SVIJET

VIDEO – Ukrajinski vojnik iz Azovstala za BBC: U fabrici imamo ranjenih i mrtvih civila

Objavljeno

na datum

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio potpunu blokadu fabrike Azovstal u kojoj se nalaze posljednji branitelji Mariupolja, ispod zemlje u kompleksu čeličane ostalo je dvije hiljade vojnika i civila. Jedan od njih za BBC je govorio o situaciji u tom gradu.

Svjatoslav Palamar je jedan od posljednjih gradskih branitelja iz kontroverzne pukovnije Azov. U prethodnim danima, ističe, da su odbili brojne ruske napade na ovo posljednje sigurno uporište grada. On navodi da je čeličana u kojoj se sada skrivaju opkoljena i uništena iznad zemlje, a da su civili zarobljeni ispod ruševina.

“Uvijek govorim da sve dok smo mi ovdje, Mariupolj ostaje pod kontrolom Ukrajine”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kapetan Palamar rekao je da su Rusi pucali na čeličanu s ratnih brodova i da su bacili na nju bombe za “razbijanje bunkera”. BBC nije uspio provjeriti njegove riječi, ali one jesu u skladu sa onim što je prethodnih dana moglo doći iz Mariupolja.

“Sve zgrade na području Azovstala su praktički uništene. Bacaju teške bombe, bombe za razbijanje bunkera koje uzrokuju ogromna razaranja. U bunkerima imamo ranjenih i mrtvih. Neki civili ostaju zarobljeni ispod srušenih zgrada”, rekao je Palamar.

Na pitanje koliko je ukrajinskih branitelja ostalo u Mariupolju, Palamar je odgovorio jednostavno “dovoljno za odbijanje napada”. Ističe i da su civili na odvojenim mjestima, daleko od boraca, ali ističe kako ne zna koliko ih je s obzirom na to da su raspoređeni u više bunkera.

“Održavamo kontakt s onim civilima koji ostaju na mjestima do kojih možemo doći. Znamo da tamo ima male djece od tri mjeseca”, rekao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Apelovao je da se civilima omogući siguran prolaz iz čeličane i pozvao je treće države ili međunarodno tijelo da garantuje njihovu sigurnost.

“Ti ljudi su već prošli puno toga, kroz ratne zločine. Ne vjeruju Rusima i boje se”, rekao je, dodajući da se boje mučenja i ubojstava od strane ruskih vojnika ili deportacije u Rusiju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

U fokusu

Exit mobile version