Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – Inicijativa za uspostavljanje lokalne putničke linije vozom od Bihaća do Bosanske Otoke

Objavljeno

na datum

Unskom prugom se već godinama ne odvija željeznički saobraćaj, a u posljednje dvije godine zbog pandemije ne saobraća ni Talgo voz na relaciji Bihać-Sarajevo. Godinama nema ni teretnih vozova, samim tim željeznički saobraćaj u Unsko-sanskom kantonu je u potpunosti ugašen.

Kako bi željeznički saobraćaj malo oživio u ovom dijelu države, Samostalni sindikat željezničkih radnika regije Bihać pokrenuo je inicijativu za uspostavljanje lokalne putničke linije vozom od Bihaća do Bosanske Otoke. Podržalo ih je kantonalno ministarstvo privrede.

Muharem Čavkić, predsjednik samostalnog sindikata regije Bihać

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vlada je dala 100.000 maraka što ne znači da se narednim budžetom ne možemo planirati i veće iznose za sufinansiranje.”

Uspostavljanje linije značilo bi mnogo, prvenstveno za radnike.

Muharem Čavkić, predsjednik samostalnog sindikata regije Bihać

“Upitna su naša radna mjesta, vi vidite da se ništa ne radi. S takvim načinom, ako bi uspostavili voz mi bi morali imati sredstva rada – mašinu vagone za prevoz tih putnika sa tim sredstvima bi mogli raditi i druge poslove koje ovih dana imamo u ponudi. Sad je na Upravi željeznica da sjedne sa resornim ministarstvom i održe sastanak na kojem će dogovoriti o načinu implementiranja tih sredstava.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hoće li biti održan taj sastanak, na koji način će se implementirati raspoloživa sredstva, odgovor smo potražili u Željeznicama Federacije ali do zaključenja ovog priloga nismo ga dobili. Dok ne bude konkretnog dogovora, ostaju samo prazne stanice i nostalgična sjećanja.

Sa više od 3.5 miliona tona tereta godišnje i dva miliona putnika od Zagreba do Splita, Unska pruga je bila glavna poveznica Jadrana sa srednjom Evropom. Danas, ostale su puste tračnice koje podsjećaju na značaj koji je Unska pruga nekad imala.

Edin Demirović, šef stanice u Kulen Vakufu

“Evo baš moja smjena u kojoj sam ja propustio u toku 12 sati u noćnoj smjeni 29 vozova. Ja sam večeru znao vratiti kući, nisam imao vremena da jedem. Cigaru palim, druga stoji, treća, po tri cigare su bile. Zaboravim, toliko je posla bilo. Putnik kuca na šalter, traži karte. Preko 200 putnika je navečer bilo za Split.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

A danas, već duže od deset godina ni putnički ni teretni voz nije stigao na stanicu u Martin Brodu. Zbog pandemije, prethodne dvije godine nije bilo ni turističkog Rotary voza iz Bihaća.

Almir Musić, šef stanice u Martin Brodu

“Zvanično 2008./2009., sve ovo je bilo nešto kao sporadično ali pravo taj takozvani tranzit 2008. na 2009 godinu. I tada je sve stalo?- SVE.”

Stalo je sve i na stanici u Kulen Vakufu, mjestu u kojem je, kao i u Martin Brodu, život bez željeznice bio nezamisliv.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Edin Demirović, šef stanice u Kulen Vakufu

“Pruga je sposobna, kao što vidite sačuvana je i kontaktna mreža, elektrovuča je išla ovuda. Pruga je elektrificirana, modernizovana međutim stoji.”

A po svemu sudeći tako će biti i dalje, jer sve i da ima vozova – nemaju više koga voziti, kažu naši sagovornici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu