Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik opet po svom: Na oružane snage imamo pravo, to je Dejtonom predviđeno

Objavljeno

na datum

Danas je u banjalučkoj kasarni “Kozara” počela centralna svečanost povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske RS-a. Tom prilikom, prisutnima se obratio i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Obilježavanju godišnjice Vojske RS-a pored Dodika prisustvuju i predsjednica bh. eniteta Republika Srpska Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, delegacija Narodne skupštine RS-a te zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Jedan od važnijih datuma u našoj historiji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske”, rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u historiji Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH kao i predstavnici Boračke organizacije RS-a.

Dodiku je svečani raport ovom prilikom predao komandant Trećeg pješadijskog puka, Milorad Krajšumović a član Predsjedništva BiH govorio je o potrebi srpskog naroda da se “prije 30 godina odbrani kako bi današnjim generacijama podarila Republiku Srpsku” nakon čega se osvrnuo na članstvo BiH u NATO savezu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je zahtjev za neutralnost u ocjenama rata u Ukrajini.

“Mi moramo ostati neutralni u ovom procesima. RS ne može da prihvati članstvo u NATO-u zato što se on uključio u oružani sukob na strani naših neprijatelja. Naša odluka je vojna neutralnost. Sada ovi događaji na globalnom planu govore o toj našoj odluci ispravan. Neutralni smo. Neutralni vojno. Sarađivali smo i treba da sarađujemo sa vojnom misijom Althea. Ona je ostvarila na ovim podnebljima važne rezultate i treba da bude proširena i treba da ostane na ovim prostorima”, kazao je Dodik.

Istakao je kako ne smatra da u misiji Althea netrebaju biti njemački vojnici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Hoću javno da kažem da Nijemci na ovim prostorima ne asociraju na dobra vremena i povoljan položaj za naš narod. Ne želim da izvlačim paralele, ali ona Althea prije svojih misija izlazaka i uznemiravanja našeg naroda ovdje, može da ostane raditi. Ona koja će paradirati našim ulicama nije Althea koju mi želimo”

Dalje je govorio o Vojsci RS-a kao o “narodnoj i oslobodilačkoj” vojnoj snazi koja je nastala kao odgovor na tadašnje prilike.

“Dakle želim svima kojima je do vojske Republike Srpske da kažem da je ona časna, poštena, da je ona vojska naroda, da je slobodna, odbrambena i otadžbinska vojska i da će takva ostati. Kao i svi pripadnici 3. pješadijskog puka OS BiH”, kazao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Današnjem obilježavanju su prisustvovali i učenici banjalučkih osnovnih škola, a Dodik je ponovio kako je RS trajna kategorija te dodao da je on protiv ukidanja entiteta i za poštivanje “izvornog Dejtona” u kojemu je navedeno i da entiteti imaju svoju vojsku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu