Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – 25. juna Treća bh. povorka ponosa

Objavljeno

na datum

Treća povorka ponosa je najavljena za 25 juni. I ove godine biće održana u Sarajevu, pod nazivom “Porodično okupljanje”. LGBTIQ osobe trebaju biti ravnopravan dio društva. Istovremeno, ne možemo govoriti o pravima LGBTIQ osoba, a da ne govorimo o porodici. Organizatori povorke nadaju se da će BiH postati siguran prostor za stvaranje porodične atmosfere za sve pripadnike LGBTIQ zajednice.

“Povorkom ponosa želimo da gradimo društvo u kojem će svaka osoba biti prihvaćena na porodičnom okupljanju i biti integrisan dio njih, bilo da pričamo o primarnoj porodici ili porodici koju svaka zrela osoba gradi za sebe”, kazala je Dina Bajraktarević, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Porodica je prvi temelj gdje LGBTIQ osobe trebaju da osjećaju pripadnost i ljubav. Sam proces prihvatanja nekada je veliki izazov.

“U okviru same kampanje da imamo roditelje LGBTI osoba koji nam govore i o tome šta je za njih značio proces prihvatanja, šta je za njih značilo odrastanje s LGBTI osobama i na koji način su oni učili kako pružiti adekvatnu podršku”, kazao je Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Iz organizacije povroke ponosa naglašavaju da ona treba biti održana, prije svega, da bi se vidljivim učinila različitost ljudi, te da trebaju biti slobodni. Na ovaj način želi se ukazati na poštivanje ljudskih prava u BiH, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Povorka i šetnja koju organizujemo je mjesto sigurnosti, ljubavi, podrške i empatije i to je ono što mi želimo u naše društvo i naše porodice”, poručila je Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Povorka ponosa, treća po redu koja je organizirana u našoj zemlji biće održana 25. juna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu