SVIJET

Rusi rasporedili dresirane delfine da štite luku u Sevastopolju

Objavljeno

na datum

Prema navodima američkog mornaričkog instituta (USNI), Rusija je rasporedila dva obora mornaričkih delfina na ulazu u luku Sevastopolj na Krimu.

USNI je na osnovu satelitskih snimaka zaključio da su dva obora promijenila lokaciju na početku ruske invazije na Ukrajinu kako bi zaštitili ovu mornaričku bazu.

Sevastopolj je najznačajnija ruska luka u Crnom moru, nalazi se van dometa ukrajinskih projektila ali je ugrožena na podvodne infiltracije i podmorničke akcije. Inače i američka i ruska mornarica je trenirala delfine za provođenje anti-ronilačkih operacija i vojnu pomoć u moru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U blizini Norveške obale pronađen je 2019. godine kit beluga sa ruskim pojasom te je smatrano da je pobjegao iz ruskog mornaričkog programa. Američki mornarički program za morske sisavce tvrdi da se delfini mogu osposobiti za pomoć sigurnosnom osoblju u otkrivanju i hapšenju neovlaštenih plivača i ronilaca koji bi mogli pokušati naštetiti mornarima, plovilima ili lučkim objektima.

Prema satelitskim snimcima u 2018. godini Rusija je delfine iz crnomorske flote raspoređivala u blizini luke Tartus u Siriji. Osim toga različite vrste morskih sisavaca Rusija dresira na području Arktika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version