BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Borenović upozorio da ponašanje Čovića predstavlja prijetnju po ustav i državu

Objavljeno

na datum

Gostujući u programu RTRS-a, predsjednik PDP-a Branislav Borenović pozdravio je jučerašnju odluku CIK-a BiH o raspisivanju izbora te ponovio da je opozicija više put insistirala na izmjeni Izbornog zakona budući da važeći zakon ima mnogo manjkavosti.

Pismo koje je odmah nakon objave odluke CIK-a Dragan Čović uputio međunarodnoj zajednici, vidi kao prijetnju izbornom procesu u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja mislim da je to ozbiljna prijetnja po Ustav i po ovu zemlju. Za 151 dan izbori će biti i građani će imati mogućost da olovkom izaberu kakvu budućnost ove zemlje žele, kojim putem da ide, primarno u interesu je Republika Srpska i naravno dejtonska BiH”, kazao je Borenović.

Ukoliko se Bakir Izetbegović i Dragan Čović ne dogovore, Borenović smatra da slijedi njihova krivična odgovornost.

“Mogu blokirati finansijska sredstva, to je onda krivična odgovornost, ako ne donesu budžet i budžetska sredstva za CIK”, istakao je Borenović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o Čovićevoj najavi mogućnosti stvaranja treće administrativne jedinice unutar BiH, Borenović je gostujući u emisiji Telering kazao da je to prijetnja po ovu državu.

“Ja potpuno razumijem nezadovoljstvo jednog konstitutivnog naroda u Federaciji BiH. Posmatrali smo sa strane i rekli ako se dogovore Bošnjaci i Hrvati u vezi izbora člana predsjedništva mi nemamo ništa protiv, prihvatamo”, kazao je Borenović.

Smatra da oni koji su bili neuspješni u postizanju dogovora oko izmjena Izbornog zakona nemaju pravo onemogućiti građanima RS-a da izraze svoju volju na izborima u oktobru ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Borenović je naveo i kako smatra da je problem zapravo pitanje funkcionisanja bh. entiteta FBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version