Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Klub Bošnjaka uložio vitalni nacionalni interes na HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Objavljeno

na datum

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uložio je vitalni nacionalni interes na usvojeni prijedlog HDZ-a izmjena Izbornog zakona BiH

Nakon što jučer nije održana sjednice zbog nedostatka kvoruma, danas su delegati SDA, SBB-a i SDP-a došli na sjednicu i jednoglasno povukli vitalni nacionalni interes nakon što je usvojeno da prijedlog zakona ide po hitnoj proceduri.
U Klubu Bošnjaka smatraju da su odluke u HDZ-ovom prijedlogu diskriminatorne, da je prekršen Ustav FBiH kod načina izbora delegata u Federalnom domu naroda, kao i član Ustava BiH te da su uočene povrede Konvencije o ljudskim pravima i Venecijanske komisije.

Nakon što na jučerašnjoj sjednici nije bilo kvoruma, delegati iz SDA i SBB-a (Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić i Munib Jusufović) danas su, ipak, došli na sjednicu koju je po sazvao Dragan Čović (HDZ).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Procedura nakon što je potegnut vitalni nacionalni interes je sljedeća: predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH saziva zajedničku komisiju (po tri delegata iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Srba) koja će pokušati riješiti ovo pitanje. Ako se ne postigne dogovor u roku od pet dana, predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović smatra da je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona – nakaradan.

Nakon jučerašnje otkazane sjednice vladajuća trojka (SDA, HDZ i SNSD) su naišle na žestoke kritike Ambasade SAD-a i Evropske unije.

HDZ je kritikovan jer su, uz podršku SNSD-a, neprimjereno iskoristili hitnu proceduru kako bi podnijeli “uzmi-ili-ostavi prijedloge” izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU, a SDA jer je bojkotovala sjednicu. Nakon toga, delegati iz SDA i SBB-a danas su se pojavili na sjednici, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Nenad Nešić uputio u proceduru sporazum sa Frontex-om

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji prisustvuje Generalnoj skupštini INTERPOL-a u Beču, istakao je da je ovo važan korak BiH na približavanju Evropskoj uniji i uspostavljanja saradnje sa evropskim sigurnosnim agencijama.

Nakon završetka unutrašnje procedure u BiH te pregovora sa Frontexom, BiH će i u ovoj oblasti postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice i dodatno nas približiti Evropskoj uniji. Ovo pokazuje da BiH i oba njena entiteta mogu biti dio zajedničke evropske budućnosti. Posebno sam zadovoljan da je takav pristup prepoznat kao dobar”, poručio je Nešić.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Boris iz Banje Luke ratuje za Ruse: Čast mi je što me progone tamo neke SIPA-e i institucije

Objavljeno

na datum

Administator

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.

Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Bez imalo srama i stida se ponosim što sam uzeo učešće u specijalnoj vojnoj operaciji. Naš motiv, motiv Srba je čisto patriotski. Mi nismo ni znali da ćemo imati plaću, na kraju se to ispostavilo kao dobra plaća, za ove uvjete odlična. Plaća je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama – navodi Boris.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Trenutno ih je četverica, a došlo ih je osam.

Neki su otišli dalje, neki su otišli u srpski bataljon, neki su otišli kući – navodi on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dobre vijesti za penzionere u FBiH, sutra isplata novembarskih penzija

Objavljeno

na datum

Administator

Isplata penzija za mjesec novembar počet će sutra, u subotu 2. decembra, potvrdio je za Klix.ba portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Iako su ranije penzije obično isplaćivane petog dana u mjesecu, tendencija Vlade Federacije BiH je da penzioneri prije tog datuma dobiju svoju penziju.

Tako je donesena odluka da će novembarske penzije biti isplaćene u subotu 2. decembra. Proteklog mjeseca splata penzija je realizovana trećeg dana u mjesecu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poštari će, kako saznajemo, sutra dijeliti penzije, a penzioneri koji novac podižu u bankama to će moći učiniti na bankomatima s obzirom da mnoge poslovnice ne rade subotom.

Ukoliko korisnici ne koriste bankomat, svoj novac će moći uzeti na šalteru banke prvog radnog dana odnosno u ponedjeljak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu