Connect with us

SVIJET

Analitičarka: Svijet se nalazi na početku rata kakvog nikad nije vidio. Ovo je samo početak

Objavljeno

na datum

Koliko ozbiljna bila ruska invazija na Ukrajinu, strateški najvažniji događaj posljednjih sedmica bio je globalni ekonomski rat između Rusije s jedne strane te SAD-a i njihovih saveznika s druge

Strateški interesi Rusije u Ukrajini dobro su poznati. Geografija i povijest Rusije prisiljavaju njezine lidere da stvore i očuvaju tampon-zonu između Moskve i velikih sila u zapadnoj Europi te da osiguraju pristup Crnom moru. Ukrajina je ključna za oba cilja. Ali izvan Ukrajine Kremlj doživljava širenje zapadnog utjecaja na istok, uključujući i Rusiju, kao modernu prikrivenu invaziju koja prijeti ruskom režimu, piše analitičarka Antonia Colibasanu iz Geopolitical Futuresa.

Izazov Kremlju nisu zapadne organizacije poput NATO-a i Evropske unije, već socio-ekonomski model koji je omogućio Zapadu da pobijedi u hladnom ratu i koji je nagnao istočne Europljane da se požele pridružiti Zapadu. Kada je postao predsjednik Rusije 2000. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza i ekonomske krize 90-ih, Vladimir Putin je naslijedio razorenu zemlju. Mnogi Rusi razmišljali su o pridruživanju Evropskoj uniji, nadajući se da će usklađivanje sa Zapadom donijeti bolji život.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

PRIORITET RUSKOG ESTABLIŠMENTA

Prioritet ruskog establišmenta bila je stabilizacija i obnova zemlje. Putin je samo želio politički preživjeti. Slijedeći primjer bivših uspješnih ruskih lidera, on je centralizirao vlast. Znajući da su mu potrebni stabilnost i rast kako bi usporio iseljavanje i riješio narušenu rusku demografiju, nastojao je Evropu učiniti ekonomski ovisnom o Moskvi. S obzirom na povijest i trenutačnu ravnotežu snaga, identificirao je Njemačku kao oslonac svoje strategije ovisnosti.

Ruske veze s Njemačkom bile su ključne za širenje poveznica s Evropskom unijom, ali to je bio samo početak ruske strategije u Evropi. Rusija je otvorila svoju ekonomiju ulaganjima, uspostavila veze diljem kontinenta i pokušala shvatiti unutarnje djelovanje birokracije Evropske unije, prenosi Oslobođenje

Uspostavila je bliske poslovne veze s Italijom, Francuskom, a kasnije i Mađarskom te izgradila političku mrežu koja će pomoći širenju njezina utjecaja u Evropi. Za Moskvu je spoznaja o evropskim ranjivostima bila jednako važno kao i izgradnja njezina gospodarstva i izgradnja Rusije kao stabilne ekonomske sile.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kremlj se također nastojao priključiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kako bi uspostavio dublje odnose s najvećim svjetskim ekonomskim faktorima. U tom procesu Rusija je imala koristi od stranih ulaganja i naučila je kako funkcionira globalna ekonomija, izgrađujući partnerstva ne samo sa zapadnim ekonomijama nego i s drugim ekonomskim silama.

Jedini problem bio je u tome što Kina, njezin glavni saveznik protiv Zapada, nije bilježila ubrzani rast kojem se nadala i što je još uvijek uvelike ovisila o američkom tržištu, dajući Pekingu ograničenu mogućnost suprotstavljanja interesima SAD-a u svijetu i prisiljavajući Rusiju da zadrži fokus na Evropu.

ŽIVOTNI STANDARD POD PUTINOM

Prosječni Rusi uvidjeli su poboljšanja u svom životnom standardu pod Putinom. U većim ruskim gradovima život je bio sličan onome na Zapadu. Međutim, kada je postala glavni igrač na energetskom tržištu, Rusija je također povećala svoju izloženost globalnim ekonomskim ciklusima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Evropska ekonomska kriza 2010-ih zahvatila je i Moskvu. Ruska ekonomija općenito je ostala slaba, a jaz između urbanih i ruralnih područja i dalje je opasno velik, potencijalno ugrožavajući Putinovu kontrolu. Istodobno, Zapad je ponudio atraktivan model kako bi konkurirao Rusiji. Kremlju nije smetao toliko rastući zapadni utjecaj u ruskoj tampon-zoni koliko činjenica da bi obični Rusi mogli gledati na zapadnu Evropu i tamo vidjeti bolji model za političku organizaciju i gospodarski rast.

Onda je došla pandemija. Ruski predsjednik se očito bojao da bi ekonomska nesigurnost uzrokovana covidom-19 mogla ugroziti ekonomsku sigurnost i stabilnost njegove zemlje. Kako su najgori društveno-ekonomski učinci pandemije izblijedjeli, akcija protiv Zapada postala je goruća. Sa stajališta Kremlja, ovo je bio jedinstven trenutak.

SAD pokušava smanjiti svoju prisutnost u Evropi i umjesto toga se usredotočiti na indo-pacifičke i domaće probleme. Drugim riječima, iz Kremlja se transatlantski savez i Evropska unija doimaju slabima. Što je najvažnije, ruski čelnici vjeruju da su stekli dovoljno spoznaja o načinu na koji Zapad funkcionira i da se mogu učinkovito boriti protiv njega.

RUSIJA SE GODINAMA PRIPREMA ZA SUKOB SA ZAPADOM

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rusija se priprema za sukob sa Zapadom barem od ranih 2000-ih. Osim što je gomilala devizne rezerve, Moskva je izgradila trgovinske blokove i produbila odnose s projektima poput Euroazijske ekonomske unije. U Evropi je potaknula Njemačku da postane ovisna o ruskom prirodnom plinu, što je, kako je danas postalo očito, iznimno otežalo Evropi prekid uvoza ruskog energenta. Prijelaz s plina zahtijevao bi od Evrope izgradnju nove infrastrukture, što je skup i dugotrajan proces.

Blisko njemačko-rusko partnerstvo koristilo je i europskoj strategiji Kremlja na druge načine. Na primjer, Evropska unija je planirala učiniti Dunav potpuno plovnim kroz uspostavu dodatnih kanala, povećavajući povezanost srednje Europe s Crnim morem. To bi Evropi dalo veću moć nauštrb Rusije u ovom trenutku, kada je rat u Ukrajini nametnuo preusmjeravanje komercijalnih tokova s Crnog mora na mnogo skuplje kopnene rute. Umjesto toga, pozitivni odnosi s Moskvom učinili su da se projekt učini nepotrebnim i on je nestao iz vidokruga.

Nije slučajno da je nakon 2012., prve pune godine u kojoj je plinovod Sjeverni tok 1 bio operativan, Evropa oklijevala u usvajanju politike koja bi se mogla smatrati proturuskom. U Njemačkoj jednostavno nije bilo interesa da se to provede. Također, nije slučajno da su odnosi između SAD-a i Njemačke tokom tog vremena zahladili.

SAD je trebao Njemačku koja će predvoditi Evropu ili barem zadržati neutralnost kako bi spriječio Rusiju da proširi svoj utjecaj u Evropi dok se SAD povlači. Činjenica da se Rusija pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 2012. dala joj je još veću snagu u svjetskoj ekonomiji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

KREMLJ JAČA SVOJ UTJECAJ

Također je vrijedno napomenuti da je Kremlj koristio osobne odnose kako bi ojačao svoj utjecaj. Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder postavljen je da vodi Sjeverni tok 1. Nord Stream AG je također angažirao bivšeg finskog premijera Paava Lipponena kao konzultanta za ubrzanje procesa izdavanja dozvola u Finskoj.

Bivši italijanski premijer Matteo Renzi bio je u upravi Delimobila, ruske kompanije za uslugu prijevoza. Bivši finski premijer Esko Aho bio je u upravi najveće ruske banke Sberbanka. Bivši austrijski kancelar Christian Kern podnio je ostavku na mjesto u upravi ruske državne željezničke tvrtke u prvim danima rata u Ukrajini, dok je drugi bivši kancelar, Wolfgang Schüssel, ostao u upravi ruskog Lukoila. Ovo je samo kratka lista istaknutih političara, od kojih su svi imali barem neki utjecaj na vanjsku politiku svoje zemlje. Oni su svakako bili korisni za ruski gospodarski rast i napredak ruske ekonomske strategije u Evropi.

Bliska suradnja s Evropljanima u posljednja dva desetljeća omogućila je Rusiji da nauči što je važno za stabilnost njihovih zemalja. To je također pomoglo Kremlju da bolje razumije njihove političke programe i podupire ciljeve koji idu u njegovu korist. Na primjer, Rusija je s entuzijazmom podržavala mnoge zelene politike, poput njemačke odluke da odustane od nuklearne energije, što je dovelo do većeg oslanjanja na ruski plin. No, Rusija je otvoreno podržavala populističke stranke diljem Evrope i učinkovito koristila informacijski rat, a sve u pokušaju da destabilizira i konačno podijeli Europu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BLISKI ODNOSI S NEPRIJATELJIMA ZAPADA

Globalno, Rusija održava bliske odnose s tradicionalnim neprijateljima i konkurentima Zapada. Ulaskom u WTO dobila je snažniju poziciju na globalnoj pozornici, koju koristi za unapređenje utjecaja i interesa novih globalnih faktora, uključujući zemlje BRICS-a, koje uključuju Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Iako su rezultati bili skromni, Rusija je promovirala skupinu kao alternativu Zapadu i nastavila se fokusirati na izgradnju veza s Kinom i Indijom, uspostavljajući veze za koje se nadala da će se održati u potencijalnoj konfrontaciji sa Zapadom, koju vidimo danas.

Kako bi se suprotstavila sadašnjim sankcijama, Rusija je zatražila pomoć Kine. Euroazijska ekonomska unija daje joj mogućnosti za nastavak poslovanja sa svijetom. Istodobno, ruska prisutnost na Bliskom istoku i u dijelovima Afrike pomaže joj da zadrži visoku cijenu nafte, odnosno dovoljno visoku da može nastaviti plaćati svoje račune. Utjecaj na Bliskom istoku i u Sahelu, dva vrlo nestabilna, ali resursima bogata područja, također daje Rusiji veći utjecaj nad svjetskim gospodarstvom.

U izgradnji svoje mreže Rusija se pokušala usredotočiti na ekonomiju i iskorištavanje slabosti u globalnoj mreži. Proširila je svoj utjecaj u inozemstvu, pazeći da ovisnosti koje je ohrabrivala budu dovoljno jake da joj omoguće utjecaj, ali dovoljno labave da joj dopuste povlačenje kad je potrebno. Ruska strategija svakako ima svoje slabosti, ali Rusija ima mogućnosti suprotstavljanja Zapadu tokom trenutnog globalnog ekonomskog rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

FRAGMENTACIJA EU

Podrška fragmentaciji Europske unije kroz svoje gospodarske veze u Europi i korištenje znanja o evropskoj politici koje je stekla tokom godina vjerovatno su najvažniji elementi ruske strategije. Onog trenutka kad europski građani osjete posljedice zapadnih sankcija, blok će postati krhkiji, što će Rusiji omogućiti da iskoristi slabosti Evropske unije.

Svijet svjedoči prvom gospodarskom svjetskom ratu modernog doba. Pravila su nedefinirana, a globalna ekonomija je složena, što znači da je kolateralna šteta neizbježna i često nepredvidljiva. Polako postajemo svjesni posljedica koje sankcije Rusiji imaju na globalnu ekonomiju.

Manje su jasni instrumenti koje Rusija može upotrijebiti protiv Zapada. Kako će to promijeniti svijet, zasad je nepoznato. Sve što možemo učiniti je osvrnuti se na ono za što se Rusija pripremila i pretpostaviti što bi moglo uslijediti. Ovo je samo početak, zaključuje Geopolitical Futures.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

VIDEO – Suosnivač Pink Floyda Roger Waters: Zapad još pokušava prikazati Izraelce kao žrtve

Objavljeno

na datum

Administator

Roger Waters, suosnivač slavne muzičke grupe Pink Floyd, osudio je zapadne zemlje koje Izrael, koji sedmicama bombarduje Pojas Gaze, još žele prikazati kao žrtvu.

  • Ljude koji žive u Gazi sedmicama, danonoćno bombarduju (avioni) F-16. Ne možemo ni zamisliti kako je to. Činjenica da aplaudira najmoćnija imperija na svijetu (SAD) previše je odvratna za vjerovati. Kako zapadne zemlje još mogu pokušavati da prikažu Izraelce kao žrtve? – upitao je Waters.

U intervjuu za TRT World, Waters je ocijenio kako je započeo njegov aktivizam u vezi s Palestinom. Naveo je da je tokom evropske turneje njegov menadžer u program dodao koncert u Hayarkon Parku u Tel Avivu. Waters je tad počeo da dobija mnogo e-mailova. U jednom od njih navedeno je da je područje gdje je trebao održati koncert “sagrađeno na grobovima Palestinaca”. Otkazao je taj koncert čim je to saznao.

Naveo je da je koncert održao na području između Tel Aviva i Al-Qudsa (Jerusalem) jer je vrlo malo znao o palestinskom pitanju. Waters je naveo da je koncert bio uspješan, ali da je tamo održao govor u kojem je rekao: “Vi ste generacija mladih Izraelaca koji moraju da se pomire sa svojim komšijama”.

Prema njegovim riječima, tokom govora bile su čudne reakcije prisutnih, u smislu zašto im to priča.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Godinu nakon koncerta posjetio je Zapadnu obalu.

  • Vidjeti šta se tamo događa bilo je jezivije nego što sam mogao zamisliti. Mladi izraelski graničari i ljudi gledali su me s prezirom i gađenjem dok sam nosio britanski pasoš u vozilu koje pripada Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad s palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA). Sjećam se da sam pomislio: “Ako se tako ponašaju prema meni, kako se ponašaju prema Palestincima?” – kazao je Waters.

Poručio je da danas veoma dobro zna kako se Izrael ponaša prema Palestincima.

  • Dok mi pričamo, oni vrše genocid u Gazi. Ljudi koji žive u Gazi sedmicama su danonoćno bombardovani (avionima) F-16. Ne može se ni zamisliti kako je to. Činjenica da aplaudira najmoćnija imperija na svijetu (SAD) previše je odvratna za vjerovati. Da ne spominjemo organizaciju pod nazivom B'nai Brith, poznatu po svojim proizraelskim aktivnostima (u Kanadi) i kanadskog premijera Justina Trudeaua. On također pozdravlja sve ovo. Kako još pokušavaju prikazati Izraelce kao žrtve? – poručio je Waters.

Objašnjava da je njegov početak u palestinskom aktivizmu povezan sa smrću njegovog oca od njemačkih vojnika na italijanskom frontu tokom Drugog svjetskog rata.

  • Ne mogu ispričati priču svog oca, a da se ne sjećam Gaze srcem i dušom. Mislim, to toliko utječe na moj život trenutno. Ono što Izraelci rade u Gazi je neopisivo – rekao je Waters.

Ističući da su vijesti mainstream medija o Izraelu i Palestini također “propaganda”, Waters je naglasio da su mainstream mediji “glasnogovornik onih koji su na vlasti” i objavljuju ono što oni žele da se objavi.

Istakao je da je palestinsko pitanje “puno političkih i humanitarnih intriga”.

Izraelski lobi je pokušao da otkaže moje nastupe u Buenos Airesu uz obrazloženje da sam antisemit, a naravno da nisam. Ovo je čista glupost. Ipak, oni izmišljaju priče i onda ih pojačavaju, a onda ih iznova i iznova objavljuju – pojasnio je Waters.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Rumunija proglasila epidemiju malih boginja: “Broj zaražene djece je alarmantan”

Objavljeno

na datum

Administator

Ministarstvo zdravstva Rumunije saopćilo je kako je država proglasila epidemiju malih boginja zbog alarmantnog povećanja broja oboljelih.

Kako je naglašeno, vlast je ovaj potez povukla i u cilju lakše vakcinacije djece.

“S obzirom na alarmantan porast oboljelih od malih boginja, kao i veliki broj hospitalizacija na pedijatrijskim i infektivnim odjelima, Ministarstvo zdravstva proglasilo je epidemiju malih boginja na nacionalnom nivou”, pojašnjava se.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima zdravstvenih službi, do sada je na nacionalnom nivou registrovano gotovo 2.000 slučajeva u 29 regija.

Također, mediji u ovoj državi navode kako je broj vakcinisane djece protiv malih boginja već godinama u opadanju.

“Obuhvat vakcinacije prvom dozom, na nacionalnom niovu, iznosi 78 posto, a drugom dozom 62 posto. To su podaci koji pokazuju opadanje već više od 10 godina”, piše Digi24.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Zabrinjavajuće upozorenje iz EU: Ogroman rizik od terorističkih napada tokom Božića

Objavljeno

na datum

Administator

Visoka zvaničnica EU je poručila da postoji ogromna opasnost od terorističkih napada u Evropskoj uniji tokom predstojećih prazničnih dana.

Dužnosnica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da polarizacija u društvu uzrokovana ratom između Izraela i Hamasa povećava rizik od nasilja. Njene izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je turist ubijen u napadu nožem u Parizu.

“EU je stavila na raspolaganje dodatnih 30 miliona eura za dodatnu sigurnost”, rekla je Johansson.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nije precizirala da li je bilo nekih konkretnih informacija koje su dovele do upozorenja.

“Vidjeli smo to nedavno u Parizu, nažalost vidjeli smo i ranije”, dodala je uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

Slično upozorenje stiglo je i od njemačke ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser koja je novinarima rekla da EU mora pomno pratiti prijetnje i propagandu, jer postoji veliki rizik od dalje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja.

Mnoge evropske zemlje bilježe porast zločina iz mržnje otkako su Hamasovi naoružani napadači napali izraelske zajednice, ubivši oko 1.200 ljudi. U izraelskoj invaziji Gaze od tada je poginulo više od 15.000 ljudi, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Eiffelovog tornja u subotu u kojem je 23-godišnji njemački turista po imenu Collin B izboden na smrt, a njegova djevojka i britanski turista su ranjeni. Mladi njemački par prije napada posjetio je Disneyland u Parizu, Luvr i Eiffelov toranj.

Policija je saopćila da se 26-godišnji francuski osumnjičeni, identifikovan kao Armand R, koji dolazi iz nereligiozne iranske porodice, a koji se navodno zakleo na odanost grupi Islamska država.

Muškarac, koji je uhapšen na mjestu događaja, ranije je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavjere u poslovnoj četvrti La Défense izvan Pariza.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu