Connect with us

CRNA HRONIKA

Na graničnim prijelazima lišeno slobode sedam osoba

Objavljeno

na datum

Granična policija BiH

Službenici Jedinice granične policije BiH Aerodrom Sarajevo, 9. maja 2022. godine, lišili su slobode M.B. (1986.), državljanina Libana. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Wiesbaden raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „krađa“. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo je stigao letom iz Istanbula. Predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.

Istoga dana, službenici Jedinice GPBiH Zvornik su prilikom izlaska iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj lišili slobode N.R. (1973.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prethodno, 8. maja 2022., na prijelazu Rača na izlasku iz BiH lišen je slobode R.E. (1958.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci radi izdržavanja kazne zatvora. Službenici Jedinice GPBiH Bijeljina, državljanina BiH su predali službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Osoje, 8. maja 2022., lišen je slobode A.H. (1968.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Zavidovićima zbog krivičnog djela „nasilje u porodici“. Službenici Jedinice GPBiH Gorica, bh. državljanina su predali službenicima Sudske policije Široki Brijeg.

Službenici Jedinice GPBiH Brod, 7. maja 2022., lišili su slobode E.I. (1981.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud Brčko distrikta BiH zbog krivičnog djela „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Donji Svilaj i predat službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službenici Jedinice GPBiH Orašje, 7. maja 2022., lišili su slobode dvojicu bh. državljana na izlasku iz BiH. Na prijelazu Šamac lišen je slobode I.H. (1969.) jer ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora, dok je A.M. (1966.) lišen slobode jer ga potražuje Općinski sud u Kalesiji zbog krivičnog djela „ucjena“. I.H. je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina, a A.M. službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu,saopćeno je iz GP BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CRNA HRONIKA

Uhapšen Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, na radnom mjestu u zgradi Zajedničkih institucija BiH lišili su slobode osumnjičenog Šojić Dragana (1961), aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni zvaničnik počinio grube zloupotrebe položaja u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

Nadalje, osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

U BiH 11 uhapšenih zbog krijumčarenja migranata u Hrvatsku. Među njima i policajac

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje 11 osoba uhapsili su u utorak pripadnici granične policije BiH pod sumnjom za organizirano krijumčarenje migranata preko te zemlje prema Hrvatskoj, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Policajci su tijekom dana proveli pretrage na 11 lokacija diljem BiH tragajući za 12 osumnjičenih od kojih je 11 odmah uhićeno. Lokalni su mediji prenijeli kako je među njima i jedan granični policajac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pronađeno je i ilegalno oružje i streljivo.

Hapšenja su provedena u Brčkom te Modriči nakon višemjesečne istrage zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata s područja Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i drugim zemljama EU.

“Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima prokrijumčarili veći broja ilegalnih migranata koji su nezakonito boravili u BiH organizirajući im prijevoz za novčanu naknadu”, stoji u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

FOTO + VIDEO: Veliki požar u Bihaću. Gori tvornica Austrotherm!

Objavljeno

na datum

Administator

Austrotherm Bihać - Požar

Ekipe USKinfo.ba portala su još uvijek na licu mjesta. Fotografije koje šalju sa terena su iznimno potresne.

Požar je počeo oko 07:00 sati ujutro, a već sat vremena kasnije skoro cijela tvornica je zahvaćena velikom buktinjom. Tvornica Austrotherm proizvodi stiropor koji je jako zapaljiv, što je najvjerovatnije uzrok tako brzog širenja požara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Radnici koje smo zatekli na licu mjesta tvrde da je šteta ogromna, ali da ljudskih žrtava i povrijeđenih na svu sreću nema.

Radnici plaču, kažu gradili su ovo 15 godina, a sve je nestalo u trenutku.

U toku je intervencija Vatrogasne jedinice Bihać, ali već sad je vidljivo da od tvornice nije ništa ostalo. Prisutni su i pripadnici policije i hitne pomoći. Gašenje je otežano zbog izuzetno zapaljivog materijala.

Uskoro očekujemo više informacija sa terena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu