BOSNA I HERCEGOVINA

Ambasada SAD osudila poteze HDZ BiH, SNSD i SDA u Domu naroda

Objavljeno

na datum

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je osudila poteze političkih stranaka u Domu naroda BiH, navodeći da oni predstavljaju “zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze”.

“HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente”, naveli su iz ambasade SAD.

Također su osudili odluku SDA da “zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu”, navodeći da je ona također bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje”, istakli su.

Ambasada je pozvala političke stranke da se, “umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija” fokusiraju na ostvarive reforme i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH.

“To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR. Bh. lideri imaju smislenu odgovornost da sudjeluju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici zemalja”, navodi se.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version