Connect with us

SVIJET

Zaharova ljuta na Hrvatsku: Ovo je manifestacija militantne rusofobije

Objavljeno

na datum

Vlasti u Hrvatskoj odbile su organizirati let za ruske diplomate kojima je naređeno da napuste zemlju, kazala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Vlada Republike Hrvatske nastavlja razvijati antirusku liniju, ustrajno i sustavno uništava bilateralne odnose, doslovno se upuštajući u spletke”, stoji tako u priopćenju Zaharove, a prenosi agencija RIA novosti. Odluku hrvatskih vlasti nazvala je manifestacijom militantne rusofobije.

“Službeni Zagreb je došao do točke da nam je na nediplomatski način, kršeći pristojnost i standarde međunarodne komunikacije, uskratio humanitarni let kako bismo evakuirali veliku skupinu zaposlenika Veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj s obiteljima, uključujući malu djecu”, istaknula je Zaharova.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Takav nehumani i krajnje podrugljiv odnos prema našim sugrađanima neće proći bez primjerenog odgovora”, dodala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, iz Hrvatske je protjerano 18 ruskih diplomata te šest članova administrativno-tehničkog osoblja. Rok za napuštanje Hrvatske je 25. travnja. Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto zbog brutalne ruske invazije na Ukrajinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je pripremio planove za poplavu Hamasovog sistema tunela ispod Pojasa Gaze vodom crpljenom iz Sredozemnog mora, prenosi Wall Street Journal.

Citirajući američke zvaničnike, izvještaj kaže da su Izraelske obrambene snage (IDF) prošlog mjeseca postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbjegličkog kampa al-Shati u gradu Gazi, koje su sposobne poplaviti podzemnu mrežu u roku od nekoliko sedmica pumpajući hiljade kubičnih metara vode na sat u tunele.

Dužnosnici kažu da je Izrael upozorio SAD na plan prošlog mjeseca, ali još nije odlučio hoće li ga provesti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju, mišljenja u Bidenovoj administraciji bila su mješovita, pri čemu su neki dužnosnici izrazili zabrinutost zbog izraelskog plana, dok drugi kažu da podupiru napore Izraela da uništi tunele i kažu da nema nužno nikakvog američkog protivljenja.

Među zabrinutostima navedenim u izvještaju bila je potencijalna šteta za cjevovod Gaze i tlo, ako morska voda i opasne tvari iz tunela prodru u njih.

“Nismo sigurni koliko će ispumpavanje biti uspješno jer niko ne zna detalje o tunelima i tlu oko njih”, citira se osoba upoznata s planom.

“Nemoguće je znati hoće li to biti učinkovito jer ne znamo kako će morska voda otjecati u tunelima u kojima nitko prije nije bio”, dodao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael objavio mapu Gaze uz poruku Palestincima: Sklonite se odavde zbog vaše sigurnosti

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelska vojska je objavila mapu na društvenim mrežama u kojoj se palestinskim civilima govori da napuste područja sjeveroistočno od Khan Younisa.

Stanovnici Pojasa Gaze, stoji u objavi, IDF je nastavio svoju snažnu akciju protiv Hamasa i drugih terorističkih organizacija u Pojasu Gaze. Ljubazno vas obavještavamo o sljedećem kako bismo očuvali vašu sigurnost i sigurnost:

“Stanovnicima relevantnih blokova u četvrtima Al-Mahatta, Al-Katiba, Hamad, Al-Satar, Bani Suhaila i Ma'an (blokovi 36, 54-38, 221-219), kako bismo očuvali vašu sigurnost , pozivamo vas da se preselite u poznata skloništa za raseljene u četvrtima Al-Fukhari, Al-Shaboura, Al-Zuhur i Tal Al-Sultan”, napisali su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetili su, kako kažu, da su objavili “kartu područja (blokova)” koja dijeli teritorij Pojasa Gaze na područja i četvrti koje poznaju.

“U nastojanju da vam pomognemo da u sljedećim fazama rata razumijete izdane upute i po potrebi se pomaknete s tačno definiranih lokacija radi očuvanja vaše sigurnost”, dodaje se u objavi.

Za kraj su Palestincima ponudili sredstva komunikacije s njima (IDF-om), kako bi prijavili da li ih Hamas spriječava da se sklone.

“Dragi stanovnici Gaze, ukoliko vas pripadnici Hamasa i dalje u tome sprječavaju, pišite nam putem Telegrama @gaza_saver ili nazovite broj telefona: 0322-341-97250+”, zaključuje se u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, izraelske kopnene snage nakon aktivnosti na prostoru sjevera Gaze prešle su i na južni dio pojasa, a objavljeni su i snimci koji dokazuju djelovanje na ovom području.

To je prva očigledna potvrda operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) južno od Gaze u tekućem ratu između Izraela i Hamasa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Švedska: Djevojka optužila taksistu za silovanje, njena braća ga objesila

Objavljeno

na datum

Administator

Četvero mladih, uključujući trojicu braće, i 15-godišnja djevojka su proglašeni krivima za ubistvo muškarca kojeg su optužili za silovanje. Muškarac, taksista po zanimanju, pronađen je obješen u prirodnom rezervatu Enkoping u Švedskoj.

Uppsalski ustvrdio je da je zbog ranijih optužbi u vezi s djevojkom ondje namamljen obećanjem seksualnih usluga. Tada su ga napali, a njegovo tijelo nije pronađeno sedam dana.

Najstariji brat, koji je imao 18 godina u trenutku zločina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Ostala četvorica, svi maloljetnici u vrijeme incidenta, dobila su kazne od tri do četiri godine u ustanovi za maloljetničke prijestupnike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tri brata su proglašena krivima za ubistvo. Međutim, što se tiče djevojke i njenog dečka, koji su imali 15 godina kada se zločin dogodio, utvrđeno je da nisu bili prisutni na mjestu događaja te su osuđeni zbog poticanja i učestvovanja u ubistvu.

Tijelo taksiste pronađeno je obješeno o stablo. Sud je zaključio da su ubice pokušale prikazati smrt kao samoubistvo. Iako su sva petorica tinejdžera negirala umiješanost, sud ih je osudio temeljem posrednih dokaza koje su iznijeli tužitelji.

Tužilaštvo je predstavilo poruke koje su tinejdžeri razmjenjivali kao dokaz da se radi o ubojstvu s predumišljajem. Dana 20. marta, četiri dana prije nestanka žrtve, djevojka je poslala poruku prijatelju u kojoj stoji: “Moja braća idu se sastati s mojim silovateljem”.

Na mjestu gdje je muškarac preminuo pronađeno je kupljeno uže. Jedan od braće je zapisao.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Trebali bismo odraditi petak (dan ubojstva, op.a.)”, na što je drugi brat odgovorio: “OK.”

Nakon ubistva jedan od braće je mobitelom žrtve prebacio novac s njegovog bankovnog računa.

Djevojka je tvrdila da nije znala da braća planiraju ubiti muškarca, tvrdeći da je mislila samo na to da će ga pretući. Međutim, Lars Holmgard, predsjednik Okružnog suda u Uppsali, donio je presudu da su braća smišljeno planirala ubistvo čovjeka, barem od trenutka kada su kupili uže pronađeno na mjestu događaja.

“Plan je morao biti da žrtva bude obješena o uže, smatra sud”, zaključio je Holmgard.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu