Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Politička stagnacija Nermina Nikšića: Zašto lider SDP-a nije ozbiljan kandidat za Predsjedništvo

Objavljeno

na datum

Denis Bećirović je potencijalno najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH kada je u pitanju SDP. Rekao je to lider SDP-a Nermin Nikšić gostujući na kantonalnoj televiziji u Sarajevu. A gdje je u svemu tome Nikšić i na šta je potrošio skoro dva mandata.

Nermin Nikšić je nakon političkog profiliranja na poziciji premijera Federacije BiH (2010.- 2014.) preuzeo uzde stranke u veoma nepovoljnom momentu iz ruku Zlatka Lagumdžije. Na vanrednom kongresu izabran je za prvog čovjeka SDP-a na mandat od godinu dana.
Kasnije je na redovnom kongresu 2015. dobio puno povjerenje da vodi stranku, obećavši velike promjene, nove ljude i povratak SDP-a iz političkog ponora u koji je stranka upala 2014. U svom prvom mandatu kao lider stranke Nikšić nije uspio povratiti povjerenje birača, niti se ozbiljnije nametnuti kao protuteža, kao opcija koja je spremna srušiti SDA.

Nakon izbora 2018. Nikšić je svoju, ali i poziciju SDP-a zakamuflirao u koalicionom paketu koji je prvo nazvan Šestorka, a danas bivstvuje kao Trojka. U takvom ozračju Nikšić je kroz stranačku kampanju “jedan čovjek, jedan glas” 2019. godine dobio i drugi mandat na čelu SDP-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

I ako po strani ostavimo opravdanost koalicionog ujedinjavanja opozicije, status i pozicija SDP-a je prilično prigušena, a lider stranke Nikšić se utopio u sivilo u kojem SDP niti je diktirao tempo opozicionog djelovanja niti se Nikšić profilisao kao budući lider spreman da ruši vlast. Lokalni izbori 2020. su bili najbolja potvrda toga, gdje je SDP zajedničkog kandidata opozicije kojeg su podržali i Narod i pravda i Naša stranka dobio tek u Trnovu. Politički kajmak u sarajevskim općinama kupili su NiP i Naša stranka.

SDP je zauzvrat dobio prvi pik pri izboru gradonačelnika pa je uslijedila epizoda u kojem su pokušali imenovati Bogića Bogićevića, ali i ta ideja brzo pala u vodu.

U takvom ozračju dolazimo do izbora 2022. i priče o kandidaturama. Nikšić se stidljivo dovodi u kontekst moguće kandidature, ali sam pri svakoj prilici naglašava da je najozbiljniji kandidat iz SDP-a Denis Bećirović, državni delegat, a ne on kao lider stranke. Bećirović je i 2018. ulazio u borbu za Predsjedništvo, ali mu je pobjeda za malo izmakla. S obzirom na kontekst SDP-a jasno je da će kandidat za Predsjedništvo iz te stranke sljedeće godine i preuzeti stranku, za što Bećirović itekako ima ambicije.

A s obzirom na posljednje izjave Nikšića, evidentno je da se predao i da je svjestan da nema šanse za Predsjedništvo, za razliku od Bećirovića. A ako je to tako, onda Nikšić, a i SDP moraju preispitati njegova dva mandata , u šta su potrošena?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da lider najveće opozicione stranke nema kapacitet niti ambicije da ulazi u ključne političke borbe? Da li je SDP sve ove godine nakon Lagumdžije stavljen u svjesnu političku hibernaciju, gdje su samo ambiciozni pojedinci iskakali i vodili lične kampanje, prenosi Klix.ba

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu