Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ovo je obrazloženje Bošnjaka zbog čega je HDZ-ov prijedlog izbornog zakona štetan

Objavljeno

na datum

U obrazloženju odluke o posezanju za vitalnim nacionalnim interesom Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na predloženi prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona BiH navedeni su razlozi zbog čega ovaj prijedlog nije prihvatljiv za Bošnjake.

Kao prvo, stoji u obrazloženju, ovaj prijedlog ignoriše činjenicu da, unatoč dugotrajnim i obuhvatnim naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH. Radi se o jednostranom i protivustavnom prijedlogu.

“Prijedlog ignoriše ustaljenu praksu, a ona bi trebalo da bude naročito poštovana kada se radi o vitalno važnom pitanju izbornog zakonodavsta, da se zakoni prvo dostavljaju Predstavničkom domu PS BiH. Predstavnički dom čine predstavnici direktno izabrani od naroda, njihov glas u ovakvim pitanjima je od presudnog značaja i može biti samo potvrđen u Domu naroda. Prijedlog je prije u upućivanja u proceduru trebao biti dostavljen Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakonodavstva BiH. Njegovo razmatranje po hitnom postupku onemogućava podnošenje amandmana koji bi eventualno mogli uticati na popravljanje diskriminirajućih rješenja”, navedeno je u obrazloženju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U nastavku je navedeno da Prijedlog Zakona ne ispunjava obaveze BiH iz ključnog prioriteta Evropske komisije 4. f) koji glasi: “Osigurati jednakost i nediskriminaciju građana, posebno postupanje prema presudi Evropskog suda za ljudska prava (ESLIP) u predmetu Sejdić-Finci”.

“Niti jedan član ovog prijedloga ne osigurava uklanjanje postojeće diskriminacije. Prijedlog Zakona ne osigurava provođenje preporuka OSCE/ODIHR-a, što je obaveza sadržana u ključnom prioritetu 1. Evropske komisije: Osigurati da se izbori provode u skladu sa evropskim standardima tako što će se provesti relevantne preporuke OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije koje se odnose na integritet izbornog procesa”, navodi se u dokumentu.

Pored ovih općih primjedbi na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a u kontekstu štetnosti po vitalni interesa bošnjačkog naroda istakli su da Članom 5. Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, u Poglavlju 8 (Predsjedništvo BiH) član 8.1. mijenja se i postaje još dikriminatorniji u odnosu na trenutno važeće rješenje koje je prema odlukama Evropskog suda za ljudska prava diskriminatorno i koja se mora mijenjati.

“Izmjena je predvidena za izbor članova Predsjedništva BiH sa prostora Federacije BiH tako da se bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, ali se izbor hrvatskog člana Predsjedništva uslovljava većinskom podrškom u pet kantona Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ovakvim rješenjem kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka se stavljaju u nepovoljniji položaj, a ravnopravnost bošnjačkog naroda sa drugim narodima, u ovom slučaju hrvatskim, je svakako pitanje koje je od vitalnog nacionalnog interesa”, navodi se.

Naime, prema Prijedlogu, kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka moraju osvojiti najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u cijeloj Federaciji BiH, za razliku od kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda koji, u najekstremnijem slučaju treba osvojiti većinu u jednom od pet kantona što će mu biti dovoljno da bude izabran.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ova odredba Prijedloga štetna je za vitalni interes bošnjačkog naroda i zbog činjenice da je zadržala odredbu da se za člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS bira Srbin. Dakle, i pored jasnih stavova Evropskog suda za ljudska prava (predmet Pilav protiv BiH) da se radi o diskriminatornoj odredbi koju je potrebno mijenjati predlagači su je zadržali. Mogućnost Bošnjaka da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH iz entiteta RS je svakako pitanje koje mi smatramo vitalnim za povratak i opstanak na tim prostorima, a time i jednim od mehanizama za eliminaciju posljedica strašnih zločina uključujući i genocid koji je nad našim narodom počinjen na tom prostoru, što ovakav Prijedlog čini štetnim za naš vitalni nacionalni interes”, naglašeno je u obrazloženju.

Također, kako navode, Članom 6. Prijedloga zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, u Poglavlju 9 (Parlamentarna skupština BiH) član 9.12e. mijenja se tako da svaki politička partija ili poslanik u Narodnoj skupštini RS ima pravo da predloži listu za izbor srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Primjedba u pogledu štetnosti po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda je ista kao i kod izbora člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS. Činjenica da bošnjački poslanici, a kojih prema Ustavu RS u Narodnoj skupštini RS mora biti najmanje četiri, moraju predlagati i birati srpske delegate, pored toga što je diskriminatorna za bošnjački narod u entitetu RS, i štetna je po naše vitalne interese u ovom entitetu. Ovakvim pristupom eliminira se mogućnost da se u ime bošnjačkog naroda iz entiteta RS kandidira i bude izabran delegat u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da u istom zastupa interese bošnjačkog naroda koji živi u ovom entitetu. Ograničenja za kandidovanje na izborima po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta je prema stavovima Evropskog suda za ljudska prava diskriminatorno i ODHIR je u svojim izvještajima od 2010., 2014. i 2018. godine tražio da se te diskriminacije ukinu”, podcrtano je u obrazloženju.

Kao posljednji sporan član naveli su prijedlog u članu 9. i 10., koji sadrži odredbe o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, suprotne odredbama Ustava Federacije BiH prema kojima “U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu”.

“Prijedlogom se šteti interesima bošnjačkog naroda u cjelini a naročito u kantonima u kojima je njihov broj ispod 5% od ukupnog broja Bošnjaka u Federaciji BiH prema rezultatima poslednjeg popisa. Tako se određuje da će Posavski, Zapadnohercegovački i Kanton 10 birati jednog delegata u Dom naroda, što Bošnjake u ovim kantonima stavlja u neravnopravan položaj. Za nas je problematičan i raspored delegata druga dva naroda u Federaciji BiH. Ovakvim prijedlogom produbljuju se podjele u našem društvu, diskriminiraju se Bošnjaci u sredinama gdje ih ima ispod 5% i nama je to neprihvatljivo. Obnova multietničkog društva na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine svakako je naš vitalni nacionalni interes”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu