BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – 25. juna Treća bh. povorka ponosa

Objavljeno

na datum

Treća povorka ponosa je najavljena za 25 juni. I ove godine biće održana u Sarajevu, pod nazivom “Porodično okupljanje”. LGBTIQ osobe trebaju biti ravnopravan dio društva. Istovremeno, ne možemo govoriti o pravima LGBTIQ osoba, a da ne govorimo o porodici. Organizatori povorke nadaju se da će BiH postati siguran prostor za stvaranje porodične atmosfere za sve pripadnike LGBTIQ zajednice.

“Povorkom ponosa želimo da gradimo društvo u kojem će svaka osoba biti prihvaćena na porodičnom okupljanju i biti integrisan dio njih, bilo da pričamo o primarnoj porodici ili porodici koju svaka zrela osoba gradi za sebe”, kazala je Dina Bajraktarević, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Porodica je prvi temelj gdje LGBTIQ osobe trebaju da osjećaju pripadnost i ljubav. Sam proces prihvatanja nekada je veliki izazov.

“U okviru same kampanje da imamo roditelje LGBTI osoba koji nam govore i o tome šta je za njih značio proces prihvatanja, šta je za njih značilo odrastanje s LGBTI osobama i na koji način su oni učili kako pružiti adekvatnu podršku”, kazao je Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Iz organizacije povroke ponosa naglašavaju da ona treba biti održana, prije svega, da bi se vidljivim učinila različitost ljudi, te da trebaju biti slobodni. Na ovaj način želi se ukazati na poštivanje ljudskih prava u BiH, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Povorka i šetnja koju organizujemo je mjesto sigurnosti, ljubavi, podrške i empatije i to je ono što mi želimo u naše društvo i naše porodice”, poručila je Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Povorka ponosa, treća po redu koja je organizirana u našoj zemlji biće održana 25. juna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version