BIHAĆ

VIDEO – Đaci bihaćke škole u iščekivanju donatora udružili se da pomognu drugu

Objavljeno

na datum

Mnoge škole imaju problem s pristupom za osobe s invaliditetom. Želeći da pomognu svom kolegi Harisu, učenici Elektrotehničke škole u Bihaću su izradili idejno rješenje za izgradnju lifta u školi. Naredni korak je pronaći donatore.

Haris Hodžić ima 17 godina i pohađa Elektrotehničku školu u Bihaću. Međutim, veliki problem mu predstavlja ulazak u školu i u učionicu, jer je Haris osoba s invaliditetom.

“Do dolaska u školu ide nekako, puno je jednostavnije kretati se po ravnom nego u mojoj školi. Do dolaska u učionicu ima jako puno stepenica i to je velika prepreka za mene jer sam u kolicima. Nekad imam pomoć svojih prijatelja, nekad „glumim“ da hodam i slično, to je nešto što obilježava moj dan”, priča Haris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Želeći da mu olakšaju prisustvo na nastavi, Harisovi prijatelji i školske kolege su kroz projekt „Ja, građanin“ izradili idejno rješenje za izgradnju lifta u školi.

“Imamo kolege koji imaju problema, koji su osobe s invaliditetom. Razmišljali smo kako da im omogućimo lakši pristup školi. Svaki dan moramo im pomoći da se popnu na drugi ili treći sprat škole”, pojašnjava Muhamed Murtić, učenik Elektrotehničke škole u Bihaću.

“Na početku nije nam bilo toliko bitno da li ćemo pobijediti ili izgubiti, jer projekt kao ideja je dobar. Resurse i općenito finansije možemo dobiti od raznih donatora, što je dobra stvar. Ali do sada je to bilo samo planski dio, čekamo da nađemo firmu koja će nam omogućiti to dizalo i to je glavni dio”, kazao je Vedad Hajdarević, učenik Elektrotehničke škole u Bihaću.

Prema riječima direktora škole Samira Bećirspahića, imaju nekoliko učenika s invaliditetom i značilo bi im da dobiju lift. Međutim, škola nije u stanju sama finansirati taj projekt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tu smo da sve poduzmemo da se on instalira, prilagodi, što je na nivou škole, ali osigurati takva finansijska sredstva, u biti, ne znamo ni ko radi te liftove, ni ko je u mogućnosti da to uradi. Pokušavamo naći institucije koje su već to instalirale da nam daju smjernice gdje bismo mogli kontaktiramo firme”, navodi Bećirspahić.

Učenici se nadaju da će uskoro pronaći donatore koji će uvidjeti dobrobit njihove ideje da pomognu svom kolegi Harisu i drugim učenicima s invaliditetom i finansijski omogućiti izgradnju lifta u školi.

“To bi bila veoma svijetla tačka u mojoj budućnosti”, poručuje Haris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version