Connect with us

SVIJET

Mađarska i Slovačka protiv EU embarga na uvoz ruske nafte

Objavljeno

na datum

Sankcije

Nakon što je jučer predsjednica Evropske komisije Urula von der Leyen objavila sadržaj šestog paketa sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu a koji se tiče izbacivanja Sberbanke iz sistema SWIFT te embarga na uvoz nafte, nekoliko država članica EU traže izuzeće od ovih odluka.

Mađarska je istakla kako je EU plan da zabrani uvoz ruske nafte bez sigurnosnih garancija za države članice kada je u pitanju održivost energetskog sektora i trenutnog načina opskrbe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema planu EU, Mađarska i Slovačka, dvije države koje najviše ovise o ruskoj sirovoj i prerađenoj nafti, imat će produžen rok za implementaciju embarga do kraja 2023. godine.

“Ne vidimo nikakve planove ili garancije za tranziciju na osnovu trenutnih prijedloga te kako će se osigurati stabilnost energentskog sektora Mađarske”, kazao je Zoltan Kovacs, glasnogovornik vlade ove države.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto kazao je kako u trenutnoj formi, njegova država ne može prihvatiti dio šestog paketa sankcija Rusiji a koji se odnosi na zabranu uvoza nafte i naftnih derivata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Briselski paket sankcija bi onemogućio dostavu nafte iz Rusije Evropi, u relativno kratkom vremenu, što se tiče naše države bilo bi to krajem naredne godine”, istakao je Szijjarto u Facebook videu.

On je dodao kako bi se Mađarska mogla povinovati novim mjerama ukoliko bi iz sankcija bila izbačena odredba o uvozu nafte iz Rusije putem već postojećih naftovoda.

Ambasadori država članica EU nastavit će danas diskusiju o zauzimanju jedinstvenog stava. Prije no što stupe na snagu, sankcije moraju biti jednoglasno usvojene.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Slovačka je također najavila kako neće prihvatiti prijedlog sankcija u sadašnjoj formi prijedloga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

SVIJET

VIDEO – Paraglajder u posljednjoj sekundi izbjegao pad i smrt, dramatičan video obišao svijet

Objavljeno

na datum

Administator

Amerikanac Kevin Philipp izbjegao je smrt u posljednjoj sekundi nakon što se tokom paraglajding treninga zapleo u vlastiti padobran.

“Nema vremena za umiranje!”, napisao je na društvenim mrežama nakon što je objavio video koji je šokirao mnoge njegove prijatelje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Philippa je tokom njegovog posljednjeg leta zadesio jak nalet vjetra i dok je bio u slobodnom padu, očajnički je pokušavao aktivirati sigurnoni padobran koji se nalazi oko pojasa.

Drama se odvijala gotovo do samog tla, a onda se praktično u posljednjoj sekundi sigurnoni padobran otvorio i na svu sreću izbjegnuta je tragedija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog širenja pandemije majmunskih boginja

Objavljeno

na datum

Administator

Američka vlada proglasila je izbijanje majmunskih boginja hitnim stanjem u javnom zdravstvu nakon porasta broja slučajeva, čime je proglašeno vanredna situacija.

Ova odluka donijeta je kako bi se ubrzala distribucija vakcina, proces hospitalizacije i federalnih sredstava za suzbijanje širenja virusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovakva mjera američkih vlasti stupila je na snagu nakon nešto manje od dvije sedmice kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala najvišu uzbunu za hitne slučajeve nakon porasta broja slučajeva u svijetu.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj slučajeva u SAD premašio je 6.600. Četvrtina ovih slučajeva pojavila se u državi New York, koja je prošle sedmice proglasila vlastito vanredno stanje zbog ove bolesti.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je više od 26.000 slučajeva potvrđeno je širom svijeta ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki stručnjaci za javno zdravlje izrazili su zabrinutost da bi proglašenje vanrednog stanja moglo dodatno stigmatizirati bolest. Iako svako može dobiti majmunske boginje, epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Ipak, to nije samo spolno prenosiva infekcija jer se može prenijeti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Nizozemska proglasila nestašicu vode zbog suše

Objavljeno

na datum

Administator

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

“Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena”, rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje”, poručio je on, piše AFP.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu