Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ovo je obrazloženje Bošnjaka zbog čega je HDZ-ov prijedlog izbornog zakona štetan

Objavljeno

na datum

U obrazloženju odluke o posezanju za vitalnim nacionalnim interesom Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na predloženi prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH navedeni su razlozi zbog čega ovaj prijedlog nije prihvatljiv za Bošnjake.

Kao prvo, stoji u obrazloženju, ovaj prijedlog ignoriše činjenicu da, unatoč dugotrajnim i obuhvatnim naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH. Radi se o jednostranom i protivustavnom prijedlogu.

“Prijedlog ignoriše ustaljenu praksu, a ona bi trebalo da bude naročito poštovana kada se radi o vitalno važnom pitanju izbornog zakonodavsta, da se zakoni prvo dostavljaju Predstavničkom domu PS BiH. Predstavnički dom čine predstavnici direktno izabrani od naroda, njihov glas u ovakvim pitanjima je od presudnog značaja i može biti samo potvrđen u Domu naroda. Prijedlog je prije u upućivanja u proceduru trebao biti dostavljen Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakonodavstva BiH. Njegovo razmatranje po hitnom postupku onemogućava podnošenje amandmana koji bi eventualno mogli uticati na popravljanje diskriminirajućih rješenja”, navedeno je u obrazloženju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

U nastavku je navedeno da Prijedlog Zakona ne ispunjava obaveze BiH iz ključnog prioriteta Evropske komisije 4. f) koji glasi: “Osigurati jednakost i nediskriminaciju građana, posebno postupanje prema presudi Evropskog suda za ljudska prava (ESLIP) u predmetu Sejdić-Finci”.

“Niti jedan član ovog prijedloga ne osigurava uklanjanje postojeće diskriminacije. Prijedlog Zakona ne osigurava provođenje preporuka OSCE/ODIHR-a, što je obaveza sadržana u ključnom prioritetu 1. Evropske komisije: Osigurati da se izbori provode u skladu sa evropskim standardima tako što će se provesti relevantne preporuke OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije koje se odnose na integritet izbornog procesa”, navodi se u dokumentu.

Pored ovih općih primjedbi na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a u kontekstu štetnosti po vitalni interesa bošnjačkog naroda istakli su da Članom 5. Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, u Poglavlju 8 (Predsjedništvo BiH) član 8.1. mijenja se i postaje još dikriminatorniji u odnosu na trenutno važeće rješenje koje je prema odlukama Evropskog suda za ljudska prava diskriminatorno i koja se mora mijenjati.

“Izmjena je predvidena za izbor članova Predsjedništva BiH sa prostora Federacije BiH tako da se bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, ali se izbor hrvatskog člana Predsjedništva uslovljava većinskom podrškom u pet kantona Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ovakvim rješenjem kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka se stavljaju u nepovoljniji položaj, a ravnopravnost bošnjačkog naroda sa drugim narodima, u ovom slučaju hrvatskim, je svakako pitanje koje je od vitalnog nacionalnog interesa”, navodi se.

Naime, prema Prijedlogu, kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka moraju osvojiti najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u cijeloj Federaciji BiH, za razliku od kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda koji, u najekstremnijem slučaju treba osvojiti većinu u jednom od pet kantona što će mu biti dovoljno da bude izabran.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

“Ova odredba Prijedloga štetna je za vitalni interes bošnjačkog naroda i zbog činjenice da je zadržala odredbu da se za člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS bira Srbin. Dakle, i pored jasnih stavova Evropskog suda za ljudska prava (predmet Pilav protiv BiH) da se radi o diskriminatornoj odredbi koju je potrebno mijenjati predlagači su je zadržali. Mogućnost Bošnjaka da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH iz entiteta RS je svakako pitanje koje mi smatramo vitalnim za povratak i opstanak na tim prostorima, a time i jednim od mehanizama za eliminaciju posljedica strašnih zločina uključujući i genocid koji je nad našim narodom počinjen na tom prostoru, što ovakav Prijedlog čini štetnim za naš vitalni nacionalni interes”, naglašeno je u obrazloženju.

Također, kako navode, Članom 6. Prijedloga zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, u Poglavlju 9 (Parlamentarna skupština BiH) član 9.12e. mijenja se tako da svaki politička partija ili poslanik u Narodnoj skupštini RS ima pravo da predloži listu za izbor srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Primjedba u pogledu štetnosti po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda je ista kao i kod izbora člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS. Činjenica da bošnjački poslanici, a kojih prema Ustavu RS u Narodnoj skupštini RS mora biti najmanje četiri, moraju predlagati i birati srpske delegate, pored toga što je diskriminatorna za bošnjački narod u entitetu RS, i štetna je po naše vitalne interese u ovom entitetu. Ovakvim pristupom eliminira se mogućnost da se u ime bošnjačkog naroda iz entiteta RS kandidira i bude izabran delegat u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da u istom zastupa interese bošnjačkog naroda koji živi u ovom entitetu. Ograničenja za kandidovanje na izborima po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta je prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava diskriminatorno i ODHIR je u svojim izvještajima od 2010., 2014. i 2018. godine tražio da se te diskriminacije ukinu”, podcrtano je u obrazloženju.

Kao posljednji sporan član naveli su prijedlog u članu 9. i 10., koji sadrži odredbe o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, suprotne odredbama Ustava Federacije BiH prema kojima “U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu”.

“Prijedlogom se šteti interesima bošnjačkog naroda u cjelini a naročito u kantonima u kojima je njihov broj ispod 5% od ukupnog broja Bošnjaka u Federaciji BiH prema rezultatima poslednjeg popisa. Tako se određuje da će Posavski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 birati jednog delegata u Dom naroda, što Bošnjake u ovim kantonima stavlja u neravnopravan položaj. Za nas je problematičan i raspored delegata druga dva naroda u Federaciji BiH. Ovakvim prijedlogom produbljuju se podjele u našem društvu, diskriminiraju se Bošnjaci u sredinama gdje ih ima ispod 5% i nama je to neprihvatljivo. Obnova multietničkog društva na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine svakako je naš vitalni nacionalni interes”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
MarketingHamdija Abdić

Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik: U Sarajevu ne jedem, ne pijem ni njihovu vodu, uvijek nosim flašicu sa sobom

Objavljeno

na datum

Administator

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je sinoć da mu nije svejedno kada ide u Sarajevo šta jede i pije jer se “boji da bi ga neko mogao otrovati”.

Dodik je sinoć dao veliki intervju za RTRS u kojem je, manje više bez ikakvih potpitanja novinara Branimira Đuričića, održao jednosatni monolog u kojem je ispričao, u najmanju ruku, niz teško provjerivih događaja u kojima je on bio glavni akter.

Tako je Dodik pričao o tome kako je posredovao u pregovorima između NATO-a i Srbije u kojima je on lično od tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića tražio da napravi određene ustupke kada je u pitanju Kosovo kako ne bi došlo do NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Također, naveo je kako se suprotstavio Miloševiću kada je od njega tražio da podnese ostavku na mjesto predsjednika Vlade RS-a, kao i mnoge druge događaje koji su se navodno odigrali koncem devedesetih godina prošlog stoljeća.
U nastavku je pričao kako se odupro pritiscima koje su na njega vršili visoki zvaničnici SAD-a, gdje je od njega traženo da pristane na jedinstvenu policiju u BiH, ukidanje imena Republika Srpska i biranje jednog predsjednika na nivou čitave države. Sve je to on, kako kaže, kategorično odbio, a onda uzeo “rješavati ukrštenicu usred sastanka”.
No ono što je posebno zanimljivo u intervjuu, su navodi koje Dodik govori od 34 minute intervjua.

Meni uopće nije svejedno kad idem u Sarajevo šta jedem i pijem. Hoće li mi neko podvaliti neko jelo. Ne bi trebao da budem naivan da me neko tamo zavali i otruje. Šta imam onda od toga da budem dobronamjeran. Tu nema ničega. Ja ne pijem njihovu vodu. I danas dan kad idem u Sarajevo flašica je ovdje, jel tako”, rekao je Dodik pokazujući na džep sakoa.
Zaključio je da, šta god ko mislio o tome, baš ga briga.

“Ne jedem tamo, ne pijem vodu, vratim se u Istočno Sarajevo, doručkujem, ručam, šta god treba, to je danas, a tako je bilo i ranije”, zaključio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Konaković prijavio Sebiju Izetbegović CIK-u: Očekujemo drastičnu kaznu, podnijet ćemo i krivičnu prijavu

Objavljeno

na datum

Administator

Kako je i najavio, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, danas je podnio prijavu protiv Sebije Izetbegović Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zbog govora mržnje.

Ovo ja do sada u svojoj političkoj karijeri nikada nisam vidio. Jedna zaista najmorbidnija, najlošija izjava koja se može izreći. Zapravo je rekla da će u slučaju poraza SDA ili pobjede nas koji smo joj opozicija to značiti novi put u Tomašice, masovne grobnice, logore i nova stratišta. Dakle, takva vrsta zloupotrebe našeg stradanja zajedničkog do sada nije viđena ni zabilježena. Mi smo reagirali slično i na stvar koju je uradio SNSD. Obratili smo se CIK-u zatražili smo da se sankcioniše i SNSD po pitanju njihovih stavova, samoubijanju, Markalama i drugo. I eto mogu reći, živimo u takvom ambijentu da nas to takvo Dodikovo ponašanje ne čudi. Ali smo šokirani, konsternirani tom jednom suludom izjavom gospođe Izetbegović koju je onako izrekla bez grča na licu i dobila je salvu aplauza onih koji su došli. Svi smo to imali priliku gledati – kazao je Konaković.

Konaković je rekao da je razgovarao i s Amorom Mašovićem, koji je također govorio o masovnim grobnicama.

Razmijenili smo nekoliko poruka, zato što je to čovjek kojeg zaista cijenim, on mi je u nekoliko poruka koje imam, objasnio da zapravo on nije želio, nije imao misao da pokaže prstom u pojedince, u političke projekte. On ima tu neku svoju SDA-ovsku političku ideologiju u kojoj misli da bismo mi svi trebali biti skupa. Ali mi je objasnio da zapravo to nije bio njegov cilj za razliku od Sebije Izetbegović kojoj je to bio direktan cilj, da zloupotrebom našeg stradanja, i to za vrijeme dok nije bila u BiH, dok je bila van BiH, priča o stradanju našeg naroda, pokazuje prstom u sve borce, u članove šehidskih porodice, u majke, u ljude koji su unutar Naroda i pravde i drugih političkih stranaka koji nisu SDA, proveli vrijeme u logoru.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Vi ste vidjeli reakciju kompletnog normalnog svijeta, ovo je zaista podjela na normalne i nenormalne ljude. Ovo je bolesna nenomrlana izjava a to saopćenje još bolesnije. Ono je napisano pod njenom naredbom. Pozivam predsjednika SDA, da kaže svoj stav, da li podržava izjave svoje supruge ili članice SDA, da zapravo u finišu ove predsjedničke utrke da kaže šta on misli. Je li to koncept za koji smo se mi borili, je li to budućnost koju nudi SDA. Klučna stvar će biti njegov stav – rekao je Konaković, prenosi Dnevni Avaz

ekivanjima od CIK-a, odnosno kazni za Sebiju Izetbegović, Konaković je rekao:

Očekujemo radikalnu rigidnu, drastičnu kaznu. Jer ovo u Sarajevu u centru grada uhotelu koji je u centru grada izjava od predsjednice od supruge predsjednika SDA je do sada najružnija stvar, da ne kažem težu riječ, na političkoj sceni. Očekujemo žestoku kaznu ako tu ne bude političkog uticaja. Sjetimo se da je suprug Sebije Izetbegović više puta pričao kako je nadigrao Dodika i Čovića pa zapravo CIK sad kontrolišu SDS, PDP i DF. Dakle, imamo puno problema s CIK-om, i na ovom primjeru ćemo vidjeti njihovu objektivnost. Mi smo postupili kao ljudi. Pored ovoga mi pokrećemo i krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović. Ako dozvolimo ovakvo ponašanje, ovi tamo da imaju snagu vjerovatno bi nas tukli po gradu. To je naša obaveza zbog svih onih koji to ne smiju reći. Desetine članova SDA koji su me zvali nezgodno im je izvinuli su se ali nažalost to njoj ne smije niko reći. Ovo je gospođa koji vodi sve procese u SDA.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović je na skupu kazala: Selamim vas, a selamim i te “luzere” zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli nekim groznim putevima koji će ponovo, ako uspiju voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Oglasio se MUP KS nakon hapšenja višeg inspektora, evo za koja krivična djela se sumnjiči

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo nakon provođenja akcije kodnog naziva “Insider” u kojoj je sinoć uhapšen viši inspektor Adis Prašović.

Nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija “Rez”, “Nevera” i “Bumerang”, pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policajci MUP-a KS proveli su akciju “Insider” i tom prilikom uhapsili Adisa Prašovića (1979), policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela “Povreda tajnosti postupka” i “Pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela” i “Pronevjera u službi”.

“Po naredbi Suda BiH izvršen je pretres stana, kancelarije i službenog vozila koje je isti koristio, kojom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi počinjenih krivičnih djela”, saopćeno je iz MUP-a KS, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nakon hapšenja, Prašović je smješten u prostorije MUP-a KS te će nakon kriminalističke obrade biti predat u daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Ove aktivnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, još jednom potvrđuju opredijeljenost i istrajnost ove policijske agencije u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, bez obzira o kome se radi”. navodi se u zvaničnom saopćenju MUP-a KS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasaNaša strankaHamdija Abdić

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu