Connect with us

CRNA HRONIKA

Mjesec i po robije za paljenje poslanikovog vozila u Brčkom

Objavljeno

na datum

Nedeljko Trifković (20), optuženi da je prošle godine u Brčkom podmetnuo požar na automobilu poslanika Uroša Vojnovića, osuđen je na mjesec i 15 dana zatvora. On je osuđen nakon zaključenja sporazuma o priznaju krivice sa Tužilaštvom Brčko distrikta.

Brčansko tužilaštvo, podsjetimo, optužilo je Trifkovića da je 29. maja prošle godine, oko dva sata iza ponoći, podmetnuo požar na automobilu KIA poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“On je držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu parkiranom ispred dvorišta Vojnovićeve kuće, a zatim posipanjem goriva i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio automobil”, saopšteno je iz brčanskog tužilaštva.

U postupku pred brčanskim Osnovnim sudom, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, te je Trifković osuđen na mjesec i po dana zatvora.

“Uz ovaj, pred sudom su gotovo istovremeno pokrenuti postupci i za nekoliko povezanih slučajeva izazivanja opšte opasnosti koji su se u ovom gradu dogodili sredinom prošle godine. Postupak po optužnici protiv Nikole Kokanovića, za kojeg se sumnja da je od Trifkovića za novac tražio da podmetne požar na vozilu Vojnovića, u fazi je glavnog pretresa”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nikola Kokanović (23) je sin brčanskog poslanika Zorana Kokanovića.

“Kokanović je optužen i zbog izazivanja požara kojeg je 15. jula na još jednom automobilu podmetnuo N.M. (17), te zbog bacanja eksplozivne naprave 17. avgusta na ugostiteljski objekat ‘Dos Manos’, a što je takođe izvršio maloljetnik. Nakon dovođenja u vezu s ovim slučajevima, Kokanović je od 27. avgusta prošle godine u pritvoru, a trajanje ove mjere nedavno mu je produženo do 24. maja. S druge strane, postupak prema maloljetnom N.M. u međuvremenu je pravosnažno okončan izricanjem vaspitne mjere”, podsjećaju iz brčanskog tužilaštva prenose Nezavisne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

CRNA HRONIKA

Uhapšen Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e, na radnom mjestu u zgradi Zajedničkih institucija BiH lišili su slobode osumnjičenog Šojić Dragana (1961), aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni zvaničnik počinio grube zloupotrebe položaja u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

Nadalje, osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

U BiH 11 uhapšenih zbog krijumčarenja migranata u Hrvatsku. Među njima i policajac

Objavljeno

na datum

Administator

Najmanje 11 osoba uhapsili su u utorak pripadnici granične policije BiH pod sumnjom za organizirano krijumčarenje migranata preko te zemlje prema Hrvatskoj, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Policajci su tijekom dana proveli pretrage na 11 lokacija diljem BiH tragajući za 12 osumnjičenih od kojih je 11 odmah uhićeno. Lokalni su mediji prenijeli kako je među njima i jedan granični policajac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pronađeno je i ilegalno oružje i streljivo.

Hapšenja su provedena u Brčkom te Modriči nakon višemjesečne istrage zbog kaznenih djela organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata s područja Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i drugim zemljama EU.

“Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizirano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima prokrijumčarili veći broja ilegalnih migranata koji su nezakonito boravili u BiH organizirajući im prijevoz za novčanu naknadu”, stoji u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

FOTO + VIDEO: Veliki požar u Bihaću. Gori tvornica Austrotherm!

Objavljeno

na datum

Administator

Austrotherm Bihać - Požar

Ekipe USKinfo.ba portala su još uvijek na licu mjesta. Fotografije koje šalju sa terena su iznimno potresne.

Požar je počeo oko 07:00 sati ujutro, a već sat vremena kasnije skoro cijela tvornica je zahvaćena velikom buktinjom. Tvornica Austrotherm proizvodi stiropor koji je jako zapaljiv, što je najvjerovatnije uzrok tako brzog širenja požara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Radnici koje smo zatekli na licu mjesta tvrde da je šteta ogromna, ali da ljudskih žrtava i povrijeđenih na svu sreću nema.

Radnici plaču, kažu gradili su ovo 15 godina, a sve je nestalo u trenutku.

U toku je intervencija Vatrogasne jedinice Bihać, ali već sad je vidljivo da od tvornice nije ništa ostalo. Prisutni su i pripadnici policije i hitne pomoći. Gašenje je otežano zbog izuzetno zapaljivog materijala.

Uskoro očekujemo više informacija sa terena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu