Connect with us

VELIKA KLADUŠA

FOTO – Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH realizirali još jednu aktivnost izmještanja migranata na području Velike Kladuše

Objavljeno

na datum

Dana 11.05.2022. godine, Inspektori za strance Službe za poslove sa strancima , uz asistenciju policijskih službenika MUP-a USK PS Velika Kladuša u ranim jutarnjim satima prilikom kontrole kretanja i boravka migranata u 6 improvizovanih i napuštenih objekata na području opštine Velika Kladuša, naselja Glinica i Vrnograč kao i u 3 objekta u kojima su fizička lica državljani BiH pružali smještaj migrantima, zatekli su ukupno 86 lica. Od tog broja su 3 porodice sa ukupno 14 članova ,a radi se o državljanima Afganista, Pakistana, Bangladeša i Indije.

Sva lica su relocirana u PPC LIPA, a porodice su smještene u PPC Borići gdje im je pružena medicinska pomoć, biometrijska provjera podataka, registracija u kampu, smještaj, hrana i ostali neprehrambeni proizvodi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Državljanima BiH koji su pružali usluge smještaja strancima a nisu registrovani za pružanje usluga smještaja, niti su izvršili prijave, shodna članu 103. Zakona o strancima biće izdati prekršajni nalozi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša očekuje više srednjoškolaca nego ranije

Objavljeno

na datum

Administator

Za razliku od većine drugih lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu, u prve razrede srednjih škola u Velikoj Kladuši u narednu školsku godinu trebalo bi da se upiše više učenika nego godinu prije.

Takva očekivanja se temelje na podatku da je osnovno obrazovanje u ovome gradu završilo 426 učenika, što je za 50 učenika više nego godinu ranije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U upravama kladuških srednjih škola se nadaju da će većina učenika odabrati jednu od tri srednje škole u ovome gradu, a u prilog tome navode i neka nova zanimanja, kao i bolje uslove za izvođenje nastave, što je rezultat nekoliko realiziranih projekata u proteklom periodu koji se tiču unapređenja školstva. Direktor Prve srednje škole Nihad Ugarak kaže da planiraju u prvi razred upisati oko 200 učenika. Oni koji se odluče svoje srednje obrazovanje nastaviti u ovoj školi moći će birati između osam zanimanja, među kojima je i novi smjer elektrotehničara računarske tehnike i automatike.

“Od ostalih zanimanja učenicima su na raspolaganju tehničar drumskog saobraćaja, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, vozač motornih vozila, instalater centralnog grijanja, plinski i vodoinstalater, automehaničar i bravar“, kaže Ugarak. Druga srednja škola je također predvidjela upis oko 200 učenika koji mogu birati između osam zanimanja ekonomskog, prehrambenog i ugostiteljskog smjera, dok Gimnazija planira upisati tri odjeljenja.

Upis u srednje škole na području USK trajaće do početka jula ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

VIDEO – Pogledajte fizički obračun na granici kod Velike Kladuše, svemu kumovalo ubacivanje u kolonu

Objavljeno

na datum

Administator

Na društvenim mrežama pojavio se snimak fizičkog obračuna na graničnom prijelazu Maljevac između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na snimku se vidi kako muškarac u više navrata udara šakama vozača bijelog Golfa 4 bosanskohercegovačkih tablica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U opisu videa stoji kako je do obračuna došlo zbog ubacivanja u kolonu za vrijeme čekanja na graničnom prijelazu.

Visoke temperature u Bosni i Hercegovini i duga čekanja na graničnim prijelazima očito su izazvali nervozu kod vozača no fizički obračuni sigurno nisu način rješavanja problema.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Velika Kladuša: Dojava o bombi u Prvoj srednjoj školi dr. Husein Džanić, policija na terenu

Objavljeno

na datum

Administator

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Adnan Beganović potvrdio je zaprimljenu dojavu o postavljanju eksplozivne naprave u Prvoj srednjoj školi u Velikoj Kladuši.

Pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša već su evakuisali sve učenike i kompletno osoblje, a u toku je kontradiverzioni (KDZ) pregled objekta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici Radija Velika Kladuša negdje iza sedam sati ujutro, obavijestili su nas o primitku e-maila sa prijetećim sadržajem. U poruci je navedeno kako je u Prvoj velikokladuškoj srednjoj školi postavljena eksplozivna naprava, odnosno da će ona biti aktivirana između 10 i 12 sati. Policijski službenici su odmah preuzeli i pregledali prijeteću poruku, te adekvatno postupili. Srednjoškolska zgrada hitno je evakuisana i u toku je kontradiverzioni (KDZ) pregled, izjavio je glasogovornik Policije USK Beganović.

Naglašeno je kako su policijski službenici ovakvu poruku shvatili maksimalno ozbiljno, te da su u skladu s tim i profesionalno postupili. Bez obzira na prethodne brojne lažne dojave širom Bosne i Hercegovine, pristupilo se detaljnom pregledu i provjeri objekt

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu