REGIJA

Potvrdio Beroš: Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće u Hrvatskoj

Objavljeno

na datum

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti o slučaju trudnice Mirele Čavajda, te potvrdio da joj je odobren prekid trudnoće.

Slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj bolnice u Zagrebu odbijaju izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici uprkos tumoru koji je ustanovljen kod bebe, već nekoliko dana potresa Hrvatsku i region. Međutim, kraj agonije se nazire jer je drugostepena komisija KBC-a Zagreb pozitivno ocijenila žalbu Mirele Čavajde što znači da joj je odobren prekid trudnoće.

“Obaviješten sam o zaključku, ključan nalaz je bio nalaz kontrolne neuroradiološke obrade, magnet mozga koji je pokazao značajno izmijenjeno činjenično stanje. To je bio razlog na osnovu kojeg je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za odobrenje prekida trudnoće. Stanje je izuzetno teško, stoga je odobren prekid trudnoće”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaBeroš je potom naveo da se Čavaljda, nakon ove odluke, treba obratiti nekoj od zagrebačkih bolnica da bi se dogovorio način prekida trudnoće.

“Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, moja preporuka je naša najvažnija bolnica nulte kategorije da se dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće. Nekoliko je načina za to, reći ću vam da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i ono što je optimalno i u skladu sa njezinim zahtjevima”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaOstavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

U fokusu

Exit mobile version