Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Podžić: Ako bude trebalo braniti Evropu, tu smo

Objavljeno

na datum

Ministar odbrane BiH

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je jučer u Sarajevu nakon sastanka s njemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht da je njena posjeta poruka da nismo sami i da ćemo sarađivati sa zemljama članicama NATO-a i EU.

Poručio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali u brojnim misijama podrške miru i izrazio nadu da neće biti potrebe da učestvuju i u odbarni Evrope.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“A ako bude trebalo, tu smo” – naglasio je Podžić.

Istakao je da je podrška Njemačke u protekle dvije godine bila od ogromnog značaja za Ministarstvo odbrane BiH, na čemu je posebno zahvalio.

“Bez obzira na sve ekonomske posljedice koje će osjetiti svi stanovnici Evrope, suglasili smo se da moramo osuditi barbarizam kojem svjedočimo prema građanima Ukrajine” – rekao je Podžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da zemlje regije, među kojima je i BiH, nisu u potpunosti integrisane u EU i NATO, a zbog agresivnog ponašanja Rusije to može biti vrlo osjetljivo područje.

” Čvrsto obećanje i ohrabrenje za nas je da nećemo biti sami jer imamo naše prijatelje iz EU i NATO-a, a u tom kontekstu smo razgovarali i o budućnosti misije EUFOR-a” – naveo je Podžić.

Dodao je da su se suglasili da će, ukoliko bi došlo do problema s produženjem te misije, zajednički naći način da se sačuva mir u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kroz program “Berlin+” i dobrom saradnjom EUFOR-a, NATO-a i bh. vlasti zaključili smo da ne smijemo dozvoliti da 25 godina mira u BiH bude narušeno” – potcrtao je Podžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Meteorolozi: Juni najtopliji do sada, Sladić najavljuje da ćemo lakše disati

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali su da je ovo najtopliji juni od početka mjerenja.

Kako su naveli iz FHMZ, juni 2022. godine obilježila je iznadprosječna toplina koja je bila naročito izražena u posljednjoj dekadi mjeseca, kada su prosječna odstupanja imala vrijednosti od 3,6°C u Mostaru do 6,3°C u Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2022. godine bile su znatno više u odnosu na prosjek za referentni niz (1991.-2020.). Temperaturna odstupanja varirala su od 2,6°C u Gradačcu i Bihaću do 3,8°C u Sarajevu. Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 21,5°C u Livnu do 26,3°C u Neumu, a u planinskim područjima od 11,8°C na Bjelašnici do 18,4°C na Ivan-Sedlu”.

Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavamo u kategoriju vrlo toplo i ekstremno toplo i da je u Sarajevu, Bugojnu i Livnu juni 2022. godine bio najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji juni od početka službenih mjerenja, kažu iz FHMZ.

“Na Meteorološkoj stanici Zenica nadmašen je apsolutni maksimum. Dana 29.06. izmjereno je 40,0°C. Ovo je ujedno i najveća temperatura u junu izmjerena u Bosni. Dosadašnji apsolutni maksimum za Zenicu u junu iznosio je 39,6°C a zabilježen je 23.06.2021. godine”, podsjećaju iz FHMZ.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Srednje minimalne temperature zraka u junu 2022. godine bile su na svim posmatranim stanicama znatno iznad prosjeka.

Također, tokom juna najveći broj tropskih noći zabilježen je u Mostaru (21), Gradačcu (6) te Sarajevu, Zenici i Sanskom Mostu (1).

Apsolutne maksimalne temperature zraka kretale su se između 22,1°C (29.06.) na Bjelašnici i 41,0°C (28.06.) u Mostaru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH na Facebooku je napisao kada možemo očekivati osvježenje odnosno manje temperature zraka.

“Prolazno sutra sjever Bosne, a svi zajedno lakše ćemo disati od 07.07. kada bi umjereno zahladnilo”, napisao je Sladić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Najavljeni protesti u Sarajevu zbog rasta cijena, prijeti se kolapsom

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom nekontroliranog rasta cijena goriva u Sarajevu će se u subotu, drugog jula, održati protestna vožnja u organizaciji neformalne grupe građana, saznaje N1.

Prosvjednici će se okupiti u 19:30 na poligonu ispred zgrade Energoinvesta, odakle će u povorci krenuti prema gradskom centru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zahtjevamo da se smanje cijene goriva, jer je ovo što se dešava čista pljačka. Cijena jednog barela nafte u svijetu košta 100 dolara, a kod nas 605 KM. Mi nismo ovce koje će šutjeti i trpjeti, dok se političari na vlasti stalno izvlače ratom. Ovo je samo upozorenje. Ukoliko našim zahtjevima ne bude udovoljeno, pokazat ćemo da ako političari mogu izazvati kolaps, da možemo i mi”, poručuje Jasmin Zumberović, jedan od organizatora protestne vožnje.

Skup je prijavljen policiji, a organizatori poručuju da ovom prilikom neće biti blokade gradskih saobraćajnica, te da je ova vožnja samo upozorenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Bakir Izetbegović je i zvanično kandidat SDA za Predsjedništvo BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović bit će i zvanično kandidat Stranke demokratske akcije za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo SDA je danas utvrdilo konačne liste kandidata za sve nivoe vlasti na predstojećim izborima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je Izetbegović bio jedini kandidat za Predsjedništvo BiH kojeg su predložili općinski i kantonalni stranački nivoi iz cijele BiH, odluka je bila vrlo jednostavna.

Protivkandidati Izetbegoviću bit će SDP-ov Denis Bećirović iza kojeg je stalo najmanje deset stranaka iz FBiH, te Mirsad Hadžikadić .

Nosioci listi SDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u pet izbornih jedinica su Šemsudin Dedić (Izborna jedinica 1), Šerif Špago (Izborna jedinica 2), Alma Čolo (Izborna jedinica 3), Nermin Mandra (Izborna jedinica 4) i Denijal Tulumović (Izborna jedinica 5).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nosioci listi SDA za Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su Nijaz Hušić (Izborna jedinica 1), Fadil Novalić (Izborna jedinica 2), Azmir Husić (Izborna jedinica 3), Begajeta Čaušević (Izborna jedinica 4), Miralem Galijašević (Izborna jedinica 5), Mirsad Zaimović (Izborna jedinica 6), Eldar Čomor (Izborna jedinica 7), Melika Mahmutbegović (Izborna jedinica 8), Edin Mušić (Izborna jedinica 9), Edin Smajić (Izborna jedinica 11) i Nermina Zahirović (Izborna jedinica 12).

Nosioci listi SDA za skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su Jasmin Musić (Unsko-sanski kanton), Anes Osmanović (Posavski kanton), Irfan Halilagić (Tuzlanski kanton), Alija Ogrić (Zeničko-dobojski kanton), Aida Obuća (Bosansko-podrinjski kanton), Tahir Lendo (Srednjobosanski kanton), Irma Memidžan (Hercegovačko-neretvanski kanton), Mahir Dević (Kanton 10) i Hikmet Hodžić (Kanton 10).

Predsjedništvo SDA je utvrdilo prijedlog kandidata SDA koji će se naći na listama koalicija za sve nivoe vlasti iz entiteta RS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu