Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

N1 saznaje: Vozač kombija u bolnici pod prismotrom, danas ide u Tužilaštvo HNK

Objavljeno

na datum

Pripadnici MUP-a HNK još istražuju detalje teške saobraćajne nesreće koja se jučer dogodila u Drežnici kod Mostara, a u kojoj su se sudarili kombi i cisterna. Vozač cisterne je sletio u jezero i poginuo je, dok je osam putnika iz kombija, slovenskih državljana, lakše povrijeđeno i pušteno kući. Kako N1 saznaje, vozač kombija se još nalazi u bolnici Južni logor i pod prismotrom je policije.

Vozač je također zadobio lakše povrede, ali detalji nisu saopćeni. On bi, kako saznajemo, danas oko 17 sati trebao biti predat Tužilaštvu HNK. Nakon što ga sasluša postupajući tužilac, biće odlučeno da li će mu biti određen pritvor ili će biti pušten da se brani sa slobode.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je riječ o državljaninu Slovenije i da je riječ o djelu sa smrtnim ishodom, očekuje se da bi Slovenac mogao ostati u pritvoru mjesec dana.

Vozač kombija Boštjan Furek je iz Ptuja, a pretpostavlja se da je kombi bio iznajmljen za vožnju. Vozač cisterne je Mustafa Ibrišević (64) iz Visokog.

Prema riječima očevidaca koji su dali izjavu za N1, kombi je prešao u traku u kojoj se nalazila cisterna. Vozač cisterne je pokušao da izbjegne sudar i nažalost je završio u jezeru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz MUP-a HNK saopćili su sljedeće: “28.4.2022. godine, u 16,20 sati, dogodila se saobraćajna nezgoda na magistralnom putu M17, u mjestu Drežnica, u kojoj su učestvovali B.F. (1976) iz Ptuja-Slovenija, s vozilom marke Renault Trafik i M.I. (1958) iz Visokog s tmv marke Mercedes s priključnim vozilom marke Kaes SBOHREP. U ovoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradao vozač teretnog motornog vozila M.I., a teške tjelesne povrede zadobio je vozač vozila Renault B.F. Lakše tjelesne povrede zadobili su putnici iz vozila Renault D.V. (1975), I.Ž. (1965), F.S. (1971), Ž.H. (1963), D.D. (1984), B.J. (1963) i D.V. (1975). Tijelo stradalog prevezeno je u mrtvačnicu Bijeli Brijeg, a u vremenu od 16,20 do 18,45 na navedenom putu saobraćaj je bio u potpunosti obustavljen. Izvršen uviđaj, preduzete sve potrebne mjere”.

Inače, Bosna i Hercegovina ima potpisan ugovor o ekstradiciji sa Slovenijom. S njom je potpisan poseban bilateralni ugovor, te kao članicom Evropske unije primjenjuje se i evropski uhidbeni nalog.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Turković: Čak i Rusija je dala saglasnost na zakon kojim je predviđen prijem u NATO

Objavljeno

na datum

Administator

Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se povodom saopćenja ruske ambasade u BiH rekavši da je Rusija ranije dala podršku Zakonu o odbrani BiH kojim je predviđeno provođenje aktivnosti potrebnih za prijem u NATO.

Turković je istakla da je Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine propisano je da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo”, kazala je Turković.

Istakla je da su te odluke donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini.

“Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena van snage. Naprotiv”, naglasila je Turković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je čak i Ruska Federacija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski ambasador u BiH je bio član Komisije za reformu odbrane BiH.

“NATO u Bosni i Hercegovini nisu ‘okupatorske trupe’, kao što tvrdi Ambasada Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama”, rekla je Turković.

Naprotiv, istakla je ministrica, uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentificiranih ‘provokacija’ te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana”, rekla je Turković.

Na kraju je zaključila da su upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa interesom i podrškom građana Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH će u septembru i novembru podijeliti pakete s hranom ugroženim porodicama

Objavljeno

na datum

Administator

Federalna direkcija robnih rezervi prema Uredbi o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena koju je Vlada Federacije FBiH usvojila 7. jula dijelit će pakete pomoći osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Riječ je o 16.935 socijalno ugroženih porodica koje će dobiti paket pomoći koji će sadržavati osnovne životne namirnice, brašno, ulje, šećer, so, konzerve i deterdžente, potvrdio je za Klix.ba direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Planirano je da podjela paketa bude izvršena u septembru i novembru za šta će biti zadužen Crveni krst FBiH, kako je i navedeno u Uredbi Vlade.

Svi paketi bit će dostavljeni na osnovu spiskova centara za socijalni rad u svim općinama i gradovima koje je Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike dostavilo Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Pukovnik Nolte: Njemačka zbog retorike političara RS-a nije dala novac za kasarnu u Doboju

Objavljeno

na datum

Administator

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je danas u Sarajevu u službenu posjetu pukovnika Franz-Josef Noltea, vojnog atašea Savezne Republike Njemačke u BiH.

Teme sastanka između ostalog bile su bilateralna saradnja, te zastoji u implementaci pomoći od strane Vlade SR Njemačke koja se ogleda kroz Tehnički sporazum o dodjeli finansijske podrške od 1,1 milion eura za provođenje infrastrukturnih mjera na pet lokacija OSBiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su prisustvovali i šef odsjeka za građevinu i infrastrukturu Sektora za nabavku i logistiku MOBiH Mehmed Hrnjić koji je zadužen za ovaj sporazum i Slaviša Stjepanović, šef kabineta zamjenika ministra.

Okolić je zahvalio na pomoći koju Vlada SR Njemačke pruža MO i OSBiH i naglasio da će ovim sporazumom biti poboljšani uslovi života i rada na lokacijama OSBiH, ali da je informisan kako su dijelovi Tehničkog sporazuma vezani za lokaciju kasarne u Doboju neizvjesni, te je zbog toga i inicirao ovaj sastanak.

Vojni ataše SR Njemačke u BiH pukovnik Nolte je naveo da će se ovim ulaganjem znatno unaprijediti sigurnost pripadnika OSBiH koji obavljaju svoju dužnost na lokacijama navedenim u Tehničkom sporazumu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također, izrazio je nadu da će projekt biti nastavljen i u narednoj godini, i pored toga što Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke još uvijek nije dalo podršku za realizaciju radova na lokaciji kasarne u Doboju. Pukovnik Nolte je naveo kako je razlog tome retorika političara iz Republike Srpske.

Zamjenik Okolić istakao je svoj stav da je protiv entitetskih podjela te vrste, te objasnio da su za MO i OSBiH podjednako bitni svi projekti koji spadaju pod navedeni Tehnički sporazum, jer na taj način partneri doprinose prevazilaženju problema u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da reforma OSBiH za međunarodnu zajednicu slovi za najbolju reformu u Bosni i Hercegovini, te da su OSBiH sastavljene iz tri prethodno zaraćene vojske i sad funkcionišu kao jedinstvene snage.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne vidim zbog čega se pojedini partneri odlučuju na entitetske podjele po principima Republika Srpska, Federacija BiH, kada je u pitanju pomoć u izgradnji zakonom definisanih Oružanih snaga BiH. Sve ovo može dovesti do još dubljih političkih neslaganja koje bi u budućnosti mogle dati vjetar u leđa idejama o drugačijem organizovanju u ovoj oblasti”, istakao je Okolić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu