Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Ljubić: Treći entitet je u duhu Dejtona i ne krši njegova načela

Objavljeno

na datum

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o odluci HNS-a i HDZ-a da izađu na izbore bez obzira na izmjene Izbornog zakona, ali je komentarisao i teritorijalni preustroj BiH koji se nalazi među zaključcima ovog Vijeća rekavši da je i treći entitet zapravo u skladu sa načelima Dejtonskog sporazuma.

Komentarišući današnju odluku HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da idu zajedno na izbore bez obzira na to da li će doći do izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Ljubić je naglasio da je trenutni Izborni zakon neustavan i da prema tome nema uslova za zakonite, poštene i slobodne izbore.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“S druge strane, pošto mi brinemo o interesima hrvatskog naroda koji nas je birao, dužni smo u bilo kojim okolnostima, pravednim ili ne, da se na ove izbore ide. Stranke će se pripremiti, a predstavnici stranaka su dogovarale načine izlaska na izbore koji se neće razlikovati od prošlih modaliteta. Tamo gdje je hrvatska pozicija ranjiva ići će se zajednički, a ondje gdje su Hrvati većinski strankama je dozvoljeno da koaliraju ili da samostalno izađu. Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, svi su se opredijelili da se podrži jedan kandidat. Održavanje izbora po neustavnom Izbornom zakonu jer Hrvati ne mogu birati svoje legitimne predstavnike može samo dodatno produbiti krizu u BiH, a šta dalje može iz toga proisteći ja vam to ne mogu reći”, kazao je Ljubić.

Dragan Čović je prethodnih dana govorio da će se nastaviti pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH te da je to obećano iz Evropske unije čiji će predstavnici, kako kaže, doći u BiH kako bi učestvovali u pripremi tih sastanaka. Pitali smo Ljubića o kakvih sastancima je riječ te ko bi trebao iz EU doći u našu zemlju?

“Postoji jasna poruka da je zvaničnik na najvišem nivou u Evropskoj uniji spreman doći u posjetu BiH i pretpostavljam da je u toku jedna tiha diplomatija unutar same EU zajedno sa saveznicima preko Atlantika i sa stranama u BiH da se vide pod kojim uslovima bi ta posjeta bila organizovana. Odgovor na ovo pitanje će biti jasna poruka iz BiH da li smo mi istinski opredijeljeni za Evropsku uniju ako prihvatamo njene dobre usluge i standarde koje nam nudi. Znam ko bi od zvaničnika mogao doći, ali vam neću reći. A i da li će doći to zavisi od odgovora iz BiH kojeg trebaju dati partneri koji su zaduženi da se dogovore oko Izbornog zakona, koji su pregovarali u Neumu i Sarajevu”, naveo je Ljubić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da se u zaključcima HNS-a navodi i teritorijalni preustroj BiH interesovalo nas je šta to tačno podrazumijeva.

“Naravno da je ova država neracionalno organizovana sa četiri nivoa vlasti, 14 Ustava, 14 vlada, 150 ministara i ovoj državi je neophodna nova administrativno-teritorijalna organizacija čak i da nema problema oko legitimnog političkog predstavljanja. Važno je istaći da bilo koji preustroj BiH mora biti vođen načelom konstitutivnosti tri naroda što je Ustavni sud na osnovu apelacije Alije Izetbegovića jasno odlučio. Na osnovu te presude sasvim je legitimno da BiH ima dva, tri ili pet entiteta kao što je legitimno da ne bude niti jedan ako se sva tri konstitutivna naroda slože. Dakle, treći entitet je sasvim u duhu Dejtonskog sporazuma i ne krši njegova načela. Nadam se da se o tome neće morati ni razgovarati, ali ako se nastavi političko nasilje nad Hrvatima, ako se oni izbace iz vlasti i u konačnici ako nema spremnosti da se dogovara da se stvari vrati na legalne ustavne okvire, onda konstitutivni narodi imaju pravo razmišljati o rješenjima koji će osigurati opstojnost naroda na ovom prostoru”, rekao je.

Ljubić je proteklih dana dospio u fokus javnosti zbog istupa na HRT-u kada je citirao jednu narodnu izreku: “Oj Turčine za nevolju kume i ti Vlaše lažni pobratime”, a što su mu mnogi zamjerili.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Jako sam razočaran da je iko iz ove metafore vezane za poslovicu staru nekoliko stotina godina mogao izvući bilo šta loše. Neka oprosti svako ko je tako reagovao, ali to meni govori o gluposti ili lošim namjerama. Ta metafora je imala za cilj da kaže da se ljudi dogovaraju iz dobre volje i ljute nevolje zapravo”, poručio je Ljubić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu