Connect with us

SANSKI MOST

VIDEO – Opća bolnica u Sanskom Mostu se suočava s velikim poteškoćama

Objavljeno

na datum

Opća bolnica u Sanskom Mostu se od početka rada suočava s velikim poteškoćama. Financijski problemi godinama opterećuju ovu zdravstvenu ustanovu, a njeni zaposlenici su ujedno i najslabije plaćeni radnici u zdravstvu u Federaciji.

Manjak ljekara, s jedne, i nedovoljno sredstava u budžetu, s druge strane. U tome se ogledaju problemi Opće bolnice u Sanskom Mostu čiji su radnici jedini kod kojih se ne primjenjuje kolektivni ugovor. Uz to danas imaju tek 12 ljekara na raspolaganju.

MUSTAFA AVDAGIĆ, direktor Opće bolnice Sanski Most

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Imamo niže plate nego svi zdravstveni radnici u Federaciji BiH, zbog toga što nemamo platu po kolektivnom ugovoru, nemamo topli obrok, a glavni razlog je nerazumijevanje Zavoda zdravstvenog osiguranja za naš status. To više nije nešto neprepoznato, prepoznato je, ali neće da se ta situacija riješi”.

U Općoj bolnici, dakle, krivicu za aktuelno stanje adresiraju na Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, smatrajući da imaju uvjete za veću tranšu.

MUSTAFA AVDAGIĆ, direktor Opće bolnice Sanski Most

“Odgovor je takav da nam sve priznaju što kažemo, pa onda to ne implementraju. Od 2011. ,gdje su nam priznata dva tima kirugije i ginekologije, internog, pedijatrije i anestezije, pa do svake godine u narativnom dijelu ugovora to piše, u financijskom se nažalost ne ispoštuje”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

JASMIN HUSETIĆ, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

“Stvarna statistika nam ukazuje na nešto drugo. Generalno, u posljednjih 10 godina imamo 35.000 osiguranika manje i obračun financijskih troškova govori nam drugačije, da se ne pojavljuje broj usluga kako to navode u Općoj bolnici Sanski Most”.

Opća bolnica u Sanskom Mostu pruža zdravstvene usluge tercijarnog nivoa za osiguranike ove i općine Ključ. U vezi sa funkcioniranjem ove ustanove, resorni ministar nije optimističan.

MURIS HALKIĆ, ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zamislite da ljekar ide u Sanski Most za mizernu platu, nema stimulacije i volje da se tamo zaposli. Pitanje je i kada će dobiti specijalizaciju jer to finansiraju zdravstvene ustanove. Bez dobre baze mladih ljekara ja sam pesimsta za i funkcionisanje te ustanove”.

U sanskoj bolnici kažu kako su proteklu godinu, ipak, uspješno okončali. Ponajviše zahvaljujući vlastitim odricanjima. Iz istih razloga zaposlenici ne dobijaju naknade za tople obroke i regrese i hrane se u zajedničkoj menzi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici FUCZ i specijalne policije Češke Republike uklonili veliki broj eksplozivnih sredstava iz rijeke Sane

Objavljeno

na datum

Administator

Češka Republika u BiH godinama uspješno sarađuje sa Federalnom upravom civilne zaštite i realizira projekte na pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava, te obučava strukture u BiH s kojima zajedno radi na ovim izuzetno zahtjevnim i opasnim projektima.

Ovim aktivnostima prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Bez obzira na smanjen budžet za 2023. godinu u toku treće misije pronalaska i uklanjanja NUS-a u ovoj godini, provedene su aktivnosti na vodenim tokovima rijeke Sane na području Prijedora i Crnog jezera u Bosanskoj Krupi. U ovim aktivnostima, pored ronilaca specijalne policije Češke Republike, sudjelovala je Specijalizirana jedinica za spašavanje pod vodom FUCZ i pripadnici RUCZRS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pronađene su i uklonjene dvije avio bombe SD50, 24 komada NUS-a i 60 komada pješadijske municije. Saradnja sa roniocima specijalne policije Češke Republike za 2023. godinu završava se planiranom četvrtom misijom/obukom na otoku Visu u Republici Hrvatskoj u drugoj polovini oktobra 2023. godine.

Dugi niz godina Češka Republika u Bosni i Hercegovini putem Ministarstva unutarnjih poslova ove zemlje uspješno realizira projekte na pronalasku i uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava, te obučava operativne snage u BiH koje s njima zajedno rade na ovim izuzetno zahtjevnim i opasnim projektima.

Svim ovim aktivnostima prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Češke i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o ekspertskoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Bez obzira na smanjen budžet za 2023. godinu i ove godine su se nastavile operativne aktivnosti na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz vodenih tokova u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavak dugogodišnje saradnje sa roniocima specijalne policije Češke Republike (OSPČV), u okviru ranije potpisanog Memoranduma koji se odnosi na ekspertne misije uklanjanja eksplozivnih sredstava iz vodenih površina u BiH i obuci domaćih jedinica, nastavljena je realiziranom misijom na rijeci Sani u Prijedoru i obližnjim jezerima rudničkog kopa Ljubija te Crnog jezera u Bosanskoj Krupi u periodu od 16. septembra do 1. oktobra ove godine. U ovim aktivnostima, pored ronilaca specijalne policije Češke Republike, sudjelovala je Specijalizirana jedinica za spašavanje pod vodom FUCZ i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZRS). Pronađene su i uklonjene dvije avio bombe SD50, 24 komada NUS-a i 60 komada pješadijske municije.

Saradnja sa roniocima specijalne policije Češke Republike za 2023. godinu završava se planiranom četvrtom misijom/obukom na otoku Visu u Republici Hrvatskoj u drugoj polovini oktobra 2023. godine,saopćeno je iz FUCZ BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SANSKI MOST

FOTO – Sanski Most: Dileru određen jednomjesečni pritvor

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja i Naredbe Općinskog suda Sanski Most pripadnici Policijske stanice Sanski Most su dana 22.09.2023 godine izvršili pretres osumnjičenog 35-godišnjeg Dž. S. iz San. Mosta i tom prilikom kod istog pronašli cca. 330 grama zeljaste biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojno sredstvo „marihuana“, cca. 550 grama bijele mase koja svojim izgledom asocira na opojno sredstvo „SPID“, vagu za precizno mjerenje, evidenciju sa imenima i prezimenima lica kao i mobitel marke „iphone“ sa ultra karticom.

Navedeni predmeti su privremeno oduzeti od osumnjičenog nakon čega je lišen slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada.

Dana 23.09.2023. godine zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. KZ FBiH, Dž. S. je predan nadležnom Kantonalnom tužiocu na dalje postupanje nakon čega mu je određena mjere pritvora u trajanju od mjesec dana,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

VIDEO – Nevrijeme praćeno kišom i gradom zahvatilo Bosansku Krupu i Sanski Most

Objavljeno

na datum

Administator

Nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom danas je zahvatilo Bosansku Krupu i Sanski Most. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda su najavili da će u našoj zemlji danas na snazi biti žuti meteoalarm zbog olujnog nevremena te su pozvali građane na oprez.

Snimke nevremena u Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu građani su objavljivali na društvenim mrežama.

Padavine i jak vjetar zasada nisu doveli do materijalne štete, a meteorolozi najavljuju da će u većini područja meteoalarm biti ugašen u 18:00 sati.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, meteoalarm će na snazi biti do ponoći na području Banje Luke i Višegrada.

Stabilizacija vremena nas očekuje već sutra, a temperature će se kretati između 28 i 32 stepena cezija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu