Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Protest zbog nemogućnosti stupanja u istospolni brak

Objavljeno

na datum

Zbog nemogućnosti stupanja u istospolni brak, ispred Općine Centar, pripadnici LGBT zajednice protestom su ukazali na potrebu usvajanja zakona o istospolnim zajednicama. Na ovaj način željeli su izvršiti pritisak na vlasti da nastave sa procesom donošenja zakona. Javnu akciju pokrenuo je Sarajevski otvoreni centar, organizacija civilnog društva koja radi na unapređenju položaja LGBT osoba u BiH.

Bosna i Hercegovina nema zakon kojim bi bio regulisan status istospolnih zajednica. Zbog toga, pet parova danas nije moglo zakonski registrovati svoje istospolno partnerstvo. LGBT populacija je dio društva u kojem živimo, te zaslužuju ravnopravan odnos i prava koje imaju i heteroseksualni parovi, poručili su učesnici mirnog skupa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi kao istospolni parovi nemamo mogućnost da ostvarimo pravo na uzajamno uzdržavanje, nemamo pravo na nasljedstvo ili penziju, ukoliko neko od partnera ili partnerica premine. Nemamo pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu partnera ili partnerice koje rade ukoliko mi nemamo regulirane radne odnose, nemamo pravo da zajednički stičemo imovinu, da regulišemo zajedničku imovinu i mnoga druga prava. Dakle – socijalna prava koja uživaju heteroseksualni parovi u BiH”, kaže Dajana Bakić, operativna rukovoditeljica Sarajevskog otvorenog centra.

Pomak je učinjen u oktobru 2018. godine, kada je Vlada FBiH donijela zaključak o formiranju radne grupe, koja bi radila na izradi zakona, ali sve je ostalo na tome. Prošle su četiri godine, a istospolni parovi još čekaju da bude riješeno pitanje njihovog pravnog prepoznavanja u Federaciji. Izloženi su diskrimaciji koja se ogleda u nizu životnih pitanja koja ostaju neregulisana, a istospolne zajednice ostaju izvan zakona.

Izvršna direktorca Sarajevskog otvorenog centra Emina Bošnjak podsjeća kako je i ona građanka ove države: “Meni je, zapravo, stalo do toga da institucije za čiji rad ja plaćam poreze redovno i u čijem političkom javnom životu želim da ravnopravno učestvujem – u tome sam onemogućena”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici LGBT zajednice još nemaju podršku društva, ali je njihova zajednica postala vidljiva. Iako je diskriminacija u velikom procentu njihova stvarnost, poručuju da je ovo realnost u kojoj žive istospolni parovi. Ipak, ulažu ogroman napor da se njihov status ozakoni.

“O istospolnim brakovima nisam razmišljao dok neki od mojih prijatelja nisu došli u fazu da razmišljaju o zajedničkom životu, odnosno o ozakonjenom zajedničkom životu i tad sam shvatio da sam ja privilegovan i da ja, zapravo, mogu aplicirati za ostvarivanje bračnog statusa, dok neko ko pored mene živi – ne može, samo zbog svoje seksualne orijetacije”, kaže Edo Kanlić, koordinator programa u Sarajevskom kulturnom centru.

Slovenija i Hrvatska su jedine zemlje u regionu koje su riješile zakonsko pitanje istospolnih zajednica. Značajan pomak je učinila i Crna Gora koja je krajem 2019. godine usvojila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu istog spola i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Na institucijama BiH je daju odgovore na potrebe svojih građana, pa i onih građana koji imaju drugačiju seksualnu orijentaciju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sprema li se bunt građana? Sve više poziva na masovne proteste zbog ekonomske situacije

Objavljeno

na datum

Administator

Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini sve teže pogađa građane. Sa stopom inflacije od 14,4 posto i rastom cijena prije svega goriva, mnogi građani se nalaze pred izazovom kako spojiti “kraj sa krajem”. Vlasti na svim nivoima ostaju poslovično slijepe i gluhe na probleme građana.
Protestna vožnja koja je večeras održana u Sarajevu, a kojom je iskazan bunt zbog rasta cijena goriva, mogla bi biti samo uvod u mnogo šire proteste u narednim danima, barem prema najavama na društvenim mrežama.

Građani Bosne i Hercegovine su u ranijem periodu pokazali veliku indolentnost te ih na ulice nisu mogle izvesti ni najveće afere u kojima su svoje prste imali vršitelji zakonodavnih i izvršnih funkcija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da bi sve veća ekonomska kriza i posljedice koje ona ostavlja po džepove građana mogli istjerati građane na ulice da zahtijevaju od vlasti odgovornost i reakciju.

Facebook grupa “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, osnovana 28. juna je za samo četiri dana skupila više od 18.000 lajkova podrška. Iz ove grupe su pozvali građane da 6. juna izađu na proteste u Sarajevu, Banja Luci i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Također, podržali su i protestnu vožnju zbog poskupljenja goriva koja je danas održana u Sarajevu.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je dostigla najveći nivo u historiji i prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iznosi 14,4 posto na godišnjem nivou, osim toga cijene osnovnih namirnica zabilježile su znatan rast tako da su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 22,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Građanima najviše muka zadaje rast cijena goriva, tako je u odnosu na prošlu godinu cijena jednog putovanja na relaciji Tuzla- Sarajevo-Tuzla sa 34,49 KM porasla na čak 61,81 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Reakcija domaćih vlasti na svim nivoima na ova poskupljenja ostala je minimalna i osim praznih obećanja zaustavljenih u nekom od birokratskih labirinata države, građani nisu u vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza vidjeli pomoć od vlasti. Ono što povećava ironiju svega je da budžeti na raznim nivoima profitiraju zahvaljujući rastu cijena, a vlastodršci se hvale tim iznosima koji su izašli iz džepova građana Bosne i Hercegovine.

Ukidanje akciza na gorivo o kojem se u javnosti govori već više mjeseci i koje je upućeno u parlamentarnu proceduru, blokirano je već u prvim koracima od strane zastupnika SNSD. Tragikomično je zvučala konstatacija Snježane Novaković-Bursać koja je rekla kako su za ukidanje akciza ali da ih niko nije uvjerio da će gorivo zato biti jeftinije.

Socijalna politika koja se vodi na nižim nivoima se također svodi na čekanje i nerazumijevanje za probleme građana. Tako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao da vlasti u ovom entitetu neće sufinansirati cijene hljeba jer hljeb nije teško svakome kupiti, ali da će povećati penzije. Sa druge strane u Republici Srpskoj će se mladima podijeliti po 100 KM, što je teško drugačije protumačiti osim početkom izborne kampanje za Opće izbore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko će još dugo rasti pritisak u “pretis loncu” nezadovoljstva građana u Bosni i Hercegovini prije nego protestima od vlastodršaca počnu zahtijevati odgovornost i mjere za poboljšanje svoga standarda. Facebook pozivi možda nisu najefikasniji način ali su i prvi koraci u organizovanju pri pokazivanju nezadovoljstva ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nastavlja se veoma toplo vrijeme: Sutra temperature do 39 stepeni

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini danas je bilo sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva lokalni pljuskovi praćeni grmjavinom se očekuju u istočnim, jugoistočnim, jugozapadnim područjima Bosne i na istoku Hercegovine.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 16 stepeni; Bihać 26; Gradačac, Tuzla 27; Sanski Most 28; Bugojno, Sarajevo, Zenica 31; Livno 32; Neum 33; Grude 37; Mostar 40 stepeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila je 26 stepeni.

Sutra se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom se očekuju u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 39 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Mi smo za ukidanje akciza na gorivo, ali to nije naša nadležnost

Objavljeno

na datum

Administator

ukidanje akciza

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je da Federalna vlada podržava ukidanje akciza na gorivo, ali da to nije pitanje na čije konačno rješavanje može da utiče Vlada već isključivo Vijeće ministara BiH.

“Vlada FBiH je još prije mjesec uputila zaključak da bude pokrenuta aktivnost na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za ukidanje akciza odnosno putarina (iz člana 17. Zakona o akcizama) i apsolutno smo mi na toj strani; jedino što to nije nešto što može riješiti Federacija, po Zakonu”, kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iako bi, dakle, Federacija BiH pristala na manje prihoda od ubiranja poreza na gorivo, isključivo je to pitanje u nadležnosti Vijeće ministara BiH, a mi podržavamo ukidanje akciza”, rekao je to premijer Novalić danas tokom posjete Doboj Istoku, komentirajući protestnu vožnju u Sarajevu zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, koja je najavljena za večeras u organizaciji neformalne grupe građana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu