš kad je kineski predsjednik Xi Jinping stigao u grad na obilježavanje 25. godišnjice primopredaje iz Britanije Kini.

Muzej palače, koji je trebao biti otvoren u subotu u sklopu proslave 25. godišnjice predaje Hong Konga kineskoj vlasti, ostao je zatvoren, prenosi Reuters.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Austrijanka preminula nakon napada ajkule u Egiptu (UZNEMIRUJUĆE)

Objavljeno

na datum

Administator

Šezdesteosmogodišnja Austrijanka preminula je nakon što je napala ajkula u vodama Crvenog mora u Egiptu.

Strašni incident zabilježili su turisti koji nisu smjeli uću u vodu da joj pomognu, ali su pokušali na razne načine da privuku pažnju ajkule.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Žena je plivala i odjednom je počela ispuštati zvuke, a voda oko nje je postala crvena. Uspjela je doći do obale bez ruke, a noga joj je, prema navodima svjedoka, također bila povrijeđena.

Nažalost, prema navodima Al Arabiya, preminula je u bolnici od šoka.

Tragedija se dogodila na plaži Sahl Hasheesh, blizu Sharm El Sheikha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Austrijanka je bila udata za Egipćanina i živjela je s njim u tom mjestu.

Tužilaštvo je preuzelo istragu, a kupanje, pecanje i ronjenje u ovom dijelu je zabranjeno naredna tri dana.

Ovo nije prvi napad ajkule na ovoj lokaciji. Tri osobe su napadnute dok su vježbale površinsko plivanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Upozoravamo da je video uznemirujući.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu