SVIJET

U Sjevernoj Koreji bukti epidemija, mobilizirana vojska

Objavljeno

na datum

Sjeverna Koreja mobilizirala je vojsku za distribuciju lijekova i rasporedila više od 10.000 zdravstvenih radnika za lociranje oboljelih u jeku borbe protiv vala koronavirusa, objavio je u utorak državni medij KCNA.

Izolirana zemlja prošle sedmice je prvi put priznala izbijanje epidemije koronavirusa, čime je potakla zabrinutost od velike krize zbog nedostatka vakcina i odgovarajuće medicinske infrastrukture.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Državni krizni štab za prevenciju epidemija izvijestio je o još 269.510 osoba sa simptomima temperature, dok je ukupan broj mrtvih sa šest novih slučajeva porastao na 56 u ponedjeljak navečer, saopćila je KCNA. Nije navedeno koliko je ljudi imalo pozitivan test na koronavirus.

“Moćna snaga” vojnog medicinskog korpusa odmah je raspoređena kako bi poboljšala opskrbu lijekovima i medicinskim potrepštinama u glavnom gradu Pyongyangu, žarištu epidemije, po naredbi vođe Kim Jong-una, izvijestila je KCNA.

Misija tima usmjerena je na “ublažavanje javnozdravstvene krize” u Pyongyangu, dodaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Oko 11.000 zdravstvenih radnika, profesora i studenata medicine pridružilo se “intenzivnom ljekarskom pregledu svih stanovnika” širom zemlje kako bi se locirale i liječile osobe koje su se razboljele.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi se virus mogao brzo širiti u Sjevernoj Koreji koja nema program vakcinacije i odbila je međunarodnu pomoć.

Južna Koreja ponudila je Sjevernoj Koreji u ponedjeljak da održe razgovore o slanju medicinskih potrepština, uključujući vakcine, maske, testove na koronavirus, ali je navela da je susjedna zemlja to odbila.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Američki State Department objavio je da je zabrinut zbog potencijalnog utjecaja epidemije na građane Sjeverne Koreje i podržao potrebu slanja vakcina toj zemlji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version