BOSNA I HERCEGOVINA

Evropska unija dala BiH još 45 miliona KM za izgradnju Koridora 5C

Objavljeno

na datum

Evropska unija obezbijedila je dodatnu podršku u iznosu od 45,2 miliona eura bespovratnih sredstva za izgradnju Koridora 5C, koji predstavlja ključni projekat transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Time je ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava odstrane Evropske unije za izgradnju Koridora 5C dosegao iznos od preko pola milijarde eura.

Sredstvima koja su potpisana danas, će se finansirati građevinski radovi na dvije dionice autoputa: Poprikuše – Nemila u iznosu od 36 miliona eura i tunel Ivan u iznosu od 9,2 miliona eura.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Koridor 5C je panevropski transportni projekat i dionica u Bosni i Hercegovini, duga 325 kilometara. Prolazit će državu od sjevera prema jugu, povezujući na kraju jadransku luku Ploče u Hrvatskoj sa glavnim gradom Mađarske, Budimpeštom.

Autoput, koji će Bosnu i Hercegovinu približiti EU, sufinansiran je iz grant sredstava EU i povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Razvoj Koridora 5C je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju.

“Koridor 5C jedan je od vodećih projekata u Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan koji je osmišljen da potakne dugoročni ekonomski oporavak, održivi rast i radna mjesta te ekonomsku integraciju u regiji. BiH treba dodatno ubrzati radove na Koridoru 5C. U tu svrhu Evropska unija dodjeljuje više od pola milijarde eura kroz WBIF kako bi olakšala njegov završetak”, kaže šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanju ugovora o grantu danas su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine i EBRD, prenosi Klix.ba

“Današnjim potpisivanjem ova dva ugovora osigurano je oko 45 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Za oba projekta bespovratna sredstva osigurala je Europska unija, a EBRD će upravljati grantovima. U ime Bosne i Herecegovine zahvaljujem se veleposlaniku Sattleru na ovoj velikoj i važnoj financijskoj potpori EU”, kazao je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Sredstva granta osigurana su kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) koji podržava EU, a koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih transportnih veza i nadogradnjom zastarjele transportne i ekološke infrastrukture.

“Zadovoljstvo nam je što zajedno sa našim evropskim partnerima nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu da izgradi modernu transportnu infrastrukturu, koja će je bliže povezati sa ljudima i trgovinskim partnerima u EU”, kazala je šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version