Connect with us

SVIJET

Šef ruske svemirske agencije: Dođe li do nuklearnog rata uništit ćemo NATO za pola sata

Objavljeno

na datum

Šef ruske svemirske agencije Roscomos Dmitrij Rogozin tvrdi da bi njegova zemlja mogla brzo uništiti zemlje NATO-a ako dođe do nuklearnog rata.

Rogozin, koji je posljednjih mjeseci dao mnogo neobičnih i provokativnih komentara, podijelio je poruku na ruskom jeziku na svom Telegram kanalu u nedjelju.

Rogozin je tvrdio da bi uništenje moglo da se desi za 30 minuta, “ali to ne smije dozvoliti, jer će posledice razmjene nuklearnih udara utjecati na stanje naše Zemlje”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rogozin je na svom Telegramu napisao da NATO vodi rat protiv njih.

“Nije to objavio, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima očigledno.”

Njegovi komentari nisu u skladu sa stavom NATO-a, koji je u aprilu objavio saopćenje na svojoj web stranici, u kojem se navodi da ta organizacija “najoštrije osuđuje invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu – koja je nezavisna, mirna i demokratska zemlja, i blizak partner NATO-a.”

“Savez poziva predsjednika Putina da odmah zaustavi ovaj rat, povuče sve svoje snage iz Ukrajine bez uvjeta i uključi se u istinsku diplomatiju”, stoji u NATO-ovom saopćenju

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U februaru je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio ruske snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti usred sveobuhvatnih sankcija koje su SAD i EU poduzele protiv njih.

Rogozin je ranije rekao da će Roskosmos napustiti Međunarodnu svemirsku stanicu i da je odluka već potvrđena. On je također kritizirao niz zapadnih ekonomskih sankcija koje su uvedene Rusiji.

“Vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj stanici i drugim zajedničkim projektima moguća samo uz potpuno i bezuslovno ukidanje nezakonitih sankcija”, napisao je u aprilu na Twitteru.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, SAD – zajedno sa Evropskom unijom i Velikom Britanijom – pojačale su sankcije Moskvi, Putinu i mnogim pojedincima iz užeg kruga lidera.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rogozin je u svojoj Telegram poruci dodao da je rat, koji je Putin nazvao “specijalnom vojnom operacijom”, otišao “daleko izvan svog prvobitnog značenja i geografije” i nazvao ga “ratom za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država.”

Brojni svjetski zvaničnicu su, međutim, odbacili mnoge Putinove pokušaje da opravda rat, uključujući tvrdnju da je imao za cilj da “denacifikuje” Ukrajinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Rusi postigli veliki napredak u Ukrajini: Ugrožena ključna čvorišta ukrajinske vojske

Objavljeno

na datum

Administator

Ruske snage značajno su napredovale u uskom koridoru u istočnoj Ukrajini. Rusi su u deset dana napredovali otprilike pet kilometara sjeverozapadno od Avdivke i navodno u nedjelju ušli u selo Ocheretyne.

Američki institut za proučavanje rata rekao je da su Rusi nedavno postigli potvrđene uspjehe u ovom selu u regiji Donjecka.

Ocheretyne, nekada dom za oko 3.000 ljudi, nalazi se nekoliko kilometara sjeverozapadno od Avdivke, koju su ruske snage zauzele nakon teških borbi u februaru ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su zauzeli nekoliko okolnih sela. Ukrajina, koja se više od dvije godine suočava s velikom ruskom vojnom agresijom, nedavno je izvijestila o nestašici municije.

Situaciju na frontu sljedećih bi sedmica mogla poboljšati isporuka nove američke vojne pomoći, čije je finansiranje odobrio i Senat.

“Geolokalizirana snimka objavljena 22. aprila prikazuje ruske snage kako podižu rusku zastavu iznad zgrade vojno-civilne uprave u središtu Oceretyne. To ukazuje da su ruske snage zauzele željezničku stanicu, prešle željezničku prugu i napredovale prema sjeveru u središnji dio sela”, rekao je ISW.

U isto vrijeme, institut je napomenuo da još nije zabilježio vizualnu potvrdu ruske kontrole nad ovim selom. Guardian se poziva i na snimke podizanja ruske zastave koje su objavili ruski vojni blogeri.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema novinama, zauzimanje Ocheretyna znači da je Rusija uspjela zaobići sjeverno krilo nedavno izgrađene ukrajinske linije fronta, uključujući minska polja i rovove.

Ukrajinska vojska pokušava uspostaviti odbrambenu crtu duž rijeke Durna, ali ojačane ruske trupe napreduju posljednjih sedmica, koristeći klizne bombe za miniranje ukrajinskih bunkera.

Kako navodi The Guardian, regionalna komanda ukrajinske vojske priznala je da je situacija teška. Rečeno je da Rusi koriste “puni arsenal oružja” protiv ukrajinskih trupa, uključujući ono što je opisano kao hemijsko oružje. Zauzeli su neke zgrade i zauzeli južni dio Ocheretynea, navodi se, dodajući da je većina sela i dalje u ukrajinskim rukama i da je situacija navodno pod kontrolom.

Kanal CNN, koji spominje i rusko napredovanje kod Očeretina, pozivajući se na ukrajinski monitoring projekt DeepState, na svojoj web stranici navodi da ovo selo samo po sebi nema stratešku vrijednost, ali se nalazi na brdu, što ga čini poželjnim mjestom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ukrajinskih oficira rekao je da bi se, ako Rusi zauzmu Ocheretyne i tamo zadrže, važne ukrajinske logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta – Kostantinivku, Pokrovsk i Velyku Novosilku – mogle naći pod ruskom vatrom.

Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Pogledajte dramatično spašavanje vozača iz gorućeg automobila na autoputu u Minnesoti

Objavljeno

na datum

Administator

Prava drama se odvijala na autoputu u Minnesoti gdje je grupa ljudi spašavala vozača iz gorućeg automobila.

Kako pišu američki mediji, vozač je svojim SUV-om udario u stub rasvjete, nakon čega je vozilo zahvatio požar. Nekoliko vozača i putnika iz drugih vozila se zaustavilo te su zajedničkim snagama učinili sve kako bi spasili vozača. Kadir Tolla, jedan od onih koji su vozaču pritekli u pomoć, kazao je da putovao na sastanak s klijentima kada je ugledao automobil u plamenu. Zaustavio se i prišao automobilu te je vidio da je vozač pri svijesti.

U pomoć mu je priteklo još nekoliko osoba te su pokušavali otvoriti vrata koja je blokirala ograda. Kamera u Tollinom automobilu je snimila kako on uzima komad plastike te pokušava razbiti prozor, no bez uspjeha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

I dok je automobil sve više zahvatao plamen, pojavio se radnik službe za održavanje autoputa, razbio je prozor i omogućio okupljenima da izvuku vozača na sigurno.

Tolla je rekao da mu je to bio najstrašniji trenutak u životu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Biden se oglasio nakon historijske odluke Senata SAD-a: Podržavamo borbu protiv Hamasa i Putina

Objavljeno

na datum

Administator

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon što je Senat SAD-a usvojio historijsku odluku o slanju značajne vojne pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu.

U obraćanju nakon sjednice Senata, Biden je rekao kako će usvajanje ovog paketa pomoću ojačati američku nacionalnu sigurnost te poslati svijetu moćnu poruku o moći američkog vodstva.

“Odlučno se zalažemo za demokratiju i slobodu te protiv tiranije i ugnjetavanja. Već danas ću potpisati ovu odluku kao zakon i obratiti se američkom narodu čim odluka stigne na moj stol”, naveo je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je neophodno što prije potpisati ovaj zakon.

“Potrebna je hitna pomoć za Ukrajinu, suočenu s nemilosrdnim bombardovanjem iz Rusije. Za Izrael, koji se upravo suočio s napadima bez presedana iz Irana. Za izbjeglice i one pogođene sukobima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući Gazu, Sudan i Haiti. Također, pomoć je potrebna i za naše partnere koji traže sigurnost i stabilnost u Indo-Pacifiku”, poručio je američki predsjednik.

Biden je riječi zahvalnosti uputio i svim senatorima koji su u ovom domu Kongresa glasali za usvajanje ovog važnog dokumenta.

“Ovaj zakon učinit će našu naciju i svijet sigurnijim jer podržavamo naše prijatelje koji se brane od terorista poput Hamasa i tiranina poput Putina”, zaključio je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu