Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon tragedije koja je potresla javnost u BiH: Zašto se ubila 14-godišnjakinja?

Objavljeno

na datum

Vijest o tome da je 14-godišnjakinja u Sarajevu počinila samoubistvo vješanjem, snažno je potresla javnost u BiH, ali i šire. Nesretnu djevojčicu, odličnu učenicu osmog razreda, obješenu je pronašla majka u njihovoj kući…

Emotivno su reagirali iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ali i izrazili zabrinutost, ukazavši na to da se djeca vrlo teško nose s pritiscima koji su im postali neminovni.

Veliki pritisak
Dijana Parla, predstavnica Vijeća roditelja KS, za „Avaz“ je rekla da se radi o velikoj tragediji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svaki nemili događaj kao ovaj govori nam da se treba brže i konkretnije reagirati kako bi se spriječile ovakve tragedije. I naša djeca se nose s pritiskom, ne u obrazovanju i učenju već s problemima svakodnevice – kazala nam je Parla.

Kako je navela, prethodnih godina svi su prolazili kroz teške periode zbog pandemije koronavirusa, izolacije, ali i dostupnosti novih tehnologija…

Bojim se da nas je sve ovo što nam je stiglo posljednjih godina, nalet tehnologije, društvenih mreža pa i toga da smo djecu pustili u taj online svijet, jednostavno pomjerilo u smislu da i sami neke stvari ne vidimo na vrijeme. Sa strukom moramo zajedničkim snagama naći bolja rješenja, da nam se kao roditeljima više nikad ne desi ovakva tragedija – dodala je Parla.

Brojni slučajevi
Psiholog Marko Romić, profesor traumatske psihologije, kaže da, nažalost, uvijek reagiramo post festum kada se dogodi tragedija poput ovakve.

Podsjećajući na to da je sve više ovakvih tragičnih slučajeva, Romić kaže da to samo pokazuje koliko smo mi nedovoljno senzibilizirani za problematiku s kojom djeca danas žive, ali i nedovoljno pripremljeni u stručnom i u svakom drugom smislu, od kvalitetnih programa prevencije do adekvatne akcije i reakcije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovu temu moramo krajnje ozbiljno shvatiti i ako ovo nije razlog za ozbiljnu raspravu, onda ne znam šta jeste – kazao je Romić.

Sandi Dizdarević, kriminalistički psiholog, također je mišljenja da se „mi, nažalost, uvijek budimo kada se dese ovako tragični događaji, tražeći greške i krivce“.

Saopćenje Vlade KS
Saopćenjem za javnost oglasila se i Vlada Kantona Sarajevo, u kojem su izrazili saučešće porodici djevojčice, navodeći da “svi mi nosimo odgovornost da svojoj djeci i mladim ljudima pružimo podršku i budemo uz njih u vremenima odrastanja i velikih izazova”. Naveli su da će, iako je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS puno radilo u proteklom periodu na unapređenju sigurnosti i dobrobiti učenika, još jače nastaviti da nastavnike i zaposlenike škola uključuju u cjeloživotno obrazovanje, kako bi se još kompetentnije mogli brinuti o dobrobiti učenika. Najavili su da će popuniti stručne službe škola sa psiholozima i socijalnim radnicima.

Ništa se neće promijeniti

I opet se nakon ovog događaja neće ništa promijeniti. Brojne uzroke bismo mogli nabrojati, ali, dok se ovakvim događajima ne počne prilaziti na jedan studiozan, prije svega naučan način, nećemo se pomjeriti s mjesta. Ovdje, prije svega, mislim na provođenje psihološke autopsije, na temelju koje bismo mogli donijeti objektivne zaključke, prenosi Dnevni Avaz

Sve izvan toga je promašeno, počev od uputa Vijeća, odbrane i suosjećanja škola, do analitičara za dnevne potrebe. Još jedan život je ugašen, ponovno smo upozoreni i svaki sljedeći put kada se desi, svi mi imamo odgovornost – kazao je Dizdarević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu