Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

SDA: Mandat Vlade USK pojeli neznanje i nepotizam

Objavljeno

na datum

Iz SDA Unsko-sanskog kantona poručili su aktuelnoj vladi da su joj mandat “pojeli neznanje i nepotizam”. Ocijenili su da kantonalnom vladom ne upravlja skupština koju su birali građani, nego, kako su naveli, kabinet načelnika Cazina Nermina Ogreševića (NES).

Tvrde da je kantonalnim zastupnicima onemogućeno da se bave problemima građana, a za SDA je to pokazatelj da se kantonalna vlast ne planira baviti problemima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Potpuno je jasno i da se iza reduciranja i stroge kontrole dnevnog reda skupštinskih zasjedanja krije strah vlasti predvođene SDP-om i NES-om od analize njihovog djelovanja u protekle četiri godine. Primjeri nepotizma, neprovođenja konkretnih aktivnosti na izgradnji Doma zdravlja u Bihaću i generiranje problema u zdravstvu, zaustavljanja provjere diploma, opstrukcije formiranja Ureda za borbu protiv korupcije, prevare imaoca pravosnažnih sudskih presuda, sprečavanje imenovanja pravobranioca, nepostojanja sekretara vlade, nedostatka rezultata revolucionarno najavljivanog Zakona o javno-privatnom partnerstvu, držanja Univerziteta u Bihaću bez upravljačke strukture skoro pola mandata, izbjegavanja rasprave na temu utroška budžeta, manipulacija u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra kantona i usvajanjem esencijalne liste lijekova na najbolji način objašnjavaju zbog čega vladajuća struktura bježi od argumentirane rasprave o svom radu”, ukazali su.

Ocijenili su da vlast u USK, kako su saopćili, pribjegava populizmu i patetici strahujući od odgovornosti za najgori mandat u historiji ovog kantona.

Pozvali su predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića (SDP) da omogući raspravu o svim aktuelnim temama i materijalima predviđenih programom rada skupštine, a vladu da pristupi izradi rebalansa budžeta za koji smatraju da se njime treba osigurati povećanje socijalnih naknada zbog, kako su istakli, teške ekonomske krize.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručili su da se to prije svega odnosi na izjednačavanje prava porodilja u ovom kantonu sa tom kategorijom u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, što će biti moguće uz, kako su saopćili iz SDA, višemilionska sredstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će i ove godine biti uplaćena u kantonalni budžet.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

UNSKO-SANSKI KANTON

Let iz Bihaća za 16 mjeseci?

Objavljeno

na datum

Administator

Aerodrom Bihać raspisao je javni poziv za sporazumno rješavanje sticanja prava vlasništva nad zemljištem i nekretninama koji su predloženi za eksproprijaciju po planu za izgradnju i proširenje pista i pristupnih puteva za aerodrom u Golubiću.

Radi se o više od 60 pojedinačnih katastarskih čestica koje imaju 179 suvlasnika, a sredstva za otkup i eksproprijaciju već su obezbijeđena. Vlada Federacije BiH je nedavno usvojila program utroška sredstava za ovaj aerodrom od 19.700.000 KM. Kako nam je potvrdio direktor Anel Hadžić, dio od pet miliona KM ići će za otkup zemljišta, prenosi Oslobođenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pored eksproprijacije, do kraja godine, koliko nam dinamika poslova oko dobijanja dozvole bude dopuštala, uradili bismo i jedan dio poletne piste od tog novca, ističe direktor Hadžić.

Što se tiče roka, on se može izgraditi za 16 mjeseci kada je sve za to spremno, od dokumentacije i finansija. Najviše energije i vremena trošimo na projektnu dokumentaciju i pribavljanje potrebnih suglasnosti i dozvola koje zahtijeva jedna ovako složena građevina. Dakle, moraju se još usaglasiti propisi između Kantona i Federacije, a naš JP na to ne može uticati. Takav slučaj je pogotovo kod izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u zračnom saobraćaju, napominje direktor Hadžić.

BHANSA – regulatorna agencija koja upravlja i nadzire vazdušnim saobraćajem u BiH ima obavezu da implementira kontrolu leta i nabavku avioopreme, a trenutno u regulativi nema JP Aerodrom Bihać.

U zakonskoj regulativi postoje samo četiri aerodroma u BiH, Sarajevo, Mostar, Tuzla i Banja Luka. Očekujemo da do kraja godine Vijeće ministara donese izmjene i dopune koje treba i Parlament da usvoji i onda smo napravili najvažniji korak, govori nam Hadžić, koji se nada da će BHANSA u pripremi izmjene ove odluke obuhvatiti Aerodrom Bihać u paketu sa Aerodromom Trebinje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U USK-u se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i V.Kladušu

Objavljeno

na datum

Administator

Kao pred svake, i pred ovogodišnje izbore se iznova pokreću priče o važnim i prioritetnim projektima. U Unsko-sanskom kantonu se najavljuje brza cesta koja bi spajala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu i koja bi bila spojena sa cestama Republike Hrvatske. Krajišnici nisu optimistični da bi se ovom cestom mogli voziti u skorije vrijeme – s obzirom na to da radovi na pojedinim, već započetim projektima, traju i više od 20 godina.

Video možete pogledati: OVDJE

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

UNSKO-SANSKI KANTON

Objavljeni rezultati testiranja u protekla 24 sata u Unsko-sanskom kantonu

Objavljeno

na datum

Administator

Zavod za javno zdravstvo usk1

Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona upravo je objavio rezultate testiranja na korona virus u protekla 24 sata.

Objavu prenosimo u cjelosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U protekla 24 sata ZU Zavodu za javno zdravstvo USK-a prijavljeno je 149 testiranih uzoraka.

Novozaražene su 74 osobe.

Novozaraženi slučajevi po Općinama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bihać 26

Bosanski Petrovac 1

Bosanska Krupa 10

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bužim 1

Cazin 11

Ključ 10

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sanski Most 12

Velika Kladuša 3

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu