Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Politička stagnacija Nermina Nikšića: Zašto lider SDP-a nije ozbiljan kandidat za Predsjedništvo

Objavljeno

na datum

Denis Bećirović je potencijalno najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH kada je u pitanju SDP. Rekao je to lider SDP-a Nermin Nikšić gostujući na kantonalnoj televiziji u Sarajevu. A gdje je u svemu tome Nikšić i na šta je potrošio skoro dva mandata.

Nermin Nikšić je nakon političkog profiliranja na poziciji premijera Federacije BiH (2010.- 2014.) preuzeo uzde stranke u veoma nepovoljnom momentu iz ruku Zlatka Lagumdžije. Na vanrednom kongresu izabran je za prvog čovjeka SDP-a na mandat od godinu dana.
Kasnije je na redovnom kongresu 2015. dobio puno povjerenje da vodi stranku, obećavši velike promjene, nove ljude i povratak SDP-a iz političkog ponora u koji je stranka upala 2014. U svom prvom mandatu kao lider stranke Nikšić nije uspio povratiti povjerenje birača, niti se ozbiljnije nametnuti kao protuteža, kao opcija koja je spremna srušiti SDA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbora 2018. Nikšić je svoju, ali i poziciju SDP-a zakamuflirao u koalicionom paketu koji je prvo nazvan Šestorka, a danas bivstvuje kao Trojka. U takvom ozračju Nikšić je kroz stranačku kampanju “jedan čovjek, jedan glas” 2019. godine dobio i drugi mandat na čelu SDP-a.

I ako po strani ostavimo opravdanost koalicionog ujedinjavanja opozicije, status i pozicija SDP-a je prilično prigušena, a lider stranke Nikšić se utopio u sivilo u kojem SDP niti je diktirao tempo opozicionog djelovanja niti se Nikšić profilisao kao budući lider spreman da ruši vlast. Lokalni izbori 2020. su bili najbolja potvrda toga, gdje je SDP zajedničkog kandidata opozicije kojeg su podržali i Narod i pravda i Naša stranka dobio tek u Trnovu. Politički kajmak u sarajevskim općinama kupili su NiP i Naša stranka.

SDP je zauzvrat dobio prvi pik pri izboru gradonačelnika pa je uslijedila epizoda u kojem su pokušali imenovati Bogića Bogićevića, ali i ta ideja brzo pala u vodu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U takvom ozračju dolazimo do izbora 2022. i priče o kandidaturama. Nikšić se stidljivo dovodi u kontekst moguće kandidature, ali sam pri svakoj prilici naglašava da je najozbiljniji kandidat iz SDP-a Denis Bećirović, državni delegat, a ne on kao lider stranke. Bećirović je i 2018. ulazio u borbu za Predsjedništvo, ali mu je pobjeda za malo izmakla. S obzirom na kontekst SDP-a jasno je da će kandidat za Predsjedništvo iz te stranke sljedeće godine i preuzeti stranku, za što Bećirović itekako ima ambicije.

A s obzirom na posljednje izjave Nikšića, evidentno je da se predao i da je svjestan da nema šanse za Predsjedništvo, za razliku od Bećirovića. A ako je to tako, onda Nikšić, a i SDP moraju preispitati njegova dva mandata , u šta su potrošena?

Kako je moguće da lider najveće opozicione stranke nema kapacitet niti ambicije da ulazi u ključne političke borbe? Da li je SDP sve ove godine nakon Lagumdžije stavljen u svjesnu političku hibernaciju, gdje su samo ambiciozni pojedinci iskakali i vodili lične kampanje, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Upozorenje na najjače nevrijeme u ovoj sezoni

Objavljeno

na datum

Administator

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” saopštila je da se od 15.00 časova očekuje nevrijeme i apelovala da poljoprivredni proizvođače razvuku protivgradne mreže ukoliko ih posjeduju.

Iz “Protivgradne preventive” su naveli da se intenzivno nevrijeme i gradonosni oblaci nad branjenim područjem i ostalim dijelom Bosne i Hercegovine očekuje danas od 15.00 časova, a od 18.00 časova do ponoći najjače nevrijeme u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su istakli, sve protivgradne stanice naoružane su dovoljnim brojem raketa, te da je kroz prognoze najavljeno da budu spremni i da po komandi naoružaju protivgradne lansere. Naglasili su da su 173 rakete, ispaljene tokom proteklih sedam dana, nadoknađene iz vlastitih skladišta.

“U sistemu je 38 lokalnih uprava, od kojih 33 iz Republike Srpske, te četiri iz Federacije BiH i Brčko distrikta. U funkciji je 201 klasična protivgradna stanica, 100 automatskih protivgradnih stanica i 35 prizemnih generatora”, naveli su u saopštenju.

U tom preduzeću ističu da raspolažu sa 2.750 protivgradnih raketa i da u narednih mjesec dana očekuju isporuku još 980 raketa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija nakon sastanka s Peachom: Uvođenje sankcija bilo kome u BiH je nepotrebno

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ima uspostavljen sistem cyber sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana upozorio da bi Bosna i Hercegovina i Gruzija mogle biti mete cyber napada iz Rusije, iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uvjeravaju da imaju uspostavljen sistem cyber bezbjednosti.

Iz Ureda za odnose sa javnošću, Ministarstva odbrane BiH su potvrdili da postoji uspostavljen sistem cyber bezbjednosti za informacione sisteme kojima se podržavaju vitalni procesi ovog ministarstva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo sigurnosti je također potvrdilo da svoje interne IT sigurnosne mehanizme već duže vremena drže na većem nivou od uobičajnih.

Bosna i Hercegovina nema centralizovani sistem odgovora na cyber prijetnje i odgovornost za sigurnost informatičkih sistema institucija Bosne i Hercegovine je na samim institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu