Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Velika Britanija: Dodik svojim postupcima riskira da izazove sukob

Objavljeno

na datum

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Barbara Woodward je pozdravila odluku da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvuje u sastanku povodom njegovog izvještaja o situaciji u zemlji te je istakla da je “i dalje od vitalnog značaja da Vijeće sigurnosti ima potpun, otvoren i informiran dijalog sa gospodinom Schmidtom o situaciji u BiH”.

Woodward je također pozdravila učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

“Nažalost, izvještaj gospodina Schmidta još jednom pokazuje zabrinjavajuću sliku situacije u zemlji. Politički zastoj i nestabilnost se nastavljaju na mnogim nivoima. Zabrinuti smo postupcima nekih članova rukovodstva Republike Srpske, posebno gospodina Milorada Dodika, čija je prijetnja ponovnim uspostavljanjem vojske Republike Srpske i povlačenjem iz drugih državnih institucija, te pokušaja inžinjeringa de fakto secesije, opasna i riskira sukob”, rekla je predstavnica Velike Britanije nakon štoi je Schmidt predstasvio svoj izvještaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“To bi moglo dovesti do podrivanja 26 godina teško stečenog mira i napretka. Stoga je važnije nego ikad da Vijeće sigurnosti zadrži svoju podršku implementaciji Dejtonskog sporazuma, uključujući ulogu visokog predstavnika i EUFOR-a. Vijeće se treba suzdržati od podrivanja ili destabilizacije situacije. Trebamo promovirati saradnju i konstruktivnu politiku u BiH”, istakla je.

Također je rekla da njena zemlja pozdravlja povećano prisustvo misije EUFOR-a.

Rekla je da Velika Britanija “izuzetno ozbiljno shvata svoju ulogu” u okviru Dejtonskog spotrazuma.

“Obavezujemo se da ćemo ostati aktivni član upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene suverene države koja se sastoji od dva entiteta”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također je rekla da se Velika Britanija protivi zatvaranju ureda visokog predstavnika prijevremeno, navodeći da takve inicijative nisu motivisane interesima građana BiH, “već željom da se potkopa regionalna sigurnost radi geopolitičkih ciljeva”.

“Politika podjela i mržnje predstavljaju opasno skretanje pažnje sa pitanja od značaja za BiH. Pozivamo sve strane da se fokusiraju na zajednički rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana i da postignu napredak u dogovorenom cilju evroatlantske integracije”.

“Oktobarski izbori koji mogu i moraju da se održe na vrijeme nude priliku da se ponovo izgradi povjerenje građana u svjetliju budućnost za sve”, istakla je ona.

Obraćanje predstavnika Kine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Kine je pozdravio prisustvo Džaferovića, ali i predstavnika Srbije i Hrvatske.

On je istakao da je pozicija Kine ostala “konzistentna i jasna”, te da njegova zemlja poštuje suverenitet, integritet i nezavisnost BiH.

Istakao je da je izborna godina u BiH te da se Kina nada da će “sve strane” u zemlji surađivati u traženju konsenzusa kroz dijalog i konsultacije i zajedno raditi na unapređenju političke agende zemlje.

“Sistem visokog predstavnika bonskih ovlaštenja su specijalan aranžman jedne specijalne ere. BiH treba pronaći izvodljiv put ka potpuno obnovljenom suverenitetu. Međunarodna zajednica bi trebala, na osnovu situacije koja se razvija i na pravičan, izbalansiran i mudar način pružiti konstruktivnu pomoć na način koji zadovoljava istinske potrebe građana BiH. Zauzimanje strana od vanjskih sila neće pomoći u pomirenju razlika i nesuglasica između etničkih grupa u BiH”, zaključio je kineski predstavnik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Samovoljno nametanje jednostranih sankcija koje nisu utemeljene u međunarodnom pravu također može pogoršati tenzije i dodatno komplikovati ionako tešku situaciju i to nije efikasan način za pronalaženje rješenja za problem”, dodao je.

“Kina podržava sve napore koji doprinose održavanju mira i stabilnosti u BiH. Kina pozdravlja ulogu Srbije i Hrvatske i zemalja u regionu u tom pravcu“, kazao je još.

Također je naveo da je značajno povećan broj vojnika EUFOR-a u BiH.

“Nadamo se da će EUFOR nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u BiH i pružanju pomoći u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma”, rekao je na kraju kineski predstavnik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu