Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Milorad Dodik: Džaferović se obraća privatno, Predsjedništvo BiH je propalo

Objavljeno

na datum

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji je govorio o obraćanju Šefika Džaferovića u Savjetu bezbjednosti UN-a

“Moje primarno pitanje je sutrašnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a način na koji ponovo se pokušava putem neovlaštenog prisustva Džaferovića i njegovih saradnika da ponovo iznose privatne stavove bez dogovora o bilo čemu, što nama omogoućava da se i mi tako ponašamo.” kazao je Dodik na početku obraćanja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moram da kažem da je Predsjedništvo BiH propalo, zlopuptorebljavaju se poslovnici, ruši se Ustav BiH. Da bi bilo ko otišao na sjednicu on mora ima odluku Predsjedništva BiH. Te olduke nema. Ako već ide, poslovnička praksa bila je da se obezbijedi zajedničkog utvrđivanje stavova. Ovo je zloupotreba porcedura u saradnji sa nekim zapadnim zemljama. Indikativno je da je to ovaj put State Department pohvalio što govori o tome da je viza Džaferoviću data na vrat, na nos, američka ambasada to je uradila u nedjelju. Sarajevski politčki krug i nekoliko zapadnih ambasada rade na tome da ovu zemlju učine unitarnom, da razgrade Dejton i unište ga.” dodao je Dodik.

“Već sam pisao o generalnom sekretaru UN-a o obraćanju lažnog visokog predstavnika. Apsurdno je da je taj Savjet koji ga nije imenovao,. prihvata njegov izmještaj.

Međunarodni faktor prevdođen SAD i Velikom Britanijom je apsolutno na strani muslimana u BiH. Mislim da je to pogrešna politika. Neće pomoći stabilizaciji i definitivno će razgraditi BiH. Pretpostaviti je da će Džaferović tamo držati besjedu o lošoj Republici Srpskoj.” kazao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam članicama Savjeta bezbjednosti pisao da Džaferović tamo iznosi svoje privatne stavove. Ukoliko takve stavove oni prihvataju onda najjače sile svijeta, prije svega zapadne, podržavaju raspad BiH.” rekao je između ostalog Dodik.

Podsjetimo, na sutrašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a trebali bi se obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoki predstavnik Christian Schmidt kojem na prošloj sjednici nije bilo omogućeno da se obrati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu