Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Velika Britanija: Dodik svojim postupcima riskira da izazove sukob

Objavljeno

na datum

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Barbara Woodward je pozdravila odluku da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvuje u sastanku povodom njegovog izvještaja o situaciji u zemlji te je istakla da je “i dalje od vitalnog značaja da Vijeće sigurnosti ima potpun, otvoren i informiran dijalog sa gospodinom Schmidtom o situaciji u BiH”.

Woodward je također pozdravila učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

“Nažalost, izvještaj gospodina Schmidta još jednom pokazuje zabrinjavajuću sliku situacije u zemlji. Politički zastoj i nestabilnost se nastavljaju na mnogim nivoima. Zabrinuti smo postupcima nekih članova rukovodstva Republike Srpske, posebno gospodina Milorada Dodika, čija je prijetnja ponovnim uspostavljanjem vojske Republike Srpske i povlačenjem iz drugih državnih institucija, te pokušaja inžinjeringa de fakto secesije, opasna i riskira sukob”, rekla je predstavnica Velike Britanije nakon štoi je Schmidt predstasvio svoj izvještaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“To bi moglo dovesti do podrivanja 26 godina teško stečenog mira i napretka. Stoga je važnije nego ikad da Vijeće sigurnosti zadrži svoju podršku implementaciji Dejtonskog sporazuma, uključujući ulogu visokog predstavnika i EUFOR-a. Vijeće se treba suzdržati od podrivanja ili destabilizacije situacije. Trebamo promovirati saradnju i konstruktivnu politiku u BiH”, istakla je.

Također je rekla da njena zemlja pozdravlja povećano prisustvo misije EUFOR-a.

Rekla je da Velika Britanija “izuzetno ozbiljno shvata svoju ulogu” u okviru Dejtonskog spotrazuma.

“Obavezujemo se da ćemo ostati aktivni član upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene suverene države koja se sastoji od dva entiteta”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također je rekla da se Velika Britanija protivi zatvaranju ureda visokog predstavnika prijevremeno, navodeći da takve inicijative nisu motivisane interesima građana BiH, “već željom da se potkopa regionalna sigurnost radi geopolitičkih ciljeva”.

“Politika podjela i mržnje predstavljaju opasno skretanje pažnje sa pitanja od značaja za BiH. Pozivamo sve strane da se fokusiraju na zajednički rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana i da postignu napredak u dogovorenom cilju evroatlantske integracije”.

“Oktobarski izbori koji mogu i moraju da se održe na vrijeme nude priliku da se ponovo izgradi povjerenje građana u svjetliju budućnost za sve”, istakla je ona.

Obraćanje predstavnika Kine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Kine je pozdravio prisustvo Džaferovića, ali i predstavnika Srbije i Hrvatske.

On je istakao da je pozicija Kine ostala “konzistentna i jasna”, te da njegova zemlja poštuje suverenitet, integritet i nezavisnost BiH.

Istakao je da je izborna godina u BiH te da se Kina nada da će “sve strane” u zemlji surađivati u traženju konsenzusa kroz dijalog i konsultacije i zajedno raditi na unapređenju političke agende zemlje.

“Sistem visokog predstavnika bonskih ovlaštenja su specijalan aranžman jedne specijalne ere. BiH treba pronaći izvodljiv put ka potpuno obnovljenom suverenitetu. Međunarodna zajednica bi trebala, na osnovu situacije koja se razvija i na pravičan, izbalansiran i mudar način pružiti konstruktivnu pomoć na način koji zadovoljava istinske potrebe građana BiH. Zauzimanje strana od vanjskih sila neće pomoći u pomirenju razlika i nesuglasica između etničkih grupa u BiH”, zaključio je kineski predstavnik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Samovoljno nametanje jednostranih sankcija koje nisu utemeljene u međunarodnom pravu također može pogoršati tenzije i dodatno komplikovati ionako tešku situaciju i to nije efikasan način za pronalaženje rješenja za problem”, dodao je.

“Kina podržava sve napore koji doprinose održavanju mira i stabilnosti u BiH. Kina pozdravlja ulogu Srbije i Hrvatske i zemalja u regionu u tom pravcu“, kazao je još.

Također je naveo da je značajno povećan broj vojnika EUFOR-a u BiH.

“Nadamo se da će EUFOR nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u BiH i pružanju pomoći u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma”, rekao je na kraju kineski predstavnik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

U utorak kiša, u srijedu nas očekuje snijeg, a za vikend stabilizacija

Objavljeno

na datum

Administator

Decembar sa sobom donosi promjenjive vremenske prilike pa će tako do kraja ove sedmice biti izvršena smjena kiše, snijega, ali i sunca.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da nas u decembru ne očekuju iznenađenja u vidu temperatura koje su proteklih dana išle i preko 15 stepeni celzija.

Pored osjetno nižih temperatura očekuje se i snijeg u Bosni, a kiša u Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Od posljepodnevnih sati u utorak, kiša će prvo zahvatiti zapadnu, jugozapadnu Bosnu te područje Hercegovine i do kraja dana se proširiti na ostatak zemlje.

U noći sa utorka na srijedu kiša će u Bosni preći u susnježicu i snijeg.

Minimalne temperature zraka varirat će od -3 stepena celzija do tri stepena celzija u Bosni, na području Hercegovine od tri stepena celzija do osam stepeni celzija.

Najviše dnevne temperature kretat će se između nula i pet stepeni celzija, na jugu zemlje do osam stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stabilnije vremenske prilike i nešto više temperature zraka izgledne su za dane vikenda i početkom naredne sedmice.

Prema rasploživim sinoptičkim materijalima padavine su moguće od četvrtka, 14. decembra, kada će se jutarnje temperature kretati između nula i pet stepeni celzija do devet na jugu zemlje.

Maksimalne očekivane temperature varirat će između šest stepeni celzija i 12 stepeni celzija, a u Hercegovini do 14 stepeni celzija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Delić: Kriterije javnog poziva ispunilo 152.448 domaćinstava, najviše penzionera

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao da je 152.488 domaćinstava ispunilo kriterije Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima.

Objasnio je da je napravljena preliminarna lista korisnika koji su ispunili uslove Javnog poziva, ali da će konačna lista biti poznata nakon što završi žalbeni rok.

Delić je naveo da je svaka aplikacija koja je zaprimljena unesena u namjenski digitalni alat i da su rađene provjere nakon zatvaranja Javnog poziva sa svim relevantnim spiskovima kako bi se kreirala privremena lista domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imali smo više od mjesec dana da uradimo ovako zahtjevan proces koji je prvi put urađen na području FBiH”, rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete čini kategorija penzionera gdje je zabilježeno 115.945 prihvaćenih prijava.

U kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak broj prihvaćenih prijava iznosi 29.945, a u kategoriji domaćinstava koju čine osobe koje primaju stalnu novčanu pomoć prihvaćeno je 5.558 prijava.

U kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o kantonima, najveći broj domaćinstava koja ispunjavaju uslove poziva dolazi iz Tuzlanskog kantona, zatim slijede Zeničko-dobojski kanton i Kanton Sarajevo.

“Prema trenutnim podacima pravo je ostvarilo je 152.488 domaćinstava po ove četiri kategorije i za njih je potvrđeno da ispunjavaju sve uslove. Moram da kažem da je čitav proces rađen automatski čime smo miimizirali bilo kakav spoljni utjecaj”, objasnio je Delić.

U periodu od 6. do. 12 decembra svi građani će biti u mogućnosti da provjere status svoje prijave online putem. Građani koji utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih prijava moći će se žaliti tamo gdje su podnijeli prijavu (npr. u općini).

“Prihvaćenih žalbi će biti malo ili nimalo obzirom da imamo podatke o svim odbijenim koji niu ispunili uslove poziva. Bitno je naglasiti da se uz žalbu mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija za ostvarivanje pomoći”, istakao je Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon isteka roka za prigovor kreirat će se finalna lista koja će biti poslana na Vladu FBiH te će nakon usvajanja konačne liste biti urađen transfer novca prema lokalnim jedinicama.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu