BOSNA I HERCEGOVINA

Ključna presuda: Sud BiH odlučio da su članovi CIK-a zakonito imenovani

Objavljeno

na datum

Sud Bosne i Hercegovine je 21. aprila presudio da su aktuelni članovi Centralne izborne komisije (CIK) izabrani zakonito, tj. u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Riječ je o presudi po tužbi bivšeg člana CIK-a Branka Petrića koji je osporavao izbor trenutnih članova.

“Prema ocjeni ovog vijeća, paušalni su prigovori tužilaca da imenovani kandidati za članove CIK-a nisu pravni stručnjaci s iskustvom u provedbi izbora ili izborni stručnjaci”, obrazložio je sud.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Perić je osporavao pravo Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine da imenuje članove CIK-a bez prethodno provedene konkursne procedure.

“Sud je stanovišta da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kada je samostalno imenovao, postupao neposredno i u skladu sa ustavnim ovlaštenjima Parlamentarne skupštine i prema relevantnim propisima Izbornog zakona, čime je osigurao da CIK ima sedam članova u skladu sa članom 2.5 Izbornog zakona”, ukazali su u Sudu Bosne i Hercegovine, vidljivo je u presudi koju je objavio portal Istraga.

Odluka ovog suda je nepravosnažna. U martu 2020. za članove CIK-a imenovani su Vanja Bjelica-Prutina, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Ahmed Šantić. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović također smatraju da izbor članova nije bio zakonit, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version