Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Velika Britanija: Dodik svojim postupcima riskira da izazove sukob

Objavljeno

na datum

Predstavnica Velike Britanije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Barbara Woodward je pozdravila odluku da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestvuje u sastanku povodom njegovog izvještaja o situaciji u zemlji te je istakla da je “i dalje od vitalnog značaja da Vijeće sigurnosti ima potpun, otvoren i informiran dijalog sa gospodinom Schmidtom o situaciji u BiH”.

Woodward je također pozdravila učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, izvještaj gospodina Schmidta još jednom pokazuje zabrinjavajuću sliku situacije u zemlji. Politički zastoj i nestabilnost se nastavljaju na mnogim nivoima. Zabrinuti smo postupcima nekih članova rukovodstva Republike Srpske, posebno gospodina Milorada Dodika, čija je prijetnja ponovnim uspostavljanjem vojske Republike Srpske i povlačenjem iz drugih državnih institucija, te pokušaja inžinjeringa de fakto secesije, opasna i riskira sukob”, rekla je predstavnica Velike Britanije nakon štoi je Schmidt predstasvio svoj izvještaj.

“To bi moglo dovesti do podrivanja 26 godina teško stečenog mira i napretka. Stoga je važnije nego ikad da Vijeće sigurnosti zadrži svoju podršku implementaciji Dejtonskog sporazuma, uključujući ulogu visokog predstavnika i EUFOR-a. Vijeće se treba suzdržati od podrivanja ili destabilizacije situacije. Trebamo promovirati saradnju i konstruktivnu politiku u BiH”, istakla je.

Također je rekla da njena zemlja pozdravlja povećano prisustvo misije EUFOR-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da Velika Britanija “izuzetno ozbiljno shvata svoju ulogu” u okviru Dejtonskog spotrazuma.

“Obavezujemo se da ćemo ostati aktivni član upravnog odbora Vijeća za provedbu mira i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene suverene države koja se sastoji od dva entiteta”.

Također je rekla da se Velika Britanija protivi zatvaranju ureda visokog predstavnika prijevremeno, navodeći da takve inicijative nisu motivisane interesima građana BiH, “već željom da se potkopa regionalna sigurnost radi geopolitičkih ciljeva”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Politika podjela i mržnje predstavljaju opasno skretanje pažnje sa pitanja od značaja za BiH. Pozivamo sve strane da se fokusiraju na zajednički rad na poboljšanju kvaliteta života svih građana i da postignu napredak u dogovorenom cilju evroatlantske integracije”.

“Oktobarski izbori koji mogu i moraju da se održe na vrijeme nude priliku da se ponovo izgradi povjerenje građana u svjetliju budućnost za sve”, istakla je ona.

Obraćanje predstavnika Kine

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Kine je pozdravio prisustvo Džaferovića, ali i predstavnika Srbije i Hrvatske.

On je istakao da je pozicija Kine ostala “konzistentna i jasna”, te da njegova zemlja poštuje suverenitet, integritet i nezavisnost BiH.

Istakao je da je izborna godina u BiH te da se Kina nada da će “sve strane” u zemlji surađivati u traženju konsenzusa kroz dijalog i konsultacije i zajedno raditi na unapređenju političke agende zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sistem visokog predstavnika bonskih ovlaštenja su specijalan aranžman jedne specijalne ere. BiH treba pronaći izvodljiv put ka potpuno obnovljenom suverenitetu. Međunarodna zajednica bi trebala, na osnovu situacije koja se razvija i na pravičan, izbalansiran i mudar način pružiti konstruktivnu pomoć na način koji zadovoljava istinske potrebe građana BiH. Zauzimanje strana od vanjskih sila neće pomoći u pomirenju razlika i nesuglasica između etničkih grupa u BiH”, zaključio je kineski predstavnik.

“Samovoljno nametanje jednostranih sankcija koje nisu utemeljene u međunarodnom pravu također može pogoršati tenzije i dodatno komplikovati ionako tešku situaciju i to nije efikasan način za pronalaženje rješenja za problem”, dodao je.

“Kina podržava sve napore koji doprinose održavanju mira i stabilnosti u BiH. Kina pozdravlja ulogu Srbije i Hrvatske i zemalja u regionu u tom pravcu“, kazao je još.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također je naveo da je značajno povećan broj vojnika EUFOR-a u BiH.

“Nadamo se da će EUFOR nastaviti igrati konstruktivnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u BiH i pružanju pomoći u uklanjanju mina i borbi protiv terorizma”, rekao je na kraju kineski predstavnik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu