Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Đaci bihaćke škole u iščekivanju donatora udružili se da pomognu drugu

Objavljeno

na datum

Mnoge škole imaju problem s pristupom za osobe s invaliditetom. Želeći da pomognu svom kolegi Harisu, učenici Elektrotehničke škole u Bihaću su izradili idejno rješenje za izgradnju lifta u školi. Naredni korak je pronaći donatore.

Haris Hodžić ima 17 godina i pohađa Elektrotehničku školu u Bihaću. Međutim, veliki problem mu predstavlja ulazak u školu i u učionicu, jer je Haris osoba s invaliditetom.

“Do dolaska u školu ide nekako, puno je jednostavnije kretati se po ravnom nego u mojoj školi. Do dolaska u učionicu ima jako puno stepenica i to je velika prepreka za mene jer sam u kolicima. Nekad imam pomoć svojih prijatelja, nekad „glumim“ da hodam i slično, to je nešto što obilježava moj dan”, priča Haris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Želeći da mu olakšaju prisustvo na nastavi, Harisovi prijatelji i školske kolege su kroz projekt „Ja, građanin“ izradili idejno rješenje za izgradnju lifta u školi.

“Imamo kolege koji imaju problema, koji su osobe s invaliditetom. Razmišljali smo kako da im omogućimo lakši pristup školi. Svaki dan moramo im pomoći da se popnu na drugi ili treći sprat škole”, pojašnjava Muhamed Murtić, učenik Elektrotehničke škole u Bihaću.

“Na početku nije nam bilo toliko bitno da li ćemo pobijediti ili izgubiti, jer projekt kao ideja je dobar. Resurse i općenito finansije možemo dobiti od raznih donatora, što je dobra stvar. Ali do sada je to bilo samo planski dio, čekamo da nađemo firmu koja će nam omogućiti to dizalo i to je glavni dio”, kazao je Vedad Hajdarević, učenik Elektrotehničke škole u Bihaću.

Prema riječima direktora škole Samira Bećirspahića, imaju nekoliko učenika s invaliditetom i značilo bi im da dobiju lift. Međutim, škola nije u stanju sama finansirati taj projekt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tu smo da sve poduzmemo da se on instalira, prilagodi, što je na nivou škole, ali osigurati takva finansijska sredstva, u biti, ne znamo ni ko radi te liftove, ni ko je u mogućnosti da to uradi. Pokušavamo naći institucije koje su već to instalirale da nam daju smjernice gdje bismo mogli kontaktiramo firme”, navodi Bećirspahić.

Učenici se nadaju da će uskoro pronaći donatore koji će uvidjeti dobrobit njihove ideje da pomognu svom kolegi Harisu i drugim učenicima s invaliditetom i finansijski omogućiti izgradnju lifta u školi.

“To bi bila veoma svijetla tačka u mojoj budućnosti”, poručuje Haris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu