Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Jedini smo u svijetu da izvozimo kvalitetno, a uvozimo meso sumnjivog kvaliteta

Objavljeno

na datum

Pod utjecajem inflacije i neregulisanog tržišta došlo je do velikog nesrazmjera između otkupne i prodajne cijene. Poskupljenje svih inputa u proizvodnji automatski je dovelo do poskupljenja cijene mesa za 50 posto. No, ovo poskupljenje ne ide u džepove uzgajivača. Otkupna cijena mesa je niska, a cijene koje plaćaju krajnji potrošači izuzetno su visoke.

U lancu proizvodnje od farmera do krajnjeg potrošača – niko nije zadovoljan. Ili – skoro niko. Skupa proizvodnja, a niske otkupne cijene, farmere su dovele u bezizlaznu situaciju. Sa druge strane, građani u trgovinama meso plaćaju 50% skuplje. Ko kupi kajmak, a ko je na gubitku?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Krajnji potrošači i proizvođači! A ovi u sredini kroje nam kapu. Trenutna cijena tovne junadi je od 5,50 KM do 5,80.A vidite koliko je u mesarama. Negdje nešto ne štima”, kaže proizvođač Đorđe Vakčić

Ekonomska analitičarka Mirjana Orašanin objašnjava: “Ako uzmemo primjer jednog bika od 600 kg, koji je po otkupnoj cijeni od 5 do 5,5 maraka, jedan stočar za njega ne može uzeti više od 3.000 maraka. Od jednog takvog bika dobije se 50-60% mesa, a to je oko 350 kg mesa, koje je u prodaji po cijeni od 17 KM do 20 KM i izađe na 6.000 KM. Dakle, jedan prosječan bik košta u nabavci 3.000 maraka, a u prodaji 6 000 maraka, To je 100-postotna marža!”.

Cijene se na tržištu formiraju slobodno. Sve dok meso ne spada u robu koja ima ograničenu maržu, cijene mogu divljati, a inspekcija je tu nemoćna. Zadatak je na vladi da ograniči marže na osnovne životne namirnice. No, postoji li volja za time?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kod nas je ta zaštita domaće proizvodnje samo od izbora do izbora, a sve ostalo je prazna priča. Niko još nije stao da zaštiti domaću proizvodnju na nivou BiH”, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

A uvoz nekontrolisan. I domaći farmeri muku muče sa problemom tržišnih viškova. Granice su širom otvorene. A roba iz uvoza, pritom i sumnjivog kvaliteta, mnogo je jeftinija.

“Kod nas se uvozi meso po veoma niskim cijenama, prvenstveno jer se radi o mesu trećerazrednog kvaliteta. To je meso koje u zemljama iz kojih dolazi niko ne kupuje, a naši građani su primorani da konzumiraju takvo meso, isključivo zbog niske cijene”, ističe Orašanin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Milenko Zupur je vlasnik mesne industrije: “Moramo li uvoziti toliko koliko uvozimo? Da li imamo podsticaje i dovoljno sredstava za subvencioniranje naše proizvodnje? Svaka država bi trebalo da brine o strateškim privrednim granama, a to je proizvodnja hrane”.

Da bi bila izbjegnuta pojava tržišnih viškova, tokom protekle sedmice održan je sastanak ministara trgovine BiH i Turske o temi nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske. Izvoz mesa u Tursku ponovo počinje, a već sljedeće sedmice će biti izvezeno oko 600 junadi. No, farmeri su skeptični.

“Zato što se ti ljudi koji izvoze – proberu od onih koji su veliki farmeri i oni prodaju svoje. A mi svi ostali, obični farmeri, naše ostane”, tvrdi Bakajlić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedina smo država u svijetu – kažu proizvođači – koja izvozi nešto kvalitetno, a uvozi meso sumnjivog kvaliteta. Uvođenje prelevmana i carina, navode, jedini su način da se zaštiti domaći proizvod i spasi domaća proizvodnja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sprema li se bunt građana? Sve više poziva na masovne proteste zbog ekonomske situacije

Objavljeno

na datum

Administator

Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini sve teže pogađa građane. Sa stopom inflacije od 14,4 posto i rastom cijena prije svega goriva, mnogi građani se nalaze pred izazovom kako spojiti “kraj sa krajem”. Vlasti na svim nivoima ostaju poslovično slijepe i gluhe na probleme građana.
Protestna vožnja koja je večeras održana u Sarajevu, a kojom je iskazan bunt zbog rasta cijena goriva, mogla bi biti samo uvod u mnogo šire proteste u narednim danima, barem prema najavama na društvenim mrežama.

Građani Bosne i Hercegovine su u ranijem periodu pokazali veliku indolentnost te ih na ulice nisu mogle izvesti ni najveće afere u kojima su svoje prste imali vršitelji zakonodavnih i izvršnih funkcija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da bi sve veća ekonomska kriza i posljedice koje ona ostavlja po džepove građana mogli istjerati građane na ulice da zahtijevaju od vlasti odgovornost i reakciju.

Facebook grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, osnovana 28. juna je za samo četiri dana skupila više od 18.000 lajkova podrška. Iz ove grupe su pozvali građane da 6. juna izađu na proteste u Sarajevu, Banja Luci i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Također, podržali su i protestnu vožnju zbog poskupljenja goriva koja je danas održana u Sarajevu.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je dostigla najveći nivo u historiji i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosi 14,4 posto na godišnjem nivou, osim toga cijene osnovnih namirnica zabilježile su znatan rast tako da su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Građanima najviše muka zadaje rast cijena goriva, tako je u odnosu na prošlu godinu cijena jednog putovanja na relaciji Tuzla- Sarajevo-Tuzla sa 34,49 KM porasla na čak 61,81 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija domaćih vlasti na svim nivoima na ova poskupljenja ostala je minimalna i osim praznih obećanja zaustavljenih u nekom od birokratskih labirinata države, građani nisu u vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza vidjeli pomoć od vlasti. Ono što povećava ironiju svega je da budžeti na raznim nivoima profitiraju zahvaljujući rastu cijena, a vlastodršci se hvale tim iznosima koji su izašli iz džepova građana Bosne i Hercegovine.

Ukidanje akciza na gorivo o kojem se u javnosti govori već više mjeseci i koje je upućeno u parlamentarnu proceduru, blokirano je već u prvim koracima od strane zastupnika SNSD. Tragikomično je zvučala konstatacija Snježane Novaković-Bursać koja je rekla kako su za ukidanje akciza ali da ih niko nije uvjerio da će gorivo zato biti jeftinije.

Socijalna politika koja se vodi na nižim nivoima se također svodi na čekanje i nerazumijevanje za probleme građana. Tako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da vlasti u ovom entitetu neće sufinansirati cijene hljeba jer hljeb nije teško svakome kupiti, ali da će povećati penzije. Sa druge strane u Republici Srpskoj će se mladima podijeliti po 100 KM, što je teško drugačije protumačiti osim početkom izborne kampanje za Opće izbore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko će još dugo rasti pritisak u “pretis loncu” nezadovoljstva građana u Bosni i Hercegovini prije nego protestima od vlastodršaca počnu zahtijevati odgovornost i mjere za poboljšanje svoga standarda. Facebook pozivi možda nisu najefikasniji način ali su i prvi koraci u organizovanju pri pokazivanju nezadovoljstva ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nastavlja se veoma toplo vrijeme: Sutra temperature do 39 stepeni

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi praćeni grmjavinom se očekuju u istočnim, jugoistočnim, jugozapadnim područjima Bosne i na istoku Hercegovine.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 16 stepeni; Bihać 26; Gradačac, Tuzla 27; Sanski Most 28; Bugojno, Sarajevo, Zenica 31; Livno 32; Neum 33; Grude 37; Mostar 40 stepeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila je 26 stepeni.

Sutra se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali to nije naša nadležnost

Objavljeno

na datum

Administator

ukidanje akciza

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.

“Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina (iz člana 17. Zakona o akcizama) i apsolutno smo mi na toj strani; jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu”, kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza”, rekao je to premijer Novalić danas tokom posjete Doboj Istoku, komentirajući protestnu vožnju u Sarajevu zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, koja je najavljena za večeras u organizaciji neformalne grupe građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu