Connect with us

SVIJET

Delegacije Finske i Švedske danas u Ankari: Mogu li uvjeriti Tursku da odobri njihov ulazak u NATO?

Objavljeno

na datum

Zvaničnici Turske danas će se u Ankari sastati s delegacijama Švedske i Finske s kojima bi trebao razgovarati o ulasku ovih zemalja u NATO i zahtjevima koje je Turska postavila pred njih.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Turske, delegaciju ove države predvodit će glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal, dok će s druge strane švedsku i finsku delegaciju predstavljati državni sekretari Oscar Stenstrom i Jukka Salovaara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sastanak bi se trebao održati u predsjedničkoj palati u 1 sat po lokalnom vremenu”, ističu iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, Švedska i Finska su prošle sedmice i zvanično predale zahtjev kojim započinju proceduru ulaska u NATO. Međutim, nakon toga se oglasio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je rekao kako Turska ne može prihvatiti njihovu kandidaturu sve dok ove države podržavaju djelovanje organizacija koje su povezane s kurdskim PKK pokretom.

“Ukoliko Švedska i Finska jasno ne pokažu da će biti solidarne s Turskom po pitanju osnovnih stvari, posebno u borbi protiv terorizma, nećemo pozitivno pristupiti članstvu ovih zemalja u NATO-u”, rekao je Erdogan tokom razgovora sa Stoltenbergom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim što od Švedske i Finske zahtijevaju da osude djelovanje organizacija povezanih s PKK pokretom turski zvaničnici su uputili i niz drugih zahtjeva koji se tiču ukidanja restrikcija na izvoz oružja u Tursku.

Osim osude djelovanja PKK pokreta i organizacija povezanih s njim, Turska traži od skandinavskih zemalja da izvrše i jači pritisak na simpatizere ovog pokreta u državama.

Također, posljednji zahtjev koji je Turska uputila prema Švedskoj i Finskoj jeste taj da za sve navedeno ponude sigurnosne garancije, a ne obećanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

Kadirov šalje nove specijalce u Ukrajinu: Obučeni na ruskom vojnom univerzitetu

Objavljeno

na datum

Administator

Nova grupa dobrovoljaca, koja je prošla obuku na Univerzitetu za obuku čečenskih specijalnih snaga, napustila je ovu rusku republiku na Kavkazu i krenula prema Ukrajini, objavio je danas čečenski čelnik Ramzan Kadirov.

“Još jedna skupina dobrovoljaca uputila se u specijalnu operativnu zonu Donbas iz međunarodne zračne luke u Groznom. Zahvaljujući izvrsnoj obučenosti osoblja Sveučilišta za obuku specijalnih snaga, dobrovoljci su savršeno pripremljeni za rješavanje operativnih zadataka”, napisao je Kadirov na Telegramu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ruski Univerzitet za obuku specijalnih snaga jedina je privatna obrazovna ustanova u Ruskoj Federaciji u kojoj se profesionalno obučavaju specijalci.

Izgrađen od strane privatnih osoba na površini od više od 450 hektara u gradu Gudermesu, kompleks sadrži 95 zgrada i najnoviju tehnologiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Zelenski: Svaki vojnik koji puca na elektranu Zaporožje za nas postaje “posebna meta”

Objavljeno

na datum

Administator

Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se sinoć javnosti putem videosnimka, povodom borbi i granatiranja koje se vodi oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Zelenski je upozorio sve ruske vojnike koji pucaju na opkoljenu nuklearnu elektranu Zaporožje da će biti na meti ukrajinskih sigurnosnih službi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U svom obraćanju, Zelenski je također dodao da će svaki vojnik, koji puca na postrojenja ili iz njih, postati “posebna meta” za Ukrajinu.

“Svaki ruski vojni oficir koji ili puca na postrojenje, ili puca pod okriljem fabrike, mora shvatiti da postaje posebna meta za našu obavještajnu službu, za naše specijalne službe, za našu vojsku”, rekao je Zelenski.

On je dodao, također, da svaki dan ruske okupacije elektrane povećava opasnost od radijacije Evropi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zelenski je pozvao i sve diplomate, te predstavnike partnerskih država da pripreme novi paket sankcija Rusiji, sedmi po redu, kako bi ih kaznili i zaustavili zbog napada na nuklearnu elektranu.

Poručuje da, svima onima koji pomažu Rusiji, mora suditi međunarodni sud.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu