Connect with us

SVIJET

Nova prijetnja Putina: Ako stvore stratešku prijetnju Rusiji, naš odgovor će biti munjevit

Objavljeno

na datum

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas sastanak s članovima Vijeća zakonodavaca Rusije na kojem je, kao što se i očekivalo, ponovno govorio o ratu u Ukrajini.

Između ostalog, ruski predsjednik je naglasio kako je Rusija spremna intervenisati ukoliko druge države odluče da se umiješaju u sukob u Ukrajini i na taj način stvore stratešku prijetnju Rusiji.

“Ako neko odluči da interveniše u situaciju u Ukrajini spolja i stvori neprihvatljivu stratešku prijetnju Rusiji, odgovor će biti munjevit i odluke o tome su već donijete”, rekao je Putin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kao i na početku invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik je rekao kako će se države koje odluče intervenisati suočiti s nezapamćenim posljedicama.

“Ruski odgovor će biti trenutan i odvest će vas do posljedica koje nikada niste iskusili u svojoj historiji. Spremni smo za svaki razvoj događaja. Rusija ima sve alate za to i niko se ne može drugi pohvaliti s tim. Koristit ćemo ih ako bude trebalo i želim da to svi znaju”, poručio je ruski predsjednik.

Također, Putin je napomenuo da su se neprijateljske zemlje oslanjale na rusofobiju te su stvarale antiruski narativ u Ukrajini.

“Kada je Rusija blagonaklono, prijateljski, drugarski i bratski reagovala na stvaranje nezavisne ukrajinske države, polazili smo od toga da će to biti prijateljska država i da ćemo se zajedno razvijati. Naravno, niko nije očekivao stvaranje antiruske države na historijski ruskim teritorijama. Mi to ne možemo dozvoliti”, zaključio je Putin.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
1 komentar

1 komentar

  1. Hasib

    27.04.2022. at 22:15

    Čovjek koji je uništio jednu suverenu ne zavisnu državu razrusio počinio masovna ubistva sa vojskom Rusije kojoj komanduje želi aneksirati državu koja donosi samostalno svoje odluke ot kud pravo Rusiji da izvrši invaziju na Ukrajinu samo zato jer on smatra da Ukrajina pripada Rusiji tako je mislio i Milošević kad je za nas počeo rat protiv Slovenije Hrvatske i Bosne i Hercegovine on nije htjeo nikav dogovor nego uz pomoć JNA je mislio da može stvoriti veliku Srbiju i na kraju za vršio u Hagu tako treba i Putin na kraju kad izađe iz svog skrovišta u neku zemlju da ga uhapse i u Hag iz poruči

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Dodikov izaslanik uručio orden časti osnivaču Noćnih vukova, kojem je zabranjen ulazak u BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Poslanik NPS-a u NSRS-u Darko Banjac uručio je u Moskvi Orden časti sa zlatnim zracima, odlikovanje predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, osnivaču i predsjedniku moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandru Zaldastanovu.

Institucije BiH su, podsjetimo, Zaldastanovu 2018. godine zabranile ulazak zbog čega je bio spriječen da lično primi Orden.

Članovi “Noćnih vukova” planirali su 19. marta 2018. godine posjetiti BiH i Srbiju kako bi istražili “kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”, a odlukom OSA-e tada je zabranjen ulazak u BiH Aleksandru Zaldastanovu i Saši Saviću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Velika mi je čast da u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predam odlikovanje Zaldastanovu. Čin predaje ordena učinio nas je srećnim i ponosnim jer nagrada, kao i pravda, uvijek dođe u ruke onog koji je zaslužuje. Veze i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda nemoguće je ignorisati ili prekinuti”, rekao je Banjac Srni.

Dodik je odlikovao Zaldastanova Orednom časti sa zlatnim zracima 9. januara 2018. godine povodom proslave neustavnog dana Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Medvedev poručio da Velika Britanija vodi neobjavljeni rat protiv Rusije

Objavljeno

na datum

Administator

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, poručio je da Velika Britanija vodi neobjavljeni rat protiv Rusije.

Objava Medvedeva na Twitteru uslijedila je nakon izjave britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja da Ukrajina “ima legitimno pravo da … projektuje silu izvan svojih granica kako bi potkopala sposobnost Rusije da projektuje silu u samu Ukrajinu”.

Bivši ruski lider je dalje rekao da bi “glupi zvaničnici UK, našeg vječnog neprijatelja, trebali zapamtiti da u okviru univerzalno prihvaćenog međunarodnog prava koje reguliše moderno ratovanje, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju sa njihovim dodatnim protokolima, njihove država se takođe može kvalifikovati kao u ratu.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Medvedev je dodao da Velika Britanija vodi de facto neobjavljeni rat protiv Rusije.

“Danas Velika Britanija djeluje kao saveznik Ukrajine koji joj pruža vojnu pomoć u obliku opreme i stručnjaka, odnosno de facto vodi neobjavljeni rat protiv Rusije. U tom slučaju, bilo koji njen javni službenik (bilo vojni ili civilni, koji vodi rat) može se smatrati legitimnom vojnom metom”, napisao je Medvedev u objavi.

Britanija je bila prva zemlja koja je javno opskrbila Kijev krstarećim raketama dugog dometa, što će omogućiti ukrajinskim snagama da pogode ruske trupe i skladišta snabdijevanja daleko iza linija fronta dok priprema veliku kontraofanzivu.

Cleverlyjeva odbrana Ukrajine u utorak došla je istog dana kada je Moskva bila meta bespilotnih letjelica, ofanzivni potez Ukrajine kao odgovor na višesedmične intenzivne napade na Kijev ruskih dronova. U ovim napadima, Rusija je koristila više od 300 bespilotnih letjelica Shahed iranskog dizajna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Erdogan o navodima da je diktator: Jesu li takvi primorani da se takmiče u drugom krugu?

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan još jednom se osvrnuo na svoju pobjedu na izborima te je pozdravio ulazak Turske u novu eru.

Obraćajući se na skupu u Ankari, Erdogan je rekao kako su posljednji izbori, na kojima je izašao kao pobjednik, stavili tačku na debatu o starom sistemu.

“Era koalicija se nikada neće vratiti nakon ovih izbora. Dok obilježavamo stogodišnjicu Republike, plovimo prema novim horizontima. Pred nama je ‘Vijek Turske’ i to je znak odlučnosti da ostvarimo veće ciljeve postizanjem vjekovnih ciljeva. Turska demokratija je najveći pobjednik ovih izbora”, rekao je Erdogan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom govora Erdogan se osvrnuo i na tvrdnje zapadnih analitičara i političara da je uspostavio autokratski sistem vladavine.

“Da li su diktatori primorani da se takmiče u drugom krugu?”, pitao je Erdogan.

Podsjetimo, u drugom krugu predsjedničkih izbora koji je održan 28. maja Recep Tayyip Erdogan osvojio je 52,18 posto glasova čime je dobio novi petogodišnji mandat na čelu Turske.

S druge strane, njegov protivkandidat Kemal Kilicdaroglu, predstavnik ujedinjene opozicije, osvojio je 47,82 posto glasova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu