Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Đaci bihaćke škole u iščekivanju donatora udružili se da pomognu drugu

Objavljeno

na datum

Mnoge škole imaju problem s pristupom za osobe s invaliditetom. Želeći da pomognu svom kolegi Harisu, učenici Elektrotehničke škole u Bihaću su izradili idejno rješenje za izgradnju lifta u školi. Naredni korak je pronaći donatore.

Haris Hodžić ima 17 godina i pohađa Elektrotehničku školu u Bihaću. Međutim, veliki problem mu predstavlja ulazak u školu i u učionicu, jer je Haris osoba s invaliditetom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Do dolaska u školu ide nekako, puno je jednostavnije kretati se po ravnom nego u mojoj školi. Do dolaska u učionicu ima jako puno stepenica i to je velika prepreka za mene jer sam u kolicima. Nekad imam pomoć svojih prijatelja, nekad „glumim“ da hodam i slično, to je nešto što obilježava moj dan”, priča Haris.

Želeći da mu olakšaju prisustvo na nastavi, Harisovi prijatelji i školske kolege su kroz projekt „Ja, građanin“ izradili idejno rješenje za izgradnju lifta u školi.

“Imamo kolege koji imaju problema, koji su osobe s invaliditetom. Razmišljali smo kako da im omogućimo lakši pristup školi. Svaki dan moramo im pomoći da se popnu na drugi ili treći sprat škole”, pojašnjava Muhamed Murtić, učenik Elektrotehničke škole u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Na početku nije nam bilo toliko bitno da li ćemo pobijediti ili izgubiti, jer projekt kao ideja je dobar. Resurse i općenito finansije možemo dobiti od raznih donatora, što je dobra stvar. Ali do sada je to bilo samo planski dio, čekamo da nađemo firmu koja će nam omogućiti to dizalo i to je glavni dio”, kazao je Vedad Hajdarević, učenik Elektrotehničke škole u Bihaću.

Prema riječima direktora škole Samira Bećirspahića, imaju nekoliko učenika s invaliditetom i značilo bi im da dobiju lift. Međutim, škola nije u stanju sama finansirati taj projekt.

“Tu smo da sve poduzmemo da se on instalira, prilagodi, što je na nivou škole, ali osigurati takva finansijska sredstva, u biti, ne znamo ni ko radi te liftove, ni ko je u mogućnosti da to uradi. Pokušavamo naći institucije koje su već to instalirale da nam daju smjernice gdje bismo mogli kontaktiramo firme”, navodi Bećirspahić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Učenici se nadaju da će uskoro pronaći donatore koji će uvidjeti dobrobit njihove ideje da pomognu svom kolegi Harisu i drugim učenicima s invaliditetom i finansijski omogućiti izgradnju lifta u školi.

“To bi bila veoma svijetla tačka u mojoj budućnosti”, poručuje Haris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BIHAĆ

Direktor izgorjele fabrike iz Bihaća: Svi će ostati prijavljeni i na platnom spisku

Objavljeno

na datum

Administator

Požar koji je jučer planuo u fabrici zvučne i toplotne izolacije Austroterm u Bihaću saniran je, ali uviđaj još nije počeo.

Teren je još vruć i čekamo da se stvore uvjeti kako bi policijski inspektori izišli na teren s ciljem utvrđivanja uzroka štete – rekao je Adnan Beganović, portparol Uprave Policije Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Proizvodni pogon sa pripadajućim strojevima, kao i skladišni prostor je u potpunosti uništen, jako velika šteta. U samoj proizvodnoj hali je bila velika količina gotovih poluproizvoda blokova i finalnih proizvoda, koji su bili spakirani za tržište – istakao je Drago Rimac, direktor Austrotherm BH d.o.o. .

Ova fabrika pokrivala je potrebe tržišta u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj zbog čega će nakon istrage odmah krenuti u čišćenje kako bi osposobili makar upravnu zgradu i mogli funkcionirati na nivou Bosne i Hercegovine, ali i inozemstva.

U proizvodnom pogonu obnova ili izgradnja nove zgrade trajat će vjerovatno duži period. Imamo veliku podršku naše uprave iz Austrije, ljudi koji su radili ostat će prijavljeni i biti na našem platnom spisku. I naši kupci neće ostati oštećeni, bez obzira što je fabrika stradala nedostatak ćemo nadoknaditi iz sestrinskih firmi iz Mađarske, Austrije i Srbije – objašnjava Rimac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Zastupnici iz Parlamenta BiH obišli migrantske centre na području Bihaća

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Zajedničke komisije Lazar Prodanović te članice Mirjana Marinković – Lepić, Marina Pendeš i Aida Baručija tom prilikom upoznali su se s aktuelnim stanjem u ovim centrima, a sagovornici su im bili zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar, te Amira Hadžiahmetović i Almin Imamović, upravnici Kampa Borići i Lipa.

U odnosu na stanje od prije nekoliko godina, novina je, kako se moglo čuti, da su u ovim centrima smješteni mahom takozvani ekonomski migranti, a promijenila se i njihova struktura pa je pored migranata sa bliskog i srednjeg istoka i Azije u posljednje vrijeme značajan priliv Indijaca i Kubanaca koji koriste blagoteti bezviznog režima koji ova daleka zemlja ima sa Srbijom, pristižu redovnim avionskim linijama, a potom nastavljaju putovanje u Bosnu i Hercegovinu sa željom da preko naše zemlje stignu u Hrvatsku i druge zemlje Evropske unije – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U centrima Borići i Lipa smješteno je 196, odnosno 420 migranata, a prvi centar prilagođen je potrebama porodica i 33 maloljetnika bez pratnje drugih članova porodica, dok je centar Lipa namijenjen boravku muškaraca.

Po riječima Buzara, po svemu sudeći naša zemlja trenutno ne predstavlja tako atraktivnu izbjegličku rutu pa je ukupan broj stranih državljana koji na ovaj način dolaze u BiH neuporedivo manji nego ranije. Štaviše, centri nisu više pod takvim pritiskom pa u njima ima značajan broj raspoloživih smještajnih kapaciteta.

Interesantno je da, po njegovim riječima, i dalje manje od dva procenta migranata podnosi zahtjev za azilom međutim nerijetko i prije nego što dobiju poziv za prvi razgovor nestanu iz Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Članovi Zajedničke komisije danas su bili u prilici da se uvjere u savremene prostore koji omogućavaju punu socijalizaciju migranata, vrlo uslovne pedijatrijske i ambulante opće medicine, zatim centre za razonodu najmlađih, za boravak majki sa djecom, sportske aktivnosti, učenje jezika i druge, a izraženo je zadovoljstvo činjenicom da su mladi aktivno uključeni u obrazovni proces i da nastavu pođaju zajedno sa bihaćkim mališanima – navodi se u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Nakon jutrošnjeg požara na mjestu fabrike u Bihaću ostalo veliko zgarište

Objavljeno

na datum

Administator

Ogroman požar koji je jutros zahvatio austrijsku firmu Austrotherm u Bihaću je ugašen, ali je prouzrokovana ogromna šteta.

Austrotherm je firma koja se bavi proizvodnjom stiropora, a prema riječima očevidaca, požar je izbio u proizvodnom pogonu kojeg su radnici pokušali ugasiti protivpožarnima aparatima, međutim bezuspješno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vatra je zahvatila cijeli objekat, a kako prenosi portal Krajina.ba, nakon požara je na mjestu na kom je bila kompanija ostalo zgarište.

Prilaz samom objektu nije moguć, ali je saobraćaj u ovom dijelu normalizovan.

Šteta koju je prouzrokovao požar je ogromna, međutim tačan uzrok još uvijek nije poznat.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu