Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Sutra staju autobusi u Banjaluci

Objavljeno

na datum

Skupštinska većina Banjaluke odbila je da raspravlja o novom cjenovniku javnog prevoza u Banjaluci. Zbog toga prevoznici najavljuju proteste za sutra. Najavili su da će blokirati prostor ispred Gradske uprave.

Kako je u telefonskoj izjavi za N1 rekao Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske, prevoznici će sutra podnijeti i tužbu protiv Gradske uprave koja će, vjeruje, rezultarati milionskim odštetama prema prevoznicima.

Iako je Gradska uprava predložila novi cjenovnik koji predviđa povećanje cijena karata u javnom prevozu, on se nije našao na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine grada, jer prema riječima predsjednika Skupštine Mladena Ilića, nije bilo dovoljno vremena za pripremu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Skupštinska većina je i ranije govorila da neće podržati poskupljenje karata. Ovakva odluka neće biti predmet bilo koje sjednice Skupštine grada”, istakao je Ilić, tvrdeći kako su spremni da podrže drugačiji prijedlog i pomoć prevoznicima kroz subvencije i kako se cijene neće povećati, „bez obzira na to šta kaže gradonačelnik“.

S druge strane, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je kako je Ugovor jasno definisao da se, kada dođe do više od 20 odsto poskupljenja, mora usvojiti novi cjenovnik.

“Ono što smo mi uradili mislim da je racionalno. Zbog poskupljenja cijena goriva sve je poskupjelo, 60 dana smo sve preuzeli na sebe, ali kada bi nastavili dalje tim trendom trebalo bi nam dva miliona maraka iz budžeta grada”, rekao je Stanivuković čiji prijedlog novog cjenovnika je predviđao povećanje cijene vožnje za 15%, odnosno sa sadašnjih 1.80 KM, na 2.10 KM.

Na taj prijedlog pristali su prevoznici, iako se kosi sa njihovim ranijim prijedlogom da povećanje iznosi 25%. Potez skupštinske većine Mijić, koji je i direktor jednog od preduzeća koja se bave javnim prevozom putnika na teritoriji grada, nazvao je hazarderskim.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nije precizirao koliko će tačno protest da traje niti koliko će autobusa prevoznici dovesti pred Gradsku upravu. Tvrdi kako su, ne usvoji li se novi cjenovnik, spremni i na radikalnije poteze, pa i raskidanje ugovora.

Ipak, kako građani ne bi trpili preko noći, rekao je Mijić, sutra će početi prodaja mjesečnih karata za maj po staroj cijeni.

Izvijesno je tvrdi, da će se javni prevoz u Banjaluci odvijati još u maju, a za period poslije neophodno je, kaže, održavanje posebne sjednice Skupštine grada o problemima prevoznika čiji bi epilog bilo usvajanje novog cjenovnika.

Na to je, tvrdi Mijić, grad bio obavezan još od 1. marta, a već sada su se, ističe, zbog rasta cijena goriva, stekli uslovi i za dodatno povećanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo u martu su banjalučki prevoznici protestovali u dva navrata tražeći novi cjenovnik, povećanje cijena vožnje ili subvencije od Gradske uprave. Prvi protest održan je 11. marta, ogledao se u petominutnom zaustavljanju autobusa na stajalištima, a drugi 16. marta parkiranjem autobusa ispred Gradske uprave na pola sata.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik pisao predsjedniku Azerbejdžana: Bila je potrebna hrabrost i mudrost snažnog i mudrog vođe

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Azerbejdžana Ilhamu Aliyevu, navodeći da pomno prati dešavanja koja se odnose na situaciju u regionu Karabaha, te da je za rješavanje višedecenijskih sporova, kao u historiji mnogih drugih naroda i država širom svijeta, bila potrebna “hrabrost i mudrost snažnog i mudrog vođe”, prenosi azerbejdžanska agencija Azertac.

“U iskrenoj nadi da će novonastala situacija otvoriti mogućnost pune integracije ovog regiona i njegovih stanovnika, kao i njihovog daljnjeg razvoja i napretka, još jednom želimo dug i stabilan mir i prosperitet regiona Karabaha i cijelog Azerbejdžana”, napisao je entitetski predsjednik.

“Primite, Vaša Ekselencijo, izraze mog dubokog poštovanja i dobrih želja za Vaše lično zdravlje i dobrobit, kao i za napredak i prosperitet prijateljskog naroda Republike Azerbejdžan”, navodi se u pismu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Novi rast cijena: Inflacija u BiH 4,7 posto, hrana značajno skuplja u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno

na datum

Administator

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u augustu je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju za 4,7 posto što je više za 0,7 u odnosu na izvještaj iz jula.

Prema izvještaju za august navodi se da su u odnosu na jul najviše poskupjeli prijevoz za 3,7 posto te stanovanje i režije za 1,4 posto. Hrana i bezalkoholni napici su skuplji za tek 0,6 posto, kao i cijene namještaja i kućanskih uređaja, restorana i smještaja. Rekreacija i kultura je u porastu od 1,2 posto, a restorani i hoteli za 0,6 posto.

Cijene su u augustu, prema izvještaju, veće u odnosu na mjesec ranije, ali i u odnosu na august prošle godine, a porast inflacije predstavlja prvo značajno poskupljenje nakon devet mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najviše su u odnosu na august prošle godine porasle cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, kućanskih uređaja i higijene za otprilike osam posto, te cijene ostalih dobara i usluga za 9,2 posto. Alkoholna pića i duhan su skuplji za 4,5 posto, a režijski troškovi čak 7,3 posto. Visok postotak imaju i restorani i hoteli (7,3 posto), redovno održavanje kuće (8,1 posto)

Pad je zabilježen kod cijena odjeće i obuće za 5,8 posto i prijevoza za 6,4 posto.

Ono što je jeftinije u odnosu na august prošle godine je odjeća i obuća za 5,8 posto te prijevoz za 6,4 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Tuga u porodici Džeko, Edinova supruga objavila srceparajuću poruku

Objavljeno

na datum

Administator

Amra Džeko je jutros objavila tužnu vijest.

Na profilu na društvenim mrežama objavila je smrtovnicu svog oca, Saliha Silajdžića koji je preminuo u 70. godini života.

Salih je preminuo jučer, a poznato je kada i gdje će se obaviti posljednji ispraćaj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Amra se srceparajućom porukom oprostila od svog oca:

“Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Tata volim te”, napisala je Džekina supruga.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu