Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Mnoga djeca u BiH rođena su na kredit

Objavljeno

na datum

Prošle godine je uz pomoć postupka potpomognute oplodnje rođeno 289 djece. Jedan ovakav postupak košta između 8 i 10 hiljada maraka. Mnoga od ove djece rođena su na kredit. No, oni koji boluju od steriliteta u Federaciji na korak su do pristupa besplatnim uslugama. Pravo refundiranja troškova pet postupaka iz Fonda solidarnosti će imati žene do 42 navršene godine života u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Odlučili su tako na posljednjoj sjednici zastupnici u Parlamentu, a na prijedlog Vlade Federacije. Hoće li isto učiniti i delegati u Domu naroda FBiH?

Uprkos želji, nisu svi parovi u mogućnosti dobiti potomstvo. Medicinski potpomognuta oplodnja za njih je jedina nada. Partneri su do sada dugotrajan i delikatan proces uglavnom sami finansirali.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Jedan postupak vantjelesne oplodnje košta između 8 i 10 hiljada KM, u zavisnosti od toga kako tijelo reaguje na sam proces. Zavod refundira 4 hiljade KM. To nije plaćen postupak, to je djelimična pomoć”, ističe aktivistica Indiana Husić-Šabanović. Dodaje kako poreski obveznici izdvajaju sredstva za zdravstveno, ali da je strašno to što se ulaže novac u Fond, a nema mogućnosti bilo šta zauzvrat dobiti.

Zbog velikih troškova mnogi parovi su bili primorani odustati od borbe za potomstvo. 15 posto ima ovaj problem. Razočarenja i odustajanje su sastavni dio terapijskog procesa.

Husić-Šabanović priča: “Naš put je počeo 2006., a završen je 2013. godine, kada smo postali roditelji blizanaca. Mi smo svoju djecu otplaćivali do 5. godine i od 5. rođendana zvanično su naši, ne pripadaju nikakvim bankama”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Tragično je da država do sada nije vodila računa kako bi imala više djece, kako bi pomagala u bračnoj neplodnosti – jer to je bolest”, kaže ginekolog Senad Mehmedbašić.

Ishod u liječenju neplodnosti parova do sada je u mnogome zavisio od mjesta u kojima žive, zbog čega su mnogi bili diskriminisani. Od sada će oni koji se bore za potomstvo imati iste mogućnosti.

Pomoćnica ministra zdravstva FBiH Marina Beara navodi kako finansiranje više nije iz sredstava zdravstvenog osiguranja na nivou kantona nego nego iz sredstava budžeta na godišnjem nivou.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo suprostavljenih kada su se u Zastupničkom domu usvajale ove izmjene. Je li zbog toga što su svjesni da je ovo izborna godina ili da nam odavno prijeti bijela kuga?

Kako kaže Adnan Efendić, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH, cilj je da se na nivou Federacije ujednači pravo i mogućnost svih porodica – svake godine je planirano po 10 miliona.

“Mi imamo najrigidniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Evropi – sve medicinske metode nisu dostupne građanima BiH zbog zakona koji je takav kakav jeste”, pojašnjava Elvir Karajbić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Potrebno, ali nedovoljno.

“Vlada sad za ovo daje 10 miliona, ali Vlada bi trebala dati 120 miliona svake godine – i moja Vlada, gdje sam ja vlast, i ona gdje nisam i u ono vrijeme kad je bio SDP”, poručuje dopredsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mladen Bošković (HDZ BiH).

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a od 2018. finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje u potpunosti ili djelimično, zavisno od dobi žene. Ako i delegati u Federalnom parlamentu usvoje izmjene Zakona, primjena će početi od naredne godine. Posljedice čekanja na ovakav zakonski okvir do sada nisu samo zdravstvene.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Oni vam kažu: Hvala vam lijepo što ste nam pomogli, mi odlazimo u Njemačku – pa smo ovo uradili da znamo kako ćemo se postaviti kad odemo”, objašnjava na kraju doktor Mehmedbašić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu